VUČIĆ, ORBAN I NEHAMER NAKON SASTANKA TRILATERALE: "Solidarni smo sa izbeglicama, ali ne želimo da budemo parking za migrante" (VIDEO)

Novosti online

16. 11. 2022. u 16:06 >> 16:52

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić domaćin je drugog trilateralnog Samita Mađarske, Srbije i Austrije, na kome učestvuju i mađarski premijer Viktor Orban i austrijski kancelar Karl Nehamer.

ВУЧИЋ, ОРБАН И НЕХАМЕР НАКОН САСТАНКА ТРИЛАТЕРАЛЕ: Солидарни смо са избеглицама, али не желимо да будемо паркинг за мигранте (ВИДЕО)

Foto: Tanjug/ Miloš Milojević

Nakon sastanka i potpisivanja Memoranduma o razumevanju tri zemlje za jačanju trilateralne saradnje u oblasti efikasne borbe protiv ilegalnih migracija Vučić, Orban i Nehamer obratili su se na zajedničkoj konferenciji. 

Obraćanje predsednika Vučića

- Želim vam dobrodošlicu, za Srbiju i mene je velika čast da takve prijatelje imamo uz sebe i da rešavamo velike probleme. Potpisali smo važan memorandum i krećemo sa akcijom pre kraja godine. Govorimo o ilegalnim migrantima čiji broj udvostručen u odnosu na prošlu godinu, iz Avganistana stiže najviše - oko 40 odsto. Slede migranti iz Sirije, Maroka, Burundija, Pakistana. To je ono što imamo registrovano. Nekoliko koraka smo već preduzeli. Pored Tunisa moraćemo da imamo bezvizni režim sa još dve zemlje - rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/ Miloš Milojević

Dogovorili smo se da zajednički uz podršku Mađarske i Austrije angažujemo veći broj policajaca prema Severnoj Makedoniji, rekao je predsednik. 

- Imamo velike probleme na severu zemlje, migranti ostaju na našoj teritoriji - rekao je Vučić, dodajući da mi tu granicu želimo da pomerimo na jug. 

- Mi smo uvek pokazivali solidarnost prema izbeglicama, ali ne želimo da budemo parking za migrante - naglasio je predsenik. 

Predsednik se zahvalio Viktoru Orbanu na svoj podršci Srbiji. 

- Mi bismo teško prezimili ovu zimu da nije bilo razumevanja Viktora Orbana. Zahvaljujući njemu, želim da to kažem svim građanima Srbije, teško bismo prezimili da nije bilo Orbana, Sijarta i njihove vlade, da možemo da smestimo gas u njihove kapacitete. Neverovatna je potrošnja struje u Srbiji na ovako lepe dane. Imamo svega i imaćemo svega zahvaljujući razumevanju Viktora Orbana i vlade Mađarske. Želimo da znate da imate zahvalnost svih nas - rekao je predsednik. 

Foto: Printskrin

Obraćanje Nehamera

Nehamer se najpre zahvalio predsedniku Vučiću na gostoprimstvu i saradnji. 

- Austrija, Mađarska i Srbija su osnovale partnerstvo kada je reč o borbi protiv nelegalnih migranata i organizovanog kriminala - rekao je Nehamer. 

Istakao je da su pojedinačne države EU sada primorane da pronalaze nove vidove saradnje van onih koji već postoje u EU, jer ono što Evropa trenutno primenjuje nije dovoljno. 

Foto: Printskrin

- Želim da se zahvalim Srbiji i Vučiću na tome što se založio da azilanstki turizam bude okončan. Vučić je ozbiljno shvatio brige Austrije, nije ostavio Austriju na cedilu, i to je zaista veoma važno i meni kao kancelaru i Austrijancima - istakao je Nehamer. 

- Austrija se zalaže za to da se države Zapadnog Balkana pridruže Evropskoj uniji, jer postoje mnogi izazovi koji se najbolje mogu prevazići kada zajedno sarađujemo - zaključio je Nehamer. 

Foto: Printskrin

Obraćanje Viktora Orbana 

Mađarska se nalazi u specifičnoj situaciji - pod pritiskom sa dve strane, rekao je mađarski premijer na početku obraćanja. 

- Sa jedne strane je rat i Ukrajina, sa druge Srbija i migranti. Moram da kažem nekoliko rečenica o onome što se dogodilo juče. Preminuli su građani Poljske, u našem susedstvu je rat, koji nas ne pogađa samo ekonomski. Ako se odvija rat u susednoj zemlji, ni ti nisi bezbedan, eto preminuli su građani Poljske na samom poljskom tlu. Juče je prekinut dovod nafte iz Ukrajine u Mađarsku. Kada si u opasnosti ti i tvoja zemlja, moraš da se trudiš da tu opasnost eliminišeš - to znači da mi želimo mir i da moramo da se posvetimo miru - rekao je Orban. 

Foto: Tanjug/ Miloš Milojević

Zahvalio se i predsedniku Vučiću i naglasio da Srbija i Mađarska dele sudbinu.

- Mi delimo sudbinu i u dobru i u zlu i pomažemo jedno drugom kada je nekom potrebna pomoć. To nije političko pitanje, to je pitanje instinkta, instinkta opstanka. Mi Mađari osećamo to, a verujem i Srbi - pošto delimo istu sudbinu, mi moramo da sarađujemo da bismo pobedili sve izazove naše zajedničke sudbine. Zahvalan sam predsedniku Vučiću što sam u njemu prepoznao najboljeg srpskog partnera Mađarske - rekao je Orban. 

Pitanja novinara

- Postoje tri različita statusa: postoje izbeglice, na koje se odnose međunarodna pravila, postoje gastrabajteri, a treća kategorija su migranti koji su u našim glavama ilegalna pojava. Onaj ko je migrant se trudi da ilegalno pređe granicu. Verujem da ceo svet treba da zna, naročito zemlje iz koje dolaze migranti da se ovde radi o ozbiljnim zemljama koje imaju svoja pravila i zakone koje moramo da ispoštujemo - to je jedini način borbe protiv migranata - rekao je Orban. 

Nehamer je istakao da postoje nasilni migranti koji pokušavaju silom da pređu granicu. 

- To je neprihvatljivo i mora se poslati jasan stav Evrospke unije da je to neprihvatljivo. Oni ljudi koji ne mogu da ostanu, moraju da se vrate - rekao je Nehamer. 

O gasu i struji

- Počeli smo da trošimo rezerve gasa jer ugovorene količine koje dobijamo dnevno nisu dovoljne da podmire naše potrebe. Zahvaljujući dogovoru sa Mađarskom imamo 650 miliona kubnih metara gasa jutros. Iz Bugarske kreću dodatne količine, napravili smo dogovor sa "Bulgargasom" juče, da bismo trošili manje rezervi. Nas gas danas spasava zahvaljujući panonskim elektranama mi možemo da prezimimo. Jer na osnovu uglja i hidroenergije ne bismo mogli. Ovoga puta želim da kažem da smo se dobro pripremili i da smo mnogo novca uložili i da smo računali na sve to. Cena gasa je skočila pet puta nagore u poslednjih 9 dana. Bila je 240 evra po 1000 kubnih metara, juče je bila 1250. Uz dodatne troškove ne možete da dobijete ispod 1550. Sada će svi morati da troše svoje rezerve, i tako cena ide naviše i gasa i struje, svuda u Evropi. Mi držimo izrazito nisku cenu struje, tako pomažemo i domaćinstvima i industriji. Energetska infrastruktura je za nas jako bitna u budućnosti - naglasio je Vučić. 

Predsednik je komentarisao odgovarajući na pitanja novinara i proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji. 

- Zahvalni smo što se naši Mađarski prijatelji bore za Srbiju onoliko koliko bismo se mi borili. Austrija je uvek podržavala naš pristup Evropskoj uniji. Ja sam im na tome beskrajno zahvalan. Iz ugla Srbije, da je do Budimpešte i Beča, imali bismo mnogo veće šanse da ranije budemo deo EU. To je naš strateški cilj ali to će biti ne lak, vrlo komplikovan proces - rekao je Vučić. 

- Važno je da naučimo i dobre stvari iz istorije. Mađarska je zahvalna Srbiji jer u ovom trenutku jedina ozbiljna količina gasa koja može da se uvede u Mađarsku ide iz pravca Srbije. Srbija postupa zaista perfektno u tom slučaju. Tako je bilo dugo godina i u drugom pravcu. Korektni smo jedni prema drugima i uvek možemo da računamo na drugu stranu. U trenutku kada se u Evropi stvaraju neprijateljstva dobro je da postoje i ovako dobra rešenja i primeri. Dok Srbija ima gasa imaće i Srbija obrnuto - rekao je Orban. 

- Trebalo je juče primiti Srbiju u EU, jer bismo danas bili u mnogo lakšoj situaciji. Mi ne možemo da prelomimo u ovom slučaju ali možemo da stvaramo koaliciju koja će podržati proširenje. 2024. se održavaju parlamentarni izbori u EU, a u drugoj polovini te godine Mađarska će predsedavati Evropskom unijom i sve ćemo učiniti da se taj proces što pre završi - poručio je Orban. 

Nehamer je ukazao da se austrijska podrška ogleda u dve perspektive, od kojih je prva bilateralna saradnja sa Srbijom.

Podsetio je da austrijske kompanije spadaju u najveće investitore u Srbiji, da u privredi postoji dobra saradnja, puna poverenja, i da preduzetnici u Srbiji vide važnu lokaciju koja je produktivna i isplativa.

Foto: Tanjug/ Miloš Milojević

Druga dimenzija je, kaže, EU i dodaje da Evropska komisija proverava napredak u pristupnom procesu.

- Kada je u pitanju austrijska strana postoji jasna podrška srpskom putu u EU, ali i za druge države Zapadnog Balkana, koje su u različitim fazama razvoja i napretka. Ovaj region i posebno Srbija imaju važnu bezbednosno-stratešku ulogu i važni su partneri koje treba približiti i uvesti u EU - istakao je on.

Nehamer je kazao da će Austrija činiti i dalje sve što je moguće da pomaže Srbiji na tom putu, dodajući da je stalno ispružena ruka prijateljstva.

 

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO-SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (65)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu