UDRUŽENO NA SVAKU PRETNJU NAŠEM NARODU: Beograd i Banjaluka spremaju odgovor na velikoalbanske projekte

S.S.R.

31. 03. 2023. u 10:17

SRBIJA i Republika Srpska u narednim mesecima dodatno će učvrstiti saradnju, koja će se ogledati u koordinisanim nastupima po najvažnijim političkim pitanjima, ali i još većim jačanjem ekonomskih i društvenih veza.

УДРУЖЕНО НА СВАКУ ПРЕТЊУ НАШЕМ НАРОДУ: Београд и Бањалука спремају одговор на великоалбанске пројекте

Foto: Instagram

Ovo će, kako saznaju "Novosti", biti odgovor Beograda i Banjaluke na stvaranje nove inicijative "Zapadnobalkanska četvorka - 100% usklađenost sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU", a koju su pre dva dana u Skoplju usaglasili ministri spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani, Crne Gore Đorđe Radulović, Albanije Olta Džaka i zamenik šefa diplomatije tzv. Kosova Krešnik Ahmeti.

Takav vid udruživanja, koji prolazi uz amin zapadnih zemalja, zapravo je samo novi okvir za ostvarivanje ideje "velike Albanije" i još jedan vid pritiska na Srbiju da odstupi o politike neutralnosti i uvede sankcije Rusiji.

Iako je formalan stav da se okupljaju oko iste spoljne politike, u medijima je naglašeno da su tri od četiri potpisnika Albanci?! Premijer Severne Makedonije Dmitar Kovačevski biće danas gost Beograda, pa se očekuje da razjasni i sve oko nove inicijative. Zanimljivo je da su iz Skoplja stizale poruke da Srbija i Bosna i Hercegovina nisu poželjne na skupu zbog, kako su isticali, veza sa Rusijom.

I organizatori su na svojim zvaničnim profilima na društvenim mrežama isticali to što su iz ove inicijative izostale Srbija i Bosna i Hercegovina (naročito RS), s obrazloženjem da su nepoželjne, jer nisu uvele sankcije Ruskoj Federaciji. Time je antiruski narativ postao alibi za još jedno institucionalno povezivanje prostora koje ekstremni planeri u Tirani i Prištini vide kao "autohtonu", odnosno "prirodnu Albaniju".

Politički analitičar Boško Vukićević rekao je da "ukoliko bi cilj osnivanja tzv. zapadnobalkanske četvorke bio kulturno i ekonomsko povezivanje albanskog naroda u regionu, u tome ne bi trebalo videti ništa loše".

- Međutim, postavlja se pitanje - ukoliko je cilj ekonomsko, kulturno, transportno povezivanje zemalja regiona - otkud se sada umesto inicijative "Otvoreni Balkan" pojavljuje ova nova? Treba imati u vidu da je od pomenutih činilaca nove inicijative samo Albanija albanska država, dok su u Crnoj Gori Albanci nacionalna manjina, a Kosovo je privremeno oteti deo Srbije - naveo je Vukićević. - Interesantno je da zapadni centri moći na svaki projekat kulturnog i ekonomskog povezivanja i integrisanja albanskog naroda na Balkanu gledaju blagonaklono, dok slične srpske projekte najčešće posmatraju neprijateljski ili makar s podozrenjem.

PARALELNE VEZE

RUKOVODSTVA Srbije i RS potpisala su još 2006. godine Sporazum o uspostavljanju specijalnih paralelnih veza. On se odnosi na saradnju u oblastima privrede i korišćenja privrednih resursa, planiranja, privatizacije i denacionalizacije, nauke i tehnologije, obrazovanja, kulture, sporta, zdravstva, socijalne politike, turizma i zaštite okoline, informisanja, slobode i prava građana, kao i suzbijanja kriminala. U prethodom periodu dve vlade su održavale i zajedničke sednice.

U ritmu označavanja Srbije kao krivca juče je opet govorio predsednik Crne Gore Milo Đukanović nastavljajući sa optužbama na račun naše zemlje, koja, kako je rekao, "pokušava da vlada zemljama regiona".

- Na Zapadnom Balkanu je replika onoga što Rusija želi da uradi u svojoj regiji. Na Balkanu sada imamo pokušaj pravljenja srpskog sveta kao neku vrstu produžetka ruskog sveta u ruskom regionu, i kao što oni pokušavaju da vrate uticaj koji je Sovjetski Savez imao, to isto radi i Srbija. To su retrogradne politike, one ne žele da vladaju svojim zemljama, one žele da vladaju nacijama. To vidimo u regionu gde Srbija pokušava da vlada Crnom Gorom, pokušava da vlada BiH, Kosovom i Severnom Makedonijom. I rekao bih da, nažalost, ta politika još nije dobila adekvatan odgovor naših zapadnih partnera - naveo je Đukanović.

HOĆE "SPAJANjE"

PRIŠTINSKI mediji preneli su juče istraživanje italijanskog instituta "Piepoli", koje je pokazalo da 74 odsto Albanaca želi stvaranje zajedničke države između Albanije i tzv. Kosova. Tema "spajanja" je stalno prisutna u političkim debatama u Tirani i Prištini.  

Inače, vlade Albanije i tzv. Kosova potpisale su ranije sporazum kojim se Priština i Tirana obavezuju na ujedinjavanje i koordinisanje spoljnih politika, ali i zajedničke ambasade, razmenu diplomatskog osoblja, a saglasile su se i o stvaranju teritorijalno-administrativne celine od 30 kilometara unutar Albanije i isto toliko unutar tzv. Kosova, tako da su praktično ukinute granice.

   

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!