SRPSKA NA UDARU ZAPADNIH SILA: Čerupaju "Dejton", a brinu za Ustav BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

11. 01. 2023. u 07:00

BEZ obzira na pretnje koje dobijamo, 9. januar treba da se poštuje i slavi. Neću ustuknuti i nećemo se povući. Republika Srpska je nesumnjiva činjenica, to nije zemlja iz inata, već narodna, slobodna i zagledana u budućnost, ali svesna sebe i svoje istorije.

СРПСКА НА УДАРУ ЗАПАДНИХ СИЛА: Черупају Дејтон, а брину за Устав БиХ

Foto P. Krstović

Tu jasnu poruku uputio je juče predsednik Srpske Milorad Dodik, na akademiji povodom Dana RS, koja se u Brčkom tradicionalno održava 10. januara. Ovakva izjava usledila je nakon lavine napada zbog obeležavanja 31. rođendana Republike, poruka koje su se čule oko potrebe da Srbi žive u jednoj zemlji, a posebno zbog odluke da se predsedniku Rusije Vladimiru Putinu dodeli orden.

Po dobro razrađenoj matrici, sinhronizovani udari na Banjaluku usledili su od Kristijana Šmita, visokog predstavnika kojeg RS ne priznaje, oštre poruke poslali su Brisel, Vašington, "zabrinutost" je iskazana i u Zagrebu, a sve su začinile i dežurne nevladine organizacije, mašući krivičnim prijavama. Tokom te "odbrane celovitosti države od secesionističkih težnji Srpske", ponovo je ogoljeno licemerje: tvrde da se proslavom praznika gazi Ustav BiH, a isti ti "ustavobranitelji" godinama ga ruše, potkopavajući Dejtonski sporazum i RS.

Međunarodni i domaći zlobnici pritom prećutkuju da se upravo na njihov zahtev čerupao Ustav BiH time što je Srpskoj oduzeto više od 80 ustavnih nadležnosti. Srpska je ostala bez vojske, ingerencija u pravosuđu, zastave, grba, nadležnosti iz sfere poreza, a i danas traju pokušaji da se otme imovina koja RS pripada po Ustavu i "Dejtonu". Takođe, gaženjem Ustava BiH formiran je niz zajedničkih organa koji po najvišem pravnom aktu ne bi trebalo ni da postoje.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Radomir Lukić, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu i najmlađi član delegacije RS u Dejtonu, kaže, za "Novosti", da je očigledno da se radi o licemerju i bacanju prašine u oči od strane EU i američke administracije:

- Treba se samo setiti kako su se SAD i tadašnja evropska zajednica, a današnja EU, odnosile prema Ustavu SFRJ i njegovom kršenju od strane ondašnje Slovenije, Hrvatske, a potom i hrvatsko-bošnjačke koalicije u BiH, i na kraju Makedonije. Tad Ustav SFRJ uopšte nije bio bitan. On je za njih bio nedeletvoran i mrtav. Za SAD i evropsku zajednicu svaki ustav je mrtav ako njima ne odgovara.

On ističe da je, s druge strane, Ustav BiH živ, iako je i on po mnogim stvarima postao mrtav upravo delovanjem pomenutih sila:

- Paradoks je da je 9. januar dan kada mi Srbi obeležavamo diskriminaciju koju su nad nama učinili muslimani i Hrvati u ondašnjoj BiH, donoseći odluke o našim vitalnim nacionalnim interesima bez našeg učešće, odnosno isključujući nas uz pomoć evropske zajednice. Dan kada smo mi Srbi diskriminisani i od nas napravljena manjina u svakom pogrdnom smislu te reči, po njima je znak diskriminacije Hrvata i Bošnjaka u RS?!

On dodaje da se Dan RS obeležava baš zato što Srbi nisu hteli da budu manjina, i što nisu hteli da budu porobljeni i da budu u lancima:

- Mi se daljoj eroziji ustavnog položaja Republike Srpske moramo jasno odupreti, jer tako sprečavamo oduzimanje svega našeg nacionalnog, našeg imena, prezimena, istorije i veze sa Srbima u Srbiji.

Foto: BHRT printskrin

Nenad Stevandić, predsednik Narodne skupštine RS, kaže, za "Novosti", da su svi dolazili na proslavu 9. januara u Banjaluku dok se stranci preko Ustavnog suda BiH nisu u to umešali:

- Kada su međunarodni faktori odlučili da se napravi kriza oko Dana Republike, odjednom je zaboravljeno da su i Bošnjaci i Hrvati dolazili na proslavu. Bitno je da su 9. januar i Dan Republike nastali u miru, a ne kao 1. mart koji se slavi kao Dan nezavisnosti BiH, a datum je kojim se obeležava početak rata u BiH.

Radovan Kovačević, savetnik predsednika RS, kaže za "Novosti" da je značajan deo međunarodne zajednice sve vreme podsticao i podržavao rušenje Ustava na štetu srpskog naroda i Srpske, kao i na štetu hrvatskog naroda, a sve u interesu isključivo bošnjačkog naroda:

- I sve to sa jednim ciljem - centralizacija BiH odnosno rušenje Ustavom zagarantovanih prava Republike Srpske i srpskog naroda. To je danas ključni problem BiH. Ona može da funkcioniše samo na osnovu jedne formule, a to je Ustav kako je predvideo Dejtonski sporazum i nikako drugačije.

Na referendumu sve rečeno

DODIK se osvrnuo na saopštenje američke ambasade povodom proslave Dana Republike i poručio da u pres-centrima Ambasade SAD sede Bošnjaci.

- I ja ću dati svoje saopštenje kada SAD budu obeležavale 4. juli. Ne znam šta je njihov problem. Ne znam šta hoće od nas? Da se odreknemo istorije? Na kraju krajeva, narod je na referendumu rekao da je to Dan Republike, a taj referendum ne može da poništi nijedna ambasada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar