SRBI VIŠE NEMAJU KUD: Povlače se iz svih prištinskih institucija

D. Z.

05. 11. 2022. u 13:12

PREDSTAVNICI Srba na Kosovu i Metohiji saopštili su da se povlače iz skupštine, vlade i svih prištinskih institucija, kao i da suspenduju učešće u policiji i pravosuđu.

СРБИ ВИШЕ НЕМАЈУ КУД: Повлаче се из свих приштинских институција

Foto: Novosti

To je nakon sastanka u Zvečanu, koji je okupio političke i institucionalne predstavnike Srba, rekao Goran Rakić, predsednik Srpske liste.

On je rekao da odluke ostaju na snazi dok Priština ne povuče jednostrane odluke oko registracije tablica i dok ne formira ZSO.

- Da budem sasvim jasan, mi Srbi sa Kosova i Metohije ne pretimo nikome, već se trudimo da sačuvamo mir i stabilnost, kao i svoje pravo na dostojanstven i miran ostanak i opstanak na svojim ognjištima. Zato zahtevamo da Priština odmah počne da poštuje međunarodno pravo i sve sporazume koji su u Dijalogu zaključeni između Beograda i Prištine, a koje je garantovala i sama EU - rekao je Rakić.

Foto: D. Z.

Rakić je podneo ostavku na mesto ministra u tzv. Vladi u Prištini, što je pozdravljeno aplauzom svih prisutnih.

Rakić je kazao da je na sastanku zaključeno da Priština konstantno ruši međunarodno pravo i sporazume postignute u Briselu, kao i da je srpski narod na KiM izložen je kontinuiranom teroru i nezakonitim jednostranim aktima.

- Počevši od nebrojenih kršenja slobode kretanja, nelegalnih i nasilnih upada specijalnih jedinica Rosu na sever Kosova i Metohije, izgradnje četiri nelegalne albanske policijske baze u zelenoj zoni i na uzurpiranoj privatnoj imovini naših građana, preko etnički motivisanih sudskih  progona zbog izgovorene reči i političkog delovanja, zabrane prava glasa na srpskim izborima i referendumu, do pokušaja izazivanja humanitarne katastrofe uskraćivanjem vakcinacije i snabdevanje lekovima Srba sa KiM, što je praćeno gotovo svakodnevnim napadima na naš narod na KiM, naše svetinje i grobove - rekao je on.

Igor Simić je naveo da poslanici Srpske liste podnose ostavku na mesta poslanika u tzv. Skupštini Kosova.

Nikola Kabašić u ime pravosudnih radnika je rekao da Srbi napuštaju sve pravosudne institucije.

U ime gradonačelnika je istupio Dragiša Milović, prvi čovek Zvečana, koji je rekao da oni podnose ostavke.

Kapetan Aleksandar Filipović je rekao da Srbi napuštaju policiju tzv. Kosova, nakon čega su oni skinuli uniforme u kojima su prisustvovali sastanku.

Foto: D. Z.

Svako ovo obraćanje je propraćeno gromoglasnim aplauzom.

BONUS - NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna