VUČIĆ "KRŠI" SPORAZUM KOJI NIJE POTPISAO: Kurti optužio predsednika Srbije zato što ne prihvata članstvo lažne države u UN

S.Rovčanin Tomković - M. Stanojković

03. 03. 2023. u 07:20

I PORED toga što na evropski plan o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine nije stavljen potpis, već je on za državni vrh Srbije samo dokument koji može da se oblikuje i da se razgovara o određenim delovima, premijer privremenih institucija na KiM Aljbin Kurti optužuje predsednika Aleksandra Vučića da krši sporazum koji nije ni prihvatio?!

ВУЧИЋ КРШИ СПОРАЗУМ КОЈИ НИЈЕ ПОТПИСАО: Курти оптужио председника Србије зато што не прихвата чланство лажне државе у УН

Foto: Printskrin/Instagram/buducnostsrbijeav

Kurti je poručio da stav lidera Srbije da neće pristati na članstvo tzv. Kosova u UN, predstavlja "povredu jedne od tačaka evropskog predloga".

- Bio sam spreman da potpišem evropski plan u ponedeljak u Briselu, ali je Vučić to kategorički odbio, što pokazuje da taj sporazum nije štetan za Kosovo. Obe strane saglasile su se sa stavom visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU Đozepa Borelja da se o planu više neće raspravljati, ali to ne znači da su strane zvanično prihvatile sporazum. Prihvatanje se podrazumeva samo potpisom obeju strana - naveo je Kurti i još jednom ponovio da član 7 plana koji govori o srpskoj zajednici ne znači i formiranje Zajednice srpskih opština.

Nemački kancelar Olaf Šolc istakao je da se Srbija precizno odredila prema planu EU. Portparol za spoljnu politiku EU Peter Stano rekao je juče da evropski predlog nije tekst koji treba da bude potpisan. On je na pitanje da li je tekst konačan ili ima mogućnosti za njegovu izmenu, naglasio da je iz samog predloga jasno da se nikad nije radilo o potpisivanju tog dokumenta.

- Sastanak u ponedeljak je bio posvećen diskusiji o evropskom predlogu. Od obe strane je bilo odobreno da nove diskusije nisu potrebne oko evropskog predloga, koji je sada sporazum za put ka normalizaciji odnosa. Bilo je saglasnosti između prisutnih da će rad na predlogu da se produbi. Što se tiče diskusije oko primene, treba se osigurati da ima konkretnih koraka prema normalizaciji odnosa - rekao je Stano.

HOVENIJER: Nikad nova Srpska

AMBASADOR SAD u Prištini Džefri Hovenijer poručio je prištinskoj strani da Vašington ne traži od njih da učine nešto protivustavno prilikom formiranja ZSO, kao i da je za ZSO odgovornost vlade u Prištini, u skladu sa prethodnim dogovorima:

- To je od suštinskog značaja za delotvorne napore kosovske vlade da odgovori na zabrinutost srpske zajednice. SAD to podržavaju i vide kao važno sredstvo za pružanje usluga toj zajednici, kako bi se obezbedilo da se problemi te zajednice reše i da se ona zaštiti.

Hovenijer je takođe ponovio da SAD ipak neće nikada podržati nešto nalik na Republiku Srpsku. On je istovremeno podržao najnovije pregovore u Briselu, u kojima posreduje EU.

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost, Kurtijeve nastupe posle Brisela vidi kao logičan sled, budući da je on taj koji ne želi da sprovede Zajednicu srpskih opština.

Kako je istakao za "Novosti", napadanjem Vučića da krši sporazum, na koji nije stavljen potpis, pokušava da ZSO opstruiše na svaki način:

- Pokušavaće na svaki način da krivicu prebaci na Beograd i da sebe zaštiti od dejstva Zapada i pritisaka na implementaciju dogovorenog. S druge strane, ima taj pritisak svojih političkih oponenata, svestan da je obećao da neće sprovesti ZSO. Prihvatanje Šolc-Makronovog plana jeste signal da će ona biti sprovedena, dok ga albanska zajednica podseća da ih je Kurti prevario, jer je kategorički tvrdio da od ZSO nema ništa.

Predsednik Centra za proučavanje globalizacije Dejan S. Miletić poteze premijera privremenih prištinskih institucija za "Novosti" komentariše kao pokušaj dezavuisanja pozicije Srbije i izbegavanja obaveza oko ZSO, dok ukazivanjem da "Vučić nešto krši", želi da sebi obezbedi manevarski prostor:

- Kurti ovo radi da bi dezavuisao međunarodne predstavnike koji insistiraju na implementaciji ZSO. Njegove izjave uvek su bile destruktivne po dijalog, dok je isključivo posvećenost miru Srbije očuvao taj dijalog. Činjenica je da je Priština sad pritisnuta da sprovede desetogodišnju obavezu, a ovo je samo nova strategija da loptu prebaci u dvorište Beograda.

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak sastao se juče sa zamenikom premijera Severne Makedonije Bojanom Maričićem, kom je zahvalio na podršci dijalogu. On je ponovio da će se novi susret Vučića i Kurtija odigrati upravo u Severnoj Makedoniji 18. marta, kada u posetu dolazi šef evropske diplomatije Đozep Borelj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (288)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?