BORELJ NIJE KRIO KOLIKO JE BESAN NA KURTIJA: Nemačka štampa o detaljima sastanka iza zatvorenih vrata u Briselu

Novosti online

22. 11. 2022. u 14:22

UZALUDNI osmočasovni pregovori u Briselu novi su korak u napetostima na KiM, prenose nemački mediji. Posebno ističu to što je ovog puta za neuspeh okrivljen isključivo Aljbin Kurti.

БОРЕЉ НИЈЕ КРИО КОЛИКО ЈЕ БЕСАН НА КУРТИЈА: Немачка штампа о детаљима састанка иза затворених врата у Бриселу

Foto Tanjug/AP

- Za sada su propali napori Evropske unije da primiri teške napetosti između Beograda i Prištine - sumira vodeća nemačka agencija DPA dešavanja iz Brisela od juče.

Prenose reči visokog predstavnika EU Žozepa Borelja da tzv. kosovski premijer Aljbin Kurti "nije prihvatio" predlog za deeskalaciju, pa su osmočasovni razgovori ostali bez rezultata.

- Srpski predsednik Aleksandar Vučić je, naprotiv, bio spreman na dogovor - parafrazira DPA Boreljove reči.

DPA podseća da je stvar zategnuta oko registarskih tablica, i da su zbog toga srpski policajci napustili tzv. Kosovsku policiju. Zato sada Euleksova policija mora da se stara o bezbednosti na severu KiM.

Kurti je kriv!

U kratkom izveštaju "Frankfurter algemajne cajtunga" ističe se činjenica da je Borelj okrivio Kurtija za neuspeh.

- Borelj je, vidno besan, najavio da će informisati šefove diplomatija o Kurtijevom odbijanju da se drži međunarodnih obaveza - piše list.

Za tzv. Kosovo bi to moglo značiti da na Samitu o Zapadnom Balkanu kroz dve nedelje u Tirani ne može da računa na dugo priželjkivanu viznu liberalizaciju za putovanja građana u EU, navodi frankfurtski list.

- Na tom pitanju je delovalo da se stvari pomeraju u poslednje vreme, a posebno se Nemačka zalagala za taj korak - navodi se u tekstu, prenosi "Dojče vele".

- EU upozorava na mogućnost nasilja nakon propalih razgovora o tablicama - naslovljen je izveštaj na portalu nedeljnika "Cajt".

Radi se o Boreljovoj izjavi da preti opasan "bezbednosni vakuum" na severu KiM.

Kasno u ponedeljak je pak Kurti saopštio da se rok za kažnjavanje vozača zbog korišćenja srpskih tablica pomera za 48 sati. U tom periodu, kako je najavio, nada se kompromisu.

Prethodno je sa Kurtijem razgovarao američki ambasador u Prištini.

(Dojče vele)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)