LUTOVAC STOPAMA LAZOVIĆA: Umesto o Đinđiću, pred strancima više govorio o Vučiću, predlagao odvajanje od Rusije

V.N.

16. 03. 2023. u 14:17

U EVROPSKOM parlamentu u Strazburu, Progresivni savez socijalista i demokrata organizovao je komemoraciju povodom dvadeset godina od ubistva bivšeg premijera Zorana Đinđića na kojoj su iz Srbije govorili predstavnici DS Zoran Lutovac, Ksenija Marković i Nemanja Todorović.

ЛУТОВАЦ СТОПАМА ЛАЗОВИЋА: Уместо о Ђинђићу, пред странцима више говорио о Вучићу, предлагао одвајање од Русије

Foto AP

Povodeći se nedavnim primerom Radomira Lazovića iz "Ne davimo Beograd" da se pred strancima ružno govori o svojoj zemlji, Lutovac je veći deo svog govora posvetio kritici vlasti u Beogradu i predsednika Aleksandra Vučića, nego kao što red nalaže, uspomeni na pokojnog predsednika Vlade.

Tako je aktuelni lider demokrata "usput" podsetio da Vučić koji "često voli da se uporedi sa Đinđićem, radi sasvim suprotno od njega"

- Imate Đinđića koji je bio izuzetan i bila su izuzetna očekivanja, i imate današnju garnituru na vlasti. Od njih se ne očekuje mnogo, i šta god da urade, to se prihvata kao nešto veoma značajno. Smatramo da ne možete biti proevropski orijentisani, a da podržavate Vučića. Predložili smo nešto što može da izgleda utopistički, a to je da Srbija dobije priliku da uđe u EU pre nego što ispuni kriterijume. Već je bilo slučajeva, Rumunija je ušla a da nije ispunila kriterijume, pa ih je posle toga vrlo brzo ispunila i postala država s najvećim privrednim rastom u celoj EU. Ako želite da Srbija ispuni kriterijume sa Vučićem, znači ne želite Srbiju u EU. Jer, Vučić ne želi da ispuni kriterijume, zato što, ako ih ispuni, on gubi vlast - kazao je Lutovac.

Foto: N. Skenderija/Tanjug/Jadranka Ilić

On je podsetio da je DS predložila "da se ide političkim putem kojim bi se olakšalo da Srbija postane prava uređena demokratska država, sa evropskim vrednostima i s druge strane da se napravi geopolitički iskorak u pravcu toga da se Srbija defintivno odvoji od bilo kakvih insinuacija da bi mogla ići na neku drugu stranu - recimo Rusiju ili Kinu"

- To je u interesu ne samo Srbije i njenih građana, već i EU.

Navodeći da će "vreme pokazati i u zavisnosti od toga ko bude na vlasti da li će se ići u smeru potpunih evroatlantskih integracija"

- Jer, kad kažete Srbija na Zapadu, onda to znači sveukupno. A da li će to biti moguće, to će zavisiti od načina kako se bude tretirala ova vlast u Beogradu, i ko će doći umesto te vlasti ubuduće. Ono što je sada stanje stvari, ta podrška u ovom trenutku iznosi između 8 i 9 procenata. Zašto je između ostalog tako? Zato što je vođena takva unutrašnja politika. Imali ste vlast koja kada dođe vama ovde u Strazbur, Brisel ili Vašington, govori jedno, a kad se vrati u zemlju radi nešto sasvim drugo. Prozapadno je orijentisana kada govori s vama, a onda kada se vrati u državu Srbiju onda vodi potpuno drugu medijsku politiku, koja udaljava državu i od EU i od NATO.

Inače, Todorović je izašao s predlogom da se jedna prostorija u EP u Strazburu ili Briselu nazove imenom Đinđića, što je naišlo na opšte odobravanje na komemoraciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)