NAJVEĆI SKANDAL PRIŠTINE: Raković o zabrani patrijarhu da uđe na Kosovo i Metohiju - Nisu mu dozvolili da ode u njegovu kuću

Novosti online

26. 12. 2022. u 15:29

ZNAO sam da je krenuo, ali zaista nisam verovao da će prištinske vlasti sprečiti patrijarha Porfirija da uđe na Kosovo i Metohiju, kaže istoričar Aleksandar Raković za Kosovo onlajn.

НАЈВЕЋИ СКАНДАЛ ПРИШТИНЕ: Раковић о забрани патријарху да уђе на Косово и Метохију - Нису му дозволили да оде у његову кућу

Foto: Printskrin Youtube/ HelmCast

Raković kaže da je "ovo najveći skandal od strane prištinskih vlasti koje su uradile do sada s obzirom na to da poglavaru SPC nisu dozvolile da ode u svoju kuću, u Pećku patrijaršiju, drevno sedište srpskih patrijarha".

- Ovo je nesvakidašnji skandal koji pokazuje da vlasti u Prištini neće imati ni prema kome obzira. Koliko god da su stavovi patrijarha bili pomirljivi prema Albancima, neshvatljivo kako su se odlučili na ovaj korak. Patrijarh je stalno potencirao dobru volju i suživot Srba i Albanaca na KiM. Uvek je naglašavao pozitivne primere i afirmisao ideju o razgovorima između Srba i Albanaca, gde ne bi učestvovali drugi, pogotovo oni koji bi da poseju jabuku razdora između srpskog i albanskog naroda. Uprkos svemu tome i njegovoj očinskoj brizi o svom stanovništvu na KiM, Kurti i njegov režim su mu i fizički zabranili ulazak na KiM - kaže Raković.

O zahtevu kosovske vlade da "patrijarh mora da osudi Srbe na barikadama, kako bi mu bio dozvoljen ulazak na Kosovo (i Metohiju)", Raković navodi da se tako nešto nikada neće dogoditi.

- Besmisleno je bilo očekivati da će patrijarh osuditi barikade, ali su morali nešto da napišu i da i na taj način pokušaju da ponize srpski narod - zaključio je istoričar.

BONUS VIDEO: Rafalnom paljbom po srpskoj barikadi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona