VUČIĆ ZA SRPSKI NAROD NA KIM: Predsednik se zalaže za ZSO još od 2013. godine

Novosti onlajn

27. 02. 2023. u 10:30

U BRISELU će danas biti održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine, na kojoj će, kako se očekuje, tema biti francusko-nemački predlog za normalizaciju odnosa.

ВУЧИЋ ЗА СРПСКИ НАРОД НА КИМ: Председник се залаже за ЗСО још од 2013. године

Foto: Tanjug

Uoči sastanka u Briselu, Vučić je juče imao telefonski razgovor sa specijalnim savetnikom u američkom Stejt departmentu Derekom Šoleom, koji je istakao da SAD potpuno podržavaju predlog EU o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i da treba da budu primenjeni sporazumi, ranije potpisani u procesu dijaloga, što podrazumeva i uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Vučić za ZSO još od 2013. 

Još od potpisivanja Briselskog sporazuma 2013. godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nesebično se zalagao za formiranje Zajednice srpskih opština po svaku cenu. 

I dok teoretičari zavere govore kako je Zajednica srpskih opština zavera, i da ideja o njenom formiranju ne postoji, predsednik Vučić više puta je isticao da je formiranje Zajednice srpskih opština uslov bez kojeg nema bilo kakvih daljih pregovora. Vučić je takođe više puta isticao da bez formiranjas ZSO nema daljeg napretka u pregovorima. 

Govoreći o značaju formiranja Zajednice srpskih opština Vučić je takođe više puta istakao da dok se Beograd pridržava svega, Priština otvoreno ruši ceo Briselski sporazum, s obzirom na činjenicu da je formiranje Zajednice srpskih opština osnova Briselskog sporazuma.

Komentarišući svoj put u Brisel nedavno nakon povratka iz Minhena predsednik Vučić istakao je da će se u Briselu govoriti o Zajednici srpskih opština.  

- Ja ću da govorim o ZSO, a moraće i evropski predstavnici. On to nikad neće formirati. Tražiće prvo da ih priznamo, pa da onda formira ZSO. Nagledao sam se njegovih trikova. Ne mogu da me iznenade - kazao je Vučić.

 

I premijerka očekuje formiranje ZSO

Premijerka Srbije Ana Brnabić takođe je istakla povodom današnjih pregovora s Prištinom u Briselu da to sigurno neće biti lak dan, ali da su "crvene linije" Srbije jasne, a to su nepriznavanje tzv. države Kosovo i nedavanje saglasnosti za njen ulazak u UN. Brnabićeva je istakla i da očekuje nakon razgovora u Briselu formiranje Zajednice srpskih opština.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (164)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!