MOSKVA NE PRAŠTA GREH "VLADAJUĆE NACIJE": Pravi komunista se bori protiv "velikosrpskog hegemonizma"

dr Branislav Gligorijević

05. 10. 2022. u 16:25

NACIONALNI INTERESI srpskog naroda ignorisani su upravo zato što su identifikovani s interesom "velikosrpske" buržoazije, sa nacionalnim ugnjetavanjem drugih naroda.

МОСКВА НЕ ПРАШТА ГРЕХ ВЛАДАЈУЋЕ НАЦИЈЕ: Прави комуниста се бори против великосрпског хегемонизма

Foto: Profimedija, Arhiva Jugoslavije, Arhiv Srbije, Muzej Jugoslavije, Arhiv Beograda i Vikipedija

Zbog toga su srpski radnici, komunisti, kao pripadnici "vladajuće nacije", imali isključivo zadatak da se bore za rušenje režima velikosrpske buržoazije i jugoslovenske države i time potpomognu borbu za otcepljenje i stvaranje nezavisnih država "ugnjetenih" naroda. U Srbiji se posebno nije mogla davati prednost nekim socijalnim zahtevima nad borbom, na primer, za hrvatsku državnost; takvi pojedinačni zahtevi su najoštrije kvalifikovani.

Kada je sindikalni funkcioner Milorad Kaljević jednom izjavio da se za proletarijat Srbije kao prvenstveni zadatak postavlja borba za hleb i nadnice, a ne za hrvatsku državnost, onda se takva izjava među najistaknutijim komunistima uzimala kao primer "uticaja vladajuće buržoazije na proletarijat vladajuće nacije".

Foto: Profimedija, Arhiva Jugoslavije, Arhiv Srbije, Muzej Jugoslavije, Arhiv Beograda i Vikipedija

Kao primer koji treba da slede srpski komunisti istican je slučaj Moše Pijade, koji je osuđen na dugogodišnju robiju, navodno samo zato što je kao "srpski komunista hrabro istupao za slobodu i ravnopravnost hrvatskog naroda. Razlika između srpskog komuniste i hrvatskog komuniste morala je biti u tome što bi prvi isključivo bio internacionalistički orijentisan, a drugi i nacionalno opredeljen: "Hrvatski komunista nije neki `internaconalista`, koji visi u zraku, nego je on komunista-Hrvat, tj. komunista, koji se svim snagama zalaže za pobjedu hrvatskog naroda, Za srpskog komunistu internacionalizam znači u prvom redu, dosledniju borbu protiv velikosrpske politike, srbijanskih vladajućih klasa. A za hrvatskog komunistu internacionalizam znači u prvom redu najaktivnije učestvovanje u oslobodilačkoj borbi hrvatskog naroda i bratski sporazum sa srpskim radnim narodom."

TAJ POSEBAN POLOŽAJ srpskih komunista u KPJ smatran je kasnije i razlogom zašto se ne stvara posebna KP Srbije: Srbi su vladajući nacija i ne osećaju se nacionalno ugnjetenim od strane drugih narodnosti, prema tome, ni pitanje nacionalnog imena partije ne postavlja se takvom oštrinom kao kod ugnjetenih naroda niti je zajednički naziv partije ozbiljnija prepreka da okupe radnike oko takve partije. Podređenu ulogu srpskih komunista odslikava mnogo jasnije drugi odgovor na pitanje zašto nam je uopšte potrebna jedna jugoslovenska partija: upravo zato da bi srpski komunisti u njoj pružili svojh punu pomoć nacionalno oslobodilačkoj misiji komunista ugnjetenih nacija.

Srpski radnici morali su prihvatiti ideološku aksiomu da "njihova" buržoazija ne samo da nacionalno ugnjetava nego i ekonomski eksploatiše sve druge narode, tj. da su oni (srpski radnici), nalazeći se u sastavu "vladajuće nacije" samim tim u povlašćenom položaju, da uživaju plodove svoje buržoazije. A stvarnost je bila sasvim drukčija: život radnika i seljaka u Srbiji ne samo da nije bio bolji nego je bio gori od života radnika, u Hrvatskoj ili Sloveniji. Ne treba biti marksist pa doći do zaključka da ekonomski razvijenija buržoazija u tim pokrajinama, u uslovima ekonomskog liberalizma i slobodnog tržišta, ubira svoj profit i od rezultata rada radnika i seljaka u Srbiji i u drugim manje razvijenim pokrajinama.

Srpski komunisti su se našli na udaru Kominterne, upravo zbog svojih ukorenjenih shvatanja o potrebi za nezavisnim razvojem pokreta. I nije bio posredi samo otpor nacionalnoj politici, već i drukčije shvatanje veza partije sa Kominternom, zatim njene uloge, posebno kao legalne partije, odnosa prema sindikatima i sl. U tom pogledu, postojao je nekakav kontinuitet između partijske opozicije 1920. godine i one koja se uobličila 1924. godine.

BONUS VIDEO: TITOVA VILA OD 50 MILIONA DOLARA - Pogledajte kako izgleda jedna od najstarijih vila u Njujorku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KLIMATSKE PROMENE I OTAPANJE LEDNIKA: Kako spasti skijališta od nestanka