KURTI OD KiM NAPRAVIO GETO NA EVROPSKOM KONTINENTU Brnabić: U srcu Evrope krše se ljudska prava

Novosti online

10. 12. 2022. u 14:34

PREDSEDNICA Vlade Srbije Ana Brnabić govorila je danas na obeležavanju Međunarodnog dana ljudskih prava u Domu Narodne skupštine.

КУРТИ ОД КиМ НАПРАВИО ГЕТО НА ЕВРОПСКОМ КОНТИНЕНТУ Брнабић: У срцу Европе крше се људска права

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Moje obraćanje danas ne bi bilo potpuno iskreno, da se na dan kada slavimo ljudska prava i pričamo o njihovom stalnom i kontinuiranom unapređenju i jednakim šansama za sve, ne osvrnem i na situaciju na KiM  - kaže Brnabić i dodaje: - U 21. veku, na teritoriji KiM, u srcu Evrope, suočeni smo sa elementarnim kršenjem ljudskih prava. 

Našem narodu na Kosovu i Metohiji, posebno tokom ove 2022. godine, uskraćena su, i ugrožena, osnovna ljudska prava – pravo glasa, učešća na izborima, pravo na to da vas zastupaju demokratski izabrani predstavnici, konačno – pravo na dostojanstven, bezbedan i siguran život, podsetila je premijerka.

- Srbi na KiM svakodnevno se suočavaju sa kršenjem i uskraćivanjem osnovnih prava, ograničavanjem slobode kretanja; žive pod stalnim pretnjama i suočeni sa provokacijama na dnevnom nivou - navodi Brbanić.

- Predstavnici Privremenih institucija u Prištini, na čelu sa Aljbinom Kurtijem, napravili su od KiM poslednji geto na evropskom kontinentu - za Srbe i druge nealbance. I zato mi je danas važno da sa ovog mesta apelujem, još jednom, na sve naše partnere u međunarodnoj zajednici da ne okreću glavu od činjenica, da vide ono što se jasno i očigledno vidi, i da delanjem pokažu da se bore za zaštitu prava i sloboda svih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (103)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu