ZSO VAŽNA, TRAŽE BRZO MEĐUSOBNO PRIZNAVANJE: Stejt department se oglasio uoči nove runde razgovora Vučića i Kurtija u Ohridu

S.S.R.

10. 03. 2023. u 07:10

IZ američkog Stejt departmenta juče je stigla poruka da je Zajednica srpskih opština od suštinskog značaja za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, te da Vašington želi brzu finalizaciju međusobnog priznavanja između Beograda i Prištine, ali da nije moguće odrediti konkretan vremenski okvir za to.

ЗСО ВАЖНА, ТРАЖЕ БРЗО МЕЂУСОБНО ПРИЗНАВАЊЕ: Стејт департмент се огласио уочи нове рунде разговора Вучића и Куртија у Охриду

Foto: D.Z.

Ovakav stav, koji američka adniministracija često ponavlja u poslednje vreme, stigao je ponovo uoči nove runde dijaloga 18. marta u Ohridu, čime se pojačava pritisak na Srbiju i njenu poziciju da se crvene linije koje podrazumevaju da nema priznanja lažne države ni stolice za Prištinu u Ujedinjenim nacijama, ne mogu preći.

Kako je rekao portparol Stejt departmenta Ned Prajs, u obraćanju u ime državnog sekretara Entonija Blinkena, Vašington želi da "predlog EU - Sporazum o putu normalizacije između Kosova i Srbije na kraju rezultira međusobnim priznavanjem".

Naša strana je tražila da prva tačka dnevnog reda bude implementacija Zajednice srpskih opština, što je predviđeno Briselskim sporazumom iz 2013. godine. Predsednik Aleksandar Vučić je nekoliko puta ponovio da dok se ne oformi ZSO nema daljih razgovora.

- Dijalogom Beograda i Prištine treba da dođe do sveobuhvatnog dogovora, koji će otvoriti vrata za evropske integracije i koja je od suštinskog značaja za veću bezbednost, stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana. Iako su briselski pregovori, održani krajem februara, predstavljali pozitivan iskorak i dalje ostaje težak posao - rekao je Prajs za "Pavlović tjudej" i dodao da je Vašington prisutan na ovim razgovorima, najviše preko zamenika pomoćnika državnog sekretara Gabrijela Eskobara.

Bivši diplomata Zoran Milivojević istakao je da nema uslova da se nastavi dijalog o bilo čemu niti održi sastanak u Ohridu ili bilo gde drugde, ukoliko ZSO ne bude na stolu i ne bude verifikovana.

- Srbija nema šanse da odustane od državnih i nacionalnih interesa i da u okolnostima u kojima je srpski narod doveden u poziciju da nema garanciju za opstanak i normalan život, ne postoji mogućnost da se o bilo čemu razgovara.

Analitičar Ivan Miletić smatra da je status Srba na tzv. Kosovu najvažniji i mora da se reši kako bi ljudi "mogli da imaju svoju samoupravu koja samim tim vuče i njihovu policiju, i učešće u kosovskim institucijama i što im daje mnogo veću bezbednost od onoga što imamo danas".

- Razgovori u Ohridu su više mapa puta koja treba da se definiše, koji su to koraci koji bi trebalo da se ostvare da bi sve moglo da se realizuje. Najlakše je dogovoriti se oko nekog dokumenta, a mnogo je teže da se on sprovede u delo. Ako ne postoji dogovor šta ide prvo, drugo, treće, dolazimo u situaciju kao sa Briselskim sporazumom, da se ne sprovodi ono što je najvažnije, a to je ZSO. Evropski plan za Kosovo može da se spotakne o ZSO zbog prištinske administracije i premijera privremenih institucija Aljbina Kurtija, kao političara koji to ne podržava. Postoji mogućnost spoticanja i sa srpske strane, gde neki radikalni elementi prave probleme oko nečega, gde mora da se bude mudar i pametan.

UKIDAJU VIZE

SAVET Evropske unije usvojio je juče stav o putovanju bez viza za nosioce pasoša koje izdaje tzv. Kosovo.

- Nova pravila će omogućiti vlasnicima kosovskih pasoša da putuju u EU bez vize na period od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana. Ovo izuzeće od viznog zahteva će se primenjivati od datuma kada Evropski sistem putnih informacija i autorizacije (ETIAS) počne da funkcioniše ili od 1. januara 2024. godine, šta god nastupi prvo - navedeno je u saopštenju.

Naredni korak je da ovu oluku sada potvrdi i Evropski parlament. Kako se navodi u saopštenju, upotreba imena "Kosovo" ne prejudicira stavove o statusu i u skladu je sa Rezolucijom SB UN 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.    

Inače, posrednik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak već je krenuo u pripremne sastanke. On je juče bio u Prištini, gde boravi i danas, dok je Beograd kao stanica u njegov planer upisan za 13. i 14. mart.

- Lajčak će se sresti odvojeno sa premijerom Kurtijem i predsednikom Vučićem i njihovim timovima. Razgovaraće o modalitetima primene sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. To će sve biti deo pripreme za predstojeći sastanak kasnije ovog meseca u Ohridu - najavio je portparol Evropske unije Peter Stano.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (21)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista