KURTI POKUŠAVA DA IZAZOVE NOVU KRIZU, BRUTALNO KRŠI SPORAZUM O REGISTARSKIM TABLICAMA: Petković o zaustavljanju sanitetskog vozila na Jarinju

Novosti onlajn

18. 01. 2023. u 17:03

DIREKTOR Kancelarije za KiM, Petar Petković, oglasio se povodom situacije koja se desila na prelazu Jarinje, na kom je zaustavljeno sanitetsko vozilo sa obrazloženjem da nema pravo da prođe jer se radi o vozilu čija registracija na KM tablice je produžena posle 10. decembra prošle godine, a ta vozila Priština sada "vodi kao neregistrovana".

КУРТИ ПОКУШАВА ДА ИЗАЗОВЕ НОВУ КРИЗУ, БРУТАЛНО КРШИ СПОРАЗУМ О РЕГИСТАРСКИМ ТАБЛИЦАМА: Петковић о заустављању санитетског возила на Јарињу

Foto Tanjug

- Aljbin Kurti ponovo pokušava da izazove novu krizu i tenzije na severu Kosova i Metohije i od jutros njegovi policajci ne dozvoljavaju vozilima koja imaju uredne registracije sa „KM“ oznakama da pređu preko prelaza Jarinje i Brnjak. Kurtijevi policajci zadržavaju pojedina vozila na administrativnim prelazima, dok su vozaču saniteta zapretili da sledeći put neće moći da uđe na prostor pokrajine i prevozi bolesnike u vozilu sa KM tablicama.

Reč je o brutalnom kršenju i gaženju sporazuma o registarskim oznakama koji su Beograd i Priština postigli u Briselu 23. novembra prošle godine, nakon ozbiljne krize koja je pretila da potpuno ugrozi mir na Kosovu i Metohiji.  Tim sporazumom, predviđeno je da do konačnog rešenja o tablicama, KM registarske oznake ostaju u punoj upotrebi. Takođe, tim sporazumom Priština se obavezala da odmah obustavi kaznenu politiku i sve aktivnosti po pitanju tzv. preregistracije vozila prema vozačima vozila sa KM tablicama. Tada je Beograd prihvatio da zastane sa izdavanjem novih registarskih oznaka. 

Međutim, jutros je Kurtijeva policija jednostrano i protivpravno počela da sprovodi ponovo kaznenu politiku, da maltretira Srbe na prelazima i ruši sporazum čime pravi uvod u nove tenzije i probleme na severu KiM. 

Zbog toga očekujemo od Evropske unije, koja je garant sporazuma, da zaštiti i omogući njegovo sprovođenje i jasno se odredi prema ovakvim potezima Prištine. 

Kurti po običaju tajming nije slučajno odabrao i svoje mere počinje da sprovodi dok se u Davosu održava forum koji treba da napravi mostove mira i saradnje, kao što je tokom samita u Berlinu smenjivao Nenada Đurića i gazio Briselski sporazum.

Svoje akcije počinje na Krstovdan, što dodatno govori o Kurtijevim namerama da provocira Srbe. 

Podsetiću, prošlogodišnju krizu izazvao je Kurti odlukom da nasilno i bez ikakvog pravnog osnova ukida KM registarske oznake i Srbima izriče opomene i naplaćuje nekakve kazne, a od jutros ponovo je posegao za svojim nasilnim protivpravnim i jednostranim merama direktno protiv srpskog naroda. Više je nego očigledno da jedini izazivač kriza i svih nevolja na KiM je Aljbin Kurti - stoji u saopštenju direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

O ČEMU SU RAZGOVARALI PUTIN I SI? Ceo svet priča o ukrajinskom mirovnom planu, a sada se oglasio Kremlj