VUČIĆ NA TV PRVA: Predsednik o sutrašnjim razgovorima u Briselu, borbi protiv kriminala, energetskoj krizi, Piksijevim "orlovima"...

Novosti online

20. 11. 2022. u 09:59 >> 11:18

PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić bio je gost emisije Jutro na Prvoj.

ВУЧИЋ НА ТВ ПРВА: Председник о сутрашњим разговорима у Бриселу, борби против криминала, енергетској кризи, Пиксијевим орловима...

Foto: printskrin

Ujutru u 8 sati bi trebalo da počnu razgovori u Briselu, rekao je predsednik.

- Nema nikakve sumnje da je situacija teža nego u poslednjih 10 godina. Napravili smo važne sporazume o diplomama i ličnim kartama i činili se da će to biti podstrek za napredak naših razgovora. Tog dana u Berlinu Kurti je, po ko zna koji put, ali tada na možda najvažnijem mestu u Evropi, rekao da ZSO neće formirati. To će reći da Briselski sporazum za njega važi samo u delu koji se njemu sviđa. Saopštio je faze o tablicama, od kojih je poslednja oduzimanje vozila, a treća poruka je bila o smeni Nenada Đurića, komandira za sever. Kurti nema pravo da ga smenjuje, niti se pita za njegovo postavljanje. Tada su Srbi shvatili da sa tim čovekom nema dogovora - kazao je Vučić i izjavio je da ide u Brisel da ne bi dobili dovoljan razlog da optuže Srbiju da nije htela da razgovara.

Foto: TV Prva printskrin

Nigde ne piše da Priština ima pravo da izvrši preregistraciju vozila, objasnio je Vučić.

- Nikada neće da kažu da je njihovo dete (tzv. Kosovo) krivac. Roditelji (Kvinta) ne mogu to da priznaju - rekao je predsednik, odgovarajući na pitanje zašto nije samo Kurti pozvan u Brisel da ispuni svoje obaveze.

On je podsetio da kada ste saterani u ćošak, onda više nemate kud.

- Da je hteo da odloži odluku, odložio bi je ranije. Mislim da je ideja da mu se da mogućnost da odloži tobože ispravnu odluku. Kurti je pokazao da ne želi Srbe na Kosovu i Metohiji. Za svog poslanika je hteo da postavi nekoga ko je dobio 30 puta manje glasova nego poslanici iz Srpske liste - rekao je Vučić.

Pakleni Kurtijev plan i lažni američki "plan"

Srbi se ne vraćaju u institucije, već žele da spreče pakleni Kurtijev plan da njegovi Srbi treba da priznaju da postoji tzv. kosovska vojska, da ukinu duplu većinu i da kažu da nema potrebe za ZSO, objasnio je Vučić.

- Posle toga bi Priština rekla da se Srbi saglasili sa time da ne bude ZSO - kazao je predsednik.

Takođe, plan je bio da se raspišu novi izbori na severu Kosova i Metohije.

Foto: TV Prva printskrin

On je ukazao na to da se radi na tome da se uništi normalna, pristojna i racionalna Srbija.

Vučić je rekao da je dan posle napadan zbog toga što su se Srbi vratili u odmetničku skupštinu u Prištini, a prethodno su isti koji ga napadaju vodili kampanju da oni koji su dobili jedan odsto glasova treba da uđu u istu.

Rekao je da čim su Aljbin Kurti i Rada Trajković "graknuli" protiv toga, nema potrebe da bilo kome objašnjava da se radi o dobrom potezu Srba sa Kosova i Metohije.

On kaže da Priština ne časi časa kako bi raspisala nove izbore.

- Kako stvari danas stoje, apsolutno sam siguran da će Srpska lista bojkotovati te izbore. Naravno, biće izloženi pritisku - upozorio je predsednik.

Kosovska policija nema šta da traži na severu Kosova i Metohije i tada bismo imali "pakao na terenu", tvrdi predsednik.

- Srbija će u tom slučaju biti uz svoj narod, a Srbi će braniti svoja ognjišta - rekao je Vučić i podsetio na činjenicu da je naša zemlja uradila sve da ne dođe do sukoba.

Predsednik je rekao da ga ne interesuje da "izgubi utakmicu", a da "ostavi dobar utisak na terenu". Ističe da želi da vidi rezultate.

Od pritiska zapadnih sila na Prištinu zavisi da li će biti mira, kazao je predsednik i objasnio da ne veruje u Kurtijev racio.

Vučić kaže da ne vidi kako bi se mogao popraviti nemačko-francuksi predlog.

- Nema koraka ka tome. Nisu nam dali šansu. Stavili su nas u ring i rekli da boksujemo tri runde, obe ruke da nam vežu za konopce i da izdržimo tri runde da nas biju, a da ne padnemo. Pa, nećeš pasti jer si vezan, ali ćeš biti mrtav - izjavio je on i kaže da je pisao odgovor Srbije na nemačko-francusku predlog.

Sankcije Rusiji - Srbija se ne pridružuje poltiici licemerja

Predsednik je, govoreći o sankcijama Rusiji, rekao da se Srbija ne pridružuje poltiici licemerja.

- Srpska država se pokazala snažnom i odgovornom. Pokazalo se da hoćemo da sačuvamo svoju samostalnost. Insistiram na slobodarskoj Srbiji, a ne da imamo politiku kakvu smo imali, a to je politika kmetske duše - izjavio je on.

Borba protiv kriminala i mafijaške poruke sa tribina

Govoreći o pogrdnim skandiranjima "grobara" protiv njega, Vučić kaže da je to poruka građanima Srbije.

- Verovali ili ne, veći deo hale nije to uzvikivao. Meni niko ne vuče "Vučiću pederu" zato što je Partizan oštećen u budžetu. Partizan dobija ogroman budžet od države Srbije. Ne postoji nijedan tim u Evropi koji dobija novca od države kao KK Partizan i KK Crvena Zvezda. Možda postoji jedan. Za Zvezdu bi to bilo opravdanje jer igra Evroligu već nekoliko sezona. Jasno je da Partizan nije ugrožen, da je dobio novca i direktno i preko NIS-a i Telekoma. Reč je o milionima evra. Molim upravu KK Partizan da kaže koliko novca su dobili od države. Jesam li peder što nisam uveo sankcije Rusiji ili priznao tzv. Kosovo? Priznaću da je tako? Jesam li peder što sam nastavio da gradim auto-puteve? Prihvatam da uzvikujete sve što treba, ali vam je svima jasno šta je razlog. Sami su napisali šta je razlog. Razlog je to što su uhapšeni koljači, ubice i narkodileri - kazao je Vučić komentarišuću slogan "sloboda za grobare".

Foto: TV Prva printskrin

Istaskao je da nije Boris Tadić, pa da moli navijače da ne skandiraju protiv njega.

Predsednik je rekao da navijači o Francuskoj govore jer je veliki broj dokaza o grupi Belivuk-Miljković stiglo iz Francuske.

- Srđan Lalić ne sme da slaže. To je rekao i sudija Miodrag Majić. Ako jednu sitnicu slaže, ide na doživotnu. Potvrdio je da su želeli mene da likvidiraju i ostale članove porodice Vučić - rekao je predsednik.

On je rekao da ova zemlja neće biti zemlja u kojoj vladaju kriminalci i ubice.

- Mi u poslednje dve godine gotovo da nemamo mafijaško ubistvo u Srbiji - izjavio je predsednik.

Ističe da država neće dozvoliti ubijanje i dilovanje droge, da se ne bi skandiralo protiv njega.

- Hvala im što su sami napisali o čemu se radi. Mislili su da me to tangira. Obavestili su me posle večere sa Micotakisom. Nisu ni navijali, već slali poruke meni i državi. Četiri minuta "navijaju" za Partizan, a onda od glavnog kriminalca im je stiglo naređenje "vratite se na Vučića" - rekao je Vučić.

Foto: TV Prva printskrin

Predsednik kaže da ga ne iznenađuje što se ne oglašavaju iz uprave Partizana. On je istakao da je Zvezda (FK) napadana zbog nepostojećeg penala, a Partizan je ćutao kad je došlo do krađe u Surdulici u njihovu korist. Isto kaže, važi za Zvezdu.

Kaže i da je Nebojša Čović najkorektniji kada kaže koliko novca KK Crvena Zvezda dobija od države.

Predsednik ističe da se bori za zemlju koja će dalje da napreduje, u kojoj neće biti mafijaških ubistava...

"Borim se za rezultate"

Kaže da se u Srbiji niko ne pita da li će biti struje jer se zna da će je biti, a u Nemačkoj nije takav slučaj.

- Ja živim za istoriju i šta će da ostane iza mene, a ne šta će za mene da kažu ili napišu danas. Plate su bile 330 evra, sad će biti 745 početkom godine. Borim se za rezultate - kazao je Vučić.

Foto: Printskrin

Istakao je da su Srbi bili nezadovoljni svim svojim vladarima u istoriji, te istakao da je i Miloš Obrenović bio proteran iz zemlje.

- Protestuju protiv izgradnje mosta. Kad to vidite, zapitate se šta u stvari hoće. Protiv litijuma hoće da protestuju i oni koji ne gase cigaretu ni u skupštini. Onaj koji bi trajno zabranio eksploataciju bi trebalo staviti ludačku košulju jer bi to značilo odricanje od 100 milijardi. To ludilo samo kod nas postoji - rekao je Vučić.

Predsednik je podsetio da Majdanpek kao grad postoji upravo zbog rudnika, a nedavno je tamo napadnut radnik iz Kine. Kaže da se nijedna zemlja nije odrekla litijuma i koja je potpisala da se trajno odriče litijuma, gasa, nafte...

Predsednik je ponovio da komparativnu razliku između Srbije i drugih čini dualno obrazovanje i da neće da se dodvorava nikome.

-  Na dnevnom nivou država izdvoji 12,5 i 13 miliona evra za gas, a od toga se kroz račune vrati 3 ili 4 miliona. Država radi i država se snašla - rekao je Vučić.

On je rekao da nam gasne elektrane završavaju veliki posao.

- Pomalo sam optimista. Mnogo toga smo preduzeli. Ovde smo napravili nekoliko linija odbrane i svakog dana pratimo sve. Poslao sam da BIA proveri koliko imamo tačno gasa u Banatskom dvoru. Nikom ništa ne verujem na reč - rekao je predsednik i istakao da su dobre vesti to što smo "kao hrčak sve skupljali" i "imamo svega".

Govoreći o situaciji u regionu, on je podsetio na repliku iz filma "Lepa sela lepo gore" koja kaže da "ako će Srbi stati pod krušku, svi drugi će stati pod maslačak".

- U najtežim uslovima država najjače 

Zahvalan sam na Terziću što je pohvalio Stojkovića i Stojkoviću što je uneo novu energiju i snagu u srpski fudbal.

- Lično sam ga molio da preuzme reprezentaciju. Trudimo se da zemlja bude uspešna u svakom segmentu. Uložili smo mnogo u rukomet, ali nam se to nije vratilo. Uložili smo su u odbojku i vaterpolo, to nam se vratilo. Orban je rekao da će navijati za Srbiju, ali i svi Makedonci, Mađari, veliki broj Rumuna i Bugara - rekao je Vučić.

On kaže da se čuo sa Piksijem pre polaska u Katar.

- Imam najveće poverenje u Dragana Stojkovića. I kada bude gubio, ja ću biti uz njega - rekao je predsednik.

FOTO: FSS

Ističe da je znao da će da napadnu Portugal i zato je ušao u avion pre puta na to gostovanje.

- Ne znam da li ćemo uspeti ili ne, ali sam siguran da ćemo ići na to da pobedimo. Voleo bih da se u četvrtini finala sastanemo sa Hrvatskom. To bi bio veliki derbi. Oni imaju fantastičnu reprezentaciju, sve majstor do majsotra, ali ja mislim da smo u ovom trenutku za nijansu jači - rekao je Vučić.

Hoće li biti rata?

Na pitanje Marije Stamenić da li će biti rata, predsednik je odgovorio da "radimo sve da do toga ne dođe, ali to ne zavisi samo od jedne strane".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (87)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije