SASTANAK ANE BRNABIĆ I NEMAČKOG IZASLANIKA ZARACINA: Očekujemo podršku za formiranje ZSO

Novosti online

05. 04. 2023. u 13:03

PREDSEDNICA Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa specijalnim predstavnikom Vlade Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom i tom prilikom istakla posvećenost Beograda očuvanju mira i stabilnosti i primenu dogovorenog sa Prištinom, pre svega formiranja Zajednice srpskih opština.

САСТАНАК АНЕ БРНАБИЋ И НЕМАЧКОГ ИЗАСЛАНИКА ЗАРАЦИНА: Очекујемо подршку за формирање ЗСО

Brnabićeva iznela precizne podatke, Foto Tanjug

Kako se navodi u saopštenju Kabineta premijerke, Brnabić i Zaracin su razgovarali i o unapređenju bilateralnih odnosa, evropskim integracijama, kao i o aktuelnoj regionalnoj situaciji i najnovijim dešavanjima u okviru inicijative Berlinski proces.

Govoreći o aktuelnim prilikama na Kosovu, predsednica Vlade je istakla posvećenost Beograda očuvanju mira i stabilnosti, i naglasila da očekuje konstruktivnu podršku koja će omogućiti trajnu stabilnost regiona uz primenu postojećih dogovora, a pre svega formiranja Zajednice srpskih opština.

Zaracin je naglasio da su razgovori Beograda i Prištine dobra osnova za dalju diskusiju i napredak, a da nedavni iskoraci u dijalogu predstavljaju važan korak na putu ka Evropskoj uniji, kao i da je implementacija ključna. Takođe, on je istakao značaj daljih koraka na uspostavljanju zajedničkog regionalnog tržišta, podvukavši da očekuje da će rezultati inicijative Berlinski proces omogućiti stvaranje prosperitetnijeg okruženja i dati konkretne benefite za stanovnike regiona.

Premijerka je rekla da je Srbija zainteresovana za jačanje sinergije sa Nemačkom, ističući da pored nastavka investicione saradnje, naročito u visoko-tehnološkom sektoru, postoje velike mogućnosti za produbljivanje odnosa i u oblastima energetike, auto industrije, kao i nauke i obrazovanja.

Brnabić je naglasila da je saradnja u regionu strateško opredeljenje Srbije u cilju ne samo ekonomskog razvoja regiona, već i kao ideje povezivanja i ujedinjenja Zapadnog Balkana i njegovog približavanja Evropskoj uniji.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (125)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)