SRBIJA SPREMILA ODGOVOR NA KURTIJEV TEROR: Doneti zaključci, Vučić izneo pet zahteva

Novosti onlajn

13. 04. 2023. u 14:36

PREDSEDNIK Vučić je sumirao šta su zaključci Vlade sa ovog sastanka.

СРБИЈА СПРЕМИЛА ОДГОВОР НА КУРТИЈЕВ ТЕРОР: Донети закључци, Вучић изнео пет захтева

Foto: printskrin/pink

- Dakle pod 1, da se traži hitna reakcija EU i drugih organa i insitucija u svetu kako bi privremene insitucije u Prištini momentalno prekinule kršenje sporazuma o tablicama, i ništa ne tražimo više osim da Priština odmah postupi po svemu dogovorenom iz dijaloga. U skladu sa time srpski pregovarački tim se ovlašćuje da nastavi da traži kompromisno rešenje, a u slučaju da se odbije kompromisno rešenje, srpska strana će uzvratiti snažnim političkim merama. Znate kakvi su, reći će da se spremaju za Lazara, Miloša i tenkove. Jer ćemo i mi preduzimati na arbitraran način mere protiv onih koji imaju RKS tablice - kazao je Vučić, na šta su svi u sali aplaudirali.

Drugi zahtev je da se bezuslovno i hitno formira ZSO.

- To je apsolutni preduslov drugih koraka u dijalogu, i preduslov za povratak Srba u institucije. Pod 3, albanske policijske snage se protivpravno nalaze na severu KiM, gde brutalno terorišu Srbe. Svi predstavnici međunarodne zajednice su upoznati sa time. I mi ćemo na svakom mestu tražiti povlačenje tih jedinica - rekao je on.

Četvrti zaključak je da država Srbija nikada neće ostaviti svoj narod na cedilu.

- Srbija nikada neće ići protiv Srpske liste, i podržava njihovu odluku o izborima na severu KiM. Ako žele da Kurti sa manje od dva posto glasova postane gradonačelnik četiri opštine, moraju da znaju da to nije dobro. Tražićemo da se izbori održe posle formiranja ZSO - rekao je Vučić.

Tačka 5 je da će Republika Srbija preduzeti sve zakonske mere kako bi osigurala prava Srba na KiM.

- To se tiče i socijalnog opstanka naših ljudi, povećaćemo davanja. I na kraju, ove odredbe su obavezujuće za sve članove Vlade. To je predlog, i ako ste vi saglasni da tako bude - kazao je on, na šta je pozdravljen gromkim aplauzom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (361)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)