IMAM POZIVA NA BOJKOT SRPSKE ROBE?! Iz džamije u južnom delu Kosovske Mitrovice upućen apel vernicima da se okrenu "domaćim proizvodima"

D. ZEČEVIĆ

22. 11. 2022. u 08:00

U DžAMIJI u južnom delu Mitrovice, imam Ekrem Avdiju pozvao je vernike i građane da ne koriste srpske proizvode.

ИМАМ ПОЗИВА НА БОЈКОТ СРПСКЕ РОБЕ?! Из џамије у јужном делу Косовске Митровице упућен апел верницима да се окрену домаћим производима

Foto D. Milovanović

U govoru posle nedeljne molitve, kako su preneli portali na albanskom jeziku na Kosovu, on je apelovao na Albance da "neprijatelju ne jačaju ekonomiju" i da se orijentišu na domaće proizvode.

- Pozivajući na bojkot srpskih proizvoda, što je svojevremeno radio i hodža glavne prištinske džamije, imam iz južne Mitrovice zagovara neku vrstu hladnog rata u trgovinskoj razmeni sa centralnom Srbijom, a što je u najmanju ruku smešno, jer to samo može štetiti Albancima na KiM - smatra Radoš Petrović, predsednik Udruženja privrednika severa Kosmeta.

Foto D. Zečević

On ukazuje da u albanskim trgovinama gotovo da nema robe proizvedene na Kosovu, jer većina stiže iz centralne Srbije, Makedonije, Hrvatske, Nemačke... Prema njegovim rečima, izjava imama je ishitrena, a "umesto da poziva na mir i suživot, pomešao je politiku u ekonomiju":

- Kupci albanske nacionalnosti srpsku robu biraju zbog cene, ali pre svega zbog kvaliteta. Logično je da su zbog bližeg transporta proizvodi iz centralne Srbije daleko jeftiniji nego oni iz zemalja u okruženju, a o kvalitetu da ne govorim. Većina kupaca ne gleda deklaraciju, iako su u jednom periodu trgovinske radnje iz političkih razloga bile primorane da ispred robe na rafovima istaknu natpis iz kojih zemalja dolazi. Sve to nije sprečilo kupce albanske nacionalnosti da kupuju naše proizvode, a kojima će se, siguran sam sve više vraćati, jer je nestašica hrane sve prisutnija na evropskom tržištu.

Petrović podseća da su tokom pandemije kovida 19, kada je bila nestašica brašna, a kasnije i ulja i šećera, na KiM s radošću dočekivani kamioni sa srpskom robom, a uveren je i da će se isto dešavati i ubuduće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO VUČIĆ NE POBEDI, SRBIJU ČEKAJU TEŠKI DANI PO SVIM PITANJIMA... Darko Miličić poslao važnu poruku o aktuelnoj političkoj situaciji (VIDEO)