DESET OPŠTINA KAO ŠTIT: Kako je sporazumom utvrđeno funkcionisanje ZSO koju Priština uporno odbija

V. N.

01. 03. 2023. u 12:28

ZAJEDNICU srpskih opština, na čije osnivanje se čeka već de- ceniju, činilo bi 10 opština na Kosovu i Metohiji sa srpskom većinom.

ДЕСЕТ ОПШТИНА КАО ШТИТ: Како је споразумом утврђено функционисање ЗСО коју Приштина упорно одбија

Foto D. Milovanović

Od toga, šest opština se nalazi južno od Ibra - Gračani- ca, Novo Brdo, Štrpce, Ranilug, Klokot, Parteš, dok su četiri na severu - Leposavić, Severna Mi- trovica, Zvečan i Zubin Potok. Predviđena mogućnost da se ZSO pridruži i neka druga opština, ukoliko se ostale saglase članice. Temelji Zajednice postavljeni su Briselskim sporazumom iz 2013, a dve godine nadležnosti i način funkcionisanja detaljno su razra- đeni kroz 22 principa.

PRINCIPI RADA ZAJEDNICE

1. Zajednica opština sa većinskim srpskim sta- novništvom

2. Pravno lice definisano svojim Statutom

3. Statut će usvojiti kon- stitutivna skupština, koju će činiti članovi skupština opština članica

4. Pun nadzor nad oblasti ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanizma, urbanog i ruralnog razvoja

5. Obavljaće druge nadle- žnosti koje joj mogu pove- riti centralne vlasti

6. Zajednica će imati sle- deće organe: skupštinu, predsednika, savet, odbor, admi- nistra- ciju, kance- lariju za žalbe

7. Sedište zajednice se određuje Statutom

8. Zajednica će raditi sa centralnim vlastima u skladu sa načelom među- sobne saradnje i razmene informacija

9. U odnosima prema centralnim vlastima će promovisati interese srpske zajednice

10. Zajednica ima pravo da predlaže zakone u skladu sa zakonima tzv. Kosova

11. Ima pravo da učestvuje u postupcima pred nadle- žnim sudovima, uključujući i Ustavni

12. Ima pravo da predlaže predstavnike u nadle- žnim telima centralne vlasti

13. Četiri gradonačelnika sa severnih opšti- na dostavljaju spisak kandidata za imenovanje na mesto regionalnog komandira policije

14. Ima pravo da poseduje pokretnu i nepokretnu imovinu

15. Zajednica se smatra uspostavljenom nakon usvajanja uredbe, za po- trebe njenih ciljeva

16. Ima svoj budžet

17. Finansira se preko do- prinosa njenih člani- ca, prihoda i sredstava od usluga koje pruža zajednica ili njena preduzeća, transfera sredstava centralne vlasti, bespovratnih zajmova...

18. Zajednica je otvorena za svaku drugu opštinu ako se saglase opštine članice

19. Može se raspustiti sa- mo odlukom skupštine, dvotrećinskom većinom njenih opština članica

20. Ima pravo na svoje zva- nične simbole, grb i zastavu

21. Statut će sastaviti Upravljački tim. Biće predstavljen na visokom nivou u roku od četiri meseca do datuma postizanja sporazuma o ovim prin- cipima

22. U roku od godinu dana od usvajanja Statuta razmotriće se njegova implementacija

* * * * * * * * *

REAKCIJE

MILORAD DODIK, PREDSEDNIK RS

BRISEL PRAVI PREDSTAVU

MOGLI smo da vidimo da u Briselu ništa nije potpisano i da se raz­govaralo kao što se razgovara. Ono što je predsednik Vučić rekao u parlamentu, da neće prihvatiti nezavisnost tzv. Kosova i da neće do­zvoliti mesto u UN, to se ostvaruje i to svako vidi.

Ovo je juče poručio Milorad Dodik, predsednik RS, na­vodeći da je siguran da su razgovori bili teški, ali da briselska administracija nije postigla svoj cilj.

- Administracija iz Brisela zbog neuspeha i nepot­pisivanja želi da napravi predstavu od toga. Tu je previše spekulacija. Treba verovati našim prego­varačima, pre svega Vučiću, i treba se okupiti oko te pozicije, jer samo jaka pregovaračka pozicija može napraviti dobar rezultat.

* * * * * * * * *

IVICA DAČIĆ, ŠEF DIPLOMATIJE

NAPADAČI STALI UZ NEPRIJATELjA

ŠEF diplomatije i lider SPS Ivica Dačić ocenio je da se svi oni iz opozicije koji, dok traju sudbinski pregovori u Briselu, napadaju ili omalovažavaju Zajednicu srpskih opština, direktno svrstavaju na stranu najvećeg neprijatelja ZSO i srpskog naroda, premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

- Pravo na formiranje Zajednice srpskih opština je najveće dostignuće za koje smo se izborili od 1999. godine. To je razlog zašto smo potpisali Briselski sporazum i što je garantovala Evropska unija - rekao je Dačić za Tanjug.

On je pozvao sve iz opozicije da, kako je rekao, ne nanose štetu srp­skim nacionalnim interesima, jer se u ovim trenucima predsednik Aleksandar Vučić svim snagama bori da to bude osnovni uslov za svake dalje dogovore, što je, kako kaže, od životnog interesa za srpski na­rod na Kosovu i Metohiji.

* * * * * * * * *

MILOŠ VUČEVIĆ, MINISTAR ODBRANE

JAČI OD SVIH PRITISAKA

PREDSEDNIKA Aleksandra Vučića pamtiće istorija po nesalomivoj volji, odlučnim potezima u teškim vremenima i neverovatno veli­kim pritiscima kojima odoleva, braneći svoju voljenu Srbiju. Dužni smo da tako velikom državniku pružimo podršku, a moja je bezuslovna, jer znam da Srbija neće preći "crvenu liniju", znam da se borba nastavlja i da su predsedniku iznad svega najbitniji građani negove zemlje.

To kaže ministar odbrane Miloš Vučević, ističući da su lagali oni koji su tvrdili da će biti kapitulaci­ja, da će Vučić potpisati, da će izdati svoj narod:

- Sve su to rekli samo da bi se domogli fotelje, da nastave tamo gde su njihovi prethodnici stali, da lažu, obmanjuju i otimaju i ne mare za nacionalne interese. Raduje me što su se razočarali, raduje me što konačno imamo vrsnog političara, koji zna da je "jače pravo nego si­la", koji se bori za svoju otadžbinu.

* * * * * * * * *

GORAN VESIĆ, MINISTAR GRAĐEVINARSTVA

ODLUČNA ODBRANA DRŽAVE

MINISTAR građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, tokom pregovora u Briselu, kao i svaki prethodni put, jasno, oštro i odlučno branio interese Srbije i učinio još jedan korak da Srbija nastavi svoj evropski put, da na­stavi da se razvija, a da istovremeno štiti svoje interese.

- Bilo je optužbi da će predsednik ne znam šta potpisati u Briselu, a nikakav dokument nije potpisan. Čak nije ni objavljena zajednička izjava. Imali smo saopštenje EU, koje nije pravno obavezujući dokument, niti stvara bilo kakve pravne ili političke posledi­ce - rekao je Vesić za TV Prvu.

* * * * * * * * *

MARKO ĐURIĆ, AMBASADOR SRBIJE U SAD

LAŽIMA POMAŽU PRIŠTINI

ZA oko i dušu ružnim korišćenjem teme pregovora o KiM za svr­hu i potrebe dnevne politike dok se pregovori još uvek uveliko odvijaju, etiketiranjem i formiranjem linč rulje, politički akteri koji za to nisu ni izabrani ni vlasni, a očigledno ni dorasli, sužavaju mane­varski prostor srpske strane u veoma složenom geopolitičkom momentu i direktno oštećuju dr­žavnu poziciju Srbije u procesu dijaloga - ocenio je ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

On je naveo da se lažima na račun Vučića, kao i preju­diciranjem ishoda razgovora neće sačuvati KiM u sastavu Srbije:

- Zato ćete pomoći Kurtijevoj vladi da umanji pritisak na sebe zbog odbijanja ZSO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove