BORELJ: Vučić prihvatio predloge, Kurti nije! Očekujem da Kosovo odmah suspenduje naredne faze zamene registarskih tablica

G.Čvorović

21. 11. 2022. u 16:14

POSLE osam sati diskusije, dve strane se nisu saglasile. Tim rečima obratio se posrednik u dijalogu, evropski šef diplomatije Đuzep Borelj, dodavši da to stvara odgovornost za neuspeh pregovora i za svaku eskalaciju i nasilje koje može da izbije na terenu narednih dana.

БОРЕЉ: Вучић прихватио предлоге, Курти није! Очекујем да Косово одмах суспендује наредне фазе замене регистарских таблица

Foto: Printskrin Youtube/Tanjug

- Izašli smo sa predlogom kojim bi mogla da se prevaziđe ova rizična situacija. Predsednik Vučić ga je prihvatio, ali, na žalost, ne i premijer Kurti – naglasio je Borelj.

Visoki predstavnik je zatražio od vlasti iz Prištine da odmah zaustave sve dalje korake oko preregistracije vozila na severu Kosova. Da bi pokazao koliko je odlučan u ovom zahtevu, ponovio ga je dva puta.

Istovremeno, od Beograda je zatražio da prestane sa izdavanjem registarskih stablica sa imenima kosovskih gradova, uključujući i KM tablice. Obe strane je pozvao da primene ova dva zahteva, što će, kako je istakao, ostaviti vremena stranama da traže trajno rešenje za pitanje tablica u kontekstu normalizacije odnosa koja je, kako je naglasio, krajnji cilj.

Borelj je istakao da će, u međuvremenu, izvući zaključke o neuspehu pregovora.

- Obavestiću moje kolege ministre spoljnih poslova zemalja članica i naše partnere o ponašanju različitih strana i izostanku poštovanja međunarodnih pravnih obaveza i, moram to da istaknem, a to se naročito odnosi na Kosovo – kazao je Borelj i istakao da to šalje veoma negativan politički signal.

Evropski šef diplomatije je dodao da je liderima jasno stavio do znanja da, ukoliko je pristupanje EU krajnji cilj, na šta su se obe strane obavezale, očekuje i ponašanje u skladu s tim. Dodao je i da dijalog ostaje veoma visoko na listi njegovih prioriteta.

Istovremeno, Borelj je odao priznanje specijalnom izaslaniku za dijalog Miroslavu Lajčaku, naglasivši da je njihov predlog dobio veliku podršku Francuske i Nemačke.

- Još verujem u to da postoji mogućnost izlaska iz ove krize s perspektivnom normalizacije, uz ispunjavanje svih angažmana, obećanja i dogovora. Nadam se da će obe strane ispuniti moje zahteve, s ciljem da se izbegne dalja eskalacija i nova opasna kriza – zaključio je Borelj.

Visoki predstavnik je naglasio da se neprestano ide iz krize u krizu, i da to treba da prestane.

- Ovaj hitan sastanak je bio važan, jer smo se opet naši u situaciji još jedne krize. I to se dešava samo tri meseca posle prethodnog kriznog sastanka. Idemo iz krize u krizu. Ovoga puta je čak i gore nego u avgustu – upozorio je Borelj.

Evropski šef diplomatije je podsetio da je kao posledica odluke Prištine da od noćas počne s kažnjavanjima onih koji nisu preregistrovali vozila, došlo do povlačenja Srba iz institucija i da kosovski policajci koji su ostali svakako nisu dovoljni.

- To stvara veoma opasan bezbednosni vakuum na terenu gde je već situacija ozbiljna. Istina je, imamo Euleks misiju i trupe Eufor su prisutne, ali one ne mogu da preuzmu ulogu lokalne policije, to nije u njihovom mandatu i nemaju za to kapacitete – istakao je visoki predstavnik rekavši da vladavina prava ne sme da bude dovedena u pitanje.

Povodom kriznih situacija koje se ponavljaju, dodao je i sledeće:

- To znači da nismo bili u stanju da se bavimo pravim pitanjima, a to je normalizacija odnosa koja bi predupredila ovakve krize, jer pravi uzroci su mnogo dublji od registarskih tablica.

Borelj je poručio da je obema stranama stavio do znanja da ovako više neće moći da se nastavi, u stalnom krugu kriznih situacija.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (3)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024