TAJANI PORUČIO U BEOGRADU: Srbija što pre u EU - zahvaljujući Vučiću očuvan mir na Balkanu

Tanjug

21. 03. 2023. u 15:00

ITALIJANSKI ministar spoljnih poslova Antonio Tajani izjavio je danas da Italija želi da bude prisutnija u Srbiji i na Balkanu, za koji je rekao da ima strateški značaj i koji mora da oseti da ih vole i cene susedne zemlje.

ТАЈАНИ ПОРУЧИО У БЕОГРАДУ: Србија што пре у ЕУ - захваљујући Вучићу очуван мир на Балкану

Foto: Tanjug

- Počeli smo od velike balkanske zemlje koja je kandidat za članstvo u EU. To je političko opredeljenje za šta je Italija radila, da ponovo bude prisutna u Srbiji i svim delovima Balkana. Želimo da i u budućnosti sarađujemo sa ljudima sa kojima smo sarađivali u prošlosti - rekao je Tajani na otvaranju italijansko-srpskog poslovno-naučnog foruma.

On se istovremeno zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije za sve što rade kako bi se vratio mir na Balkan.

- Verujem da će Vučić i vlada dati doprinos razvoju saradnje dve zemlje i da će izgraditi važan put za stabilnost Balkana i cele Evrope - rekao je Tajani.

On je kazao da je Italija zemlja koja je finansijski razvijena i da ima četiri miliona malih i srednjih preduzeća i da je uveren da može da izvozi svoja znanja i proizvode.

- Moramo da internacionalizujemo poslovanje preduzeća tako što ćemo da sarađujemo sa prijateljskim zemljama i osnivamo mešovita preduzeća za dobrobit Srbije i Italije, kao i da ojačamo kandidaturu Srbije - rekao je Tajani.

- Želimo Srbiju u EU, da dobije efektivno članstvo. Želimo da otvaramo nova radna mesta. Suočavamo se sa izazovima poput borbe protiv klimatskih promena. Moramo da sarađujemo u fundamentalnim sektorima. Važno je da se poslovni ljudi sastanu i zajedno grade nešto za dobrobit naših zemalja, da se posvetimo nauci i istraživanjima bez čega nema rasta. Taj spoj između ekonomije i naučne saradnje naših zemalja je od presudnog značaja - rekao je Tajani.

Prema njegovim rečima, cilj foruma je da pokaže i da se svima da signal da je Italija zainteresovana i da su susreti deo održive strategije.

Tajani je najavio otvaranje prvog sedišta italijanske agencije za osiguranje izvoznih kredita, koja podržava kreditiranje preduzeća koja žele da učestvuju na tržištu u inostranstvu.

- Ovo je deo strategije koja je mnogo šira. Naša ideja je predlog da organizujemo festival startap preduzeća kako bi mladi preduzetnici bili podstaknuti da to postanu. Rast jedne zemlje se ostvaruje kroz učešće mladih generacija. Radićemo i na tome rekao je on.

Kako je objasnio na tom festivalu bi trebalo da se sastanu mladi preduzetnici i graditi zajedničku budućnost, kako bismo dostigli zajedničke ciljeve.

- Spremni smo da organizujemo isti ovakav skup uz prisustvo više preduzetnika u Trstu, gradu koji gleda na Balkan sa mnogo više ljubavi - rekao je Tajani.

On je kazao i da će danas biti potpisani brojni važni sporazumi, poput sporazuma za sektor kinematografije.

- Ovaj skup je značajan i zbog signala da je Srbija od presudnog značaja za stabilnost regiona - rekao je Tajani i najavio da će početkom aprila organizovati skup svih ministara spoljnih poslova Balkana na kome će se razgovarati o budućnosti tog regiona.

- Želimo da pokažemo koliko ova vlada veruje u snažnu saradnju Italije i zemalja Balkana i učinićemo sve što je moguće kako bismo podržali kandidaturu Srbije - rekao je Tajani.

Dodao je da se u ponedeljak, na sastanku ministara u Briselu razgovaralo o situaciji na Balkanu, ali i o mogućnostima koje Balkan nudi Evropi i našim preduzećima.

Zahvalio se i italijanskim vojnicima na Kosovu i Metohiji koji su uvek garantovali nepovredivost srpskih manastira.

- To je još jedan dokaz našeg jedinstva prema srpskom narodu, jer je ispravno da se očuvaju hrišćanski koreni koji su temelj našeg identiteta. Spremni smo za dijalog i verujem da srpski narod to razume - zaključio je Tajani.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

RUSI UPOZORAVAJU: Zapad hoće rušenje Vučića!

AMBASADOR Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je danas da je poklapanje eskalacije situacije na Kosovu i Metohiji sa protestima u Beogradu „očigledan pritisak“ na srpsko rukovodstvo i da je „cilj Zapada promena politike Srbije“.

03. 06. 2023. u 15:03

Komentari (242)

NIKADA O OVOME NISAM PRIČAO Nele na HRT-u o ratu i svom poreklu: U mom porodičnom stablu ima i Hrvata i Srba i Muslimana