ZBOG RUSIJE HOĆE DA SRBIJU DRŽE NA OKU: Na zahtev Britanaca PS SE o tenzijama Beograda i Prištine

G. ČVOROVIĆ

26. 01. 2023. u 07:00

SITUACIJA treba da se drži na oku, u vreme rata između Rusije i Ukrajine. Treba da se utvrdi i to da li Srbija gleda ka Zapadu ili Istoku, preciznije prema Rusiji.

ЗБОГ РУСИЈЕ ХОЋЕ ДА СРБИЈУ ДРЖЕ НА ОКУ: На захтев Британаца ПС СЕ о тензијама Београда и Приштине

Foto promo

Nadam se da će Kosovo postati punopravna članica Saveta Evrope, ali Priština treba da uradi više na poštovanju pricipa ove organizacije.

Ovo je juče rekao Džon Hauel, član Konzervativne partije Ujedinjenog Kraljevstva i parlamentarne delegacije Velike Britanije, otvarajući debatu na zimskom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope. Njegova zemlja je bila i inicijator debate, organizovane zbog "aktuelnih tenzija između Beograda i Prištine".

Za raspravu se prijavilo tridestak govornika, najviše s prostora bivše Jugoslavije i Albanije. Uprkos tome što tema nije bila kandidatura lažne države za prijem u ovu organizaciju, mnogi su iskoristili priliku da se već sad izjasne o tome. Zahtev Prištine da im se dodeli članska karta, osim Britanaca, podržali su predstavnici Nemačke, Ukrajine, Hrvatske, Turske, Severne Makedonije.

Osim toga, Nemac Kristijan Petri tražio je da Srbija uvede sankcije Rusiji. Ukrajinac Oleksij Gončarenko pozvao je i parlament svoje zemlje da prizna nezavisnost Kosova, a Srbima uputio poruku da "zaborave fantome revanšizma". Hrvat Domagoj Hajduković je rekao da poslednjih dana stižu obećavajući signali iz Beograda, ali da je "skeptičan zbog iskustva iz prošlosti".

S druge strane, Francuskinja Lilijana Tangi, u ime grupe demokrata i liberala, objasnila je da su tenzije na KiM nastale upravo zbog "zabrana vlasti u Prištini", i iznela zapažanje da Kfor jedva ispunjava svoju misiju:

- Srbi se osećaju ugroženim i konstatuju da se nasilje nad njima povećava.

Ukazujući na stalne napade na naše sunarodnike na KiM, predstavnici naše delegacije su poručili i da Prištini nije mesto u SE. Poslanica Narodne skupštine Srbije Dubravka Filipovski je navela da se Srbi na KiM nalaze u teškoj sutuaciji, da su na meti čak i na Badnje veče i Božić:

- Prištinske vlasti generišu krizu i odbijanjem već deset godina da formiraju ZSO. I pored svega, Beograd će nastaviti da čuva mir i stabilnost.

Njena koleginica Biljana Pantić Pilja je naglasila da se Beograd odlučno protivi zahtevu Prištine za članstvo u SE. I ona je ukazala na ugrožavanje prava i etnički motivisane napade na Srbe. Elvira Kovač je navela da Beograd ima konstruktivan pristup, a da dijalog ne napreduje zbog izostanka volje Prištine.

Italijan Pjero Fasino, ispred socijalista, demokrata i zelenih, podsetio je da su nezavisnost KiM pre svih podržale SAD. Južnu pokrajinu je zvao punim imenom. Rekao je da je situacija komplikovana, da Kosovo hoće da bude punopravna članica međunarodnih organizacija, a da Srbija to odbija jer bi to značilo defakto priznavanje nezavisnosti.

Takođe je naglasio da srpskoj zajednici Priština odbija autonomiju.

Kandidatura čami u fioci

DEBATA je organizovana u trenutku kada vlasti u Prištini pokušavaju da izdejstvuju članstvo u Savetu Evrope, za šta su, u maju prošle godine, podneli zahtev. Taj zahtev i dalje stoji u fiokama administracije ove najstarije aktivne evropske integracione institucije i oko tog pitanja nema pomaka, saznaju "Novosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja