VUČIĆ PORUČIO IZ BUDIMPEŠTE: "Verujem da ćemo biti pod još većim ekonomskim i energetskim pritiskom" (VIDEO)

Novosti online

03. 10. 2022. u 18:23

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić govorio je večeras za naše medije iz Budimpešte, nakon trilateralnog sastanka sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom.

ВУЧИЋ ПОРУЧИО ИЗ БУДИМПЕШТЕ: Верујем да ћемо бити под још већим економским и енергетским притиском (ВИДЕО)

Foto printskrin

Predsednik je rekao da je na trilateralnom sastanku dogovoreno kako će i na koji način tri zemlje da se izbore sa migracijama, što će doprineti poboljšanju bezbednosne situacije u Srbiji.

- Istovremeno, mnogo tehničkih detalja treba da se razradi, i to će naredne tri nedelje naši timovi da rade. Takođe smo pričali i o drugim važnim pitanjima, iščekujući narastajući volumen sukoba u Ukrajini. Verujem da ćemo biti pod još većim ekonomskim i energetskim pritiskom. Ali, mi moramo da radimo, kukanje nas neće spasiti - kazao je on.

Vučić kaže da će se u četvrtak u Pragu sresti sa Ursulom fon der Lajen, i da će tema razgovora biti predstojeća zima i šta možemo da očekujemo od EU.

- Danas smo pričali o bezbroj važnih tema, bili su tu i Peter Sijarto i Siniša Mali. Mnogo je važno da se govori i o finansijama, da vidimo kako da rešimo probleme u budućnosti. Kad jedna Mađarska ima osnovnu kamatnu stopu od 13 odsto, sve vam je jasno. Mi moramo da čuvamo svoju stabilnost. LJudi za sada nemaju preveliki razlog za brigu, ali mnogo teža vremena tek dolaze - istakao je predsednik.

On je rekao da sve ono što smo stekli i zaradili, možemo izgubiti za šest meseci zbog neodgovornosti lidera u svetu.

- Ključna borba biće da vidimo šta je to što možemo. Kako da sačuvamo nisku cenu struje i gasa, ne samo za domaćinstva već i za kompanije. Kako da oni ne izgube svoje mesto u proizvodnom lancu. Tu najjači opstaju, mali igrači nemaju šanse. Uskoro će u regionu doći do zatvaranja šoping molova, ne isplati se ljudima više da plaćaju rentu - kaže Vučić.

Predsednik kaže da nam je do 31. marta ostalo nešto manje od šest meseci, i da je sada potrebno doneti odluku o početku grejne sezone.

Odgovarajući na pitanja novinara, predsednik Vučić je rekao da su danas tema razgovora bile važne investicije koje treba da obuhvate ceo Balkan.

- Vi znate da mi dobijamo naftu preko Hrvatske. I vi znate da tu nije bilo problema, i pored često teških odnosa sa Zagrebom. Problem je u novembru, kada više ne budemo mogli da uvozimo ruski gas. Moraćemo samo Kirkuk. I Maduro je nudio naftu, ali ovde kod nas će reći, ne treba nam ovaj kvalitet nafte, već onaj, i tako dalje... Svi ćemo 31. marta analizirati ko je šta izgubio, ali će glavno pitanje biti ko će preživeti sledeću jesen i zimu. Zapamtite to - rekao je on.

Vučić dodaje da će mali i slabi propasti već do marta, a da će oni malo jači dočekati sledeću zimu.

- Oni koji misle da će brzo savladati i poraziti Rusiju se varaju, kao što ne verujem da će Rusi brzo savladati Ukrajinu, koja ima široku podršku NATO. Dakle, pričali smo o važnim stvarima, i u tim projektima će učestvovati više zemalja. Mi smo pričali, recimo, o uvezivanju energetskih sistema naših zemalja. Spremni smo da platimo da bismo mogli da računamo na deo električne energije iz NE Pakš 1 i Pakš 2 - otkrio je predsednik.

On je rekao da je ovo najelegantnije rešenje, ali da ćemo razmišljati i o radu sa malim modularnim nuklearnim elektranama.

Vučić je dodao i da za sastanak u Pragu još uvek nema spremljenog dnevnog reda, i da će se tamo okupiti zemlje sa različitih delova Evrope, sa različitim stanovištima.

- Noćas sam razmenio poruke sa francuskim predsednikom o tome, videćemo se u Pragu, a verujem i da ću uskoro imati priliku i da se ponovo vidim sa njim. Nadam se da će 2023. ponovo posetiti Srbiju, što je veoma važno za nas - ističe predsednik.

Što se tiče gasnih rezervi, on kaže da smo napunili sa oko 380 miliona kubnih metara gasa naših skladišta u Mađarskoj.

- Ja sam zamolio da nas puste da ne punimo do kraja zbog novca. To je skup gas koji mi ne dobijamo od Rusa. Skupo je, ali smo napunili tih 380 miliona, i imamo 286 miliona u Banatskom dvoru, prepuno do čepa puno. Moći ćemo da povlačimo od 1. oktobra ukoliko nam zatreba. Imaćemo 10 miliona, što nije dovoljno za stoprocentnu potrošnju, ali će pokriti većinu. To smo obezbedili za više od dva meseca, nikada to nismo imali - rekao je predsednik.

On kaže da nismo izgradili sve objekte i napravili dogovor sa Mađarima mogli da se "uhvatimo za uši i da igramo".

- Pitanje je da li će kompanije moći sve ovo da izdrže. Mi ih držimo na niskim cenama gasa i struje. Ne smemo da dozvolimo da ispadnu iz lanca proizvodnje. I kada uzimamo bilo za rolover, ili za pokrivanje deficita, mi moramo da uzimamo u dolarima, pa da hedžujemo. Tu je sreća velika što smo završili ovo sa Emiratima, zahvaljujući našem prijatelju šeiku Muhamedu - rekao je predsednik.

Vučić ističe da uprkos svemu naš javni dug ne raste, i istakao da je potrebno uvek porediti javni dug sa BDP.

- Naučite elementarne ekonomske stvari, pa onda izlazite pred ljude, da poručim ovim pametnjakovićima. Italija ima trostruko veći dug, Francuska dva puta veći, Grčka skoro pet puta veći. U dobrom smo stanju, samo da vidimo kako će proći ovih šest meseci minus tri dana. Dođe mi da plačem kada vidim koliko para trošimo, ne svojom krivicom - dodao je on.

Predsednik je kazao da upad rumunske policije u kancelariju NIS u Temišvaru nema veze sa ratom za energente, već sa politiko-špijunskim ratom. 

- Da bi se dodatno mogle disciplinovani oni za koje neki smatraju da su neposlušni. Pri tome, uopšte ne isključujem mogućnost realne krivice NIS-a, ali ne znam šta je slučaj niti sam se time bavio. Važno je da istaknem da tu nema srpskih državljana, to sa nama nema veze. Uglavnom su Rusi u pitanju, ali tražićemo dodatne informacije od rumunske policije. Oni optužuju jednu ćerku kompaniju NIS da je odavala podatke ili ne znam šta. U svakom slučaju, samo nam je još to falilo, kao da svakog dana uzmemo kamen i Boga gađamo. Ajde sada objasnite da to nema veze sa srpskom državom, kada će u svim svetskim vestima da se objavi kao kompanija iz Beograda - rekao je on, i kratko dodao:

- A mnogo nas dobro čuvaju prijatelji iz NIS-a.

Vučić je rekao da mogu da mu crtaju hitlerovske brkove koliko hoće, ali da u istorijskim udžbenicima uvek ostaje ko je bio oduševljen Hitlerovim dolaskom, a ko se protiv njega borio.

- 6. aprila je Beograd bombardovan, uništeno komplertno vazduhoplovstvo za 16 dana. A 10. aprila te iste snage su u Zagrebu dočekivane cvećem. A brkove crtajte koliko god hoćete - rekao je on.

Predsednik je nakon izjava ukrajinskog ambasadora rekao da ako strane diplomate misle da je vreme da bahato vrše pritisak na našu zemlju, izabrali su pogrešan trenutak.

- Mi to nećemo da dozvolimo ni onima koji su mnogo jači. Mi protiv Ukrajine nismo ništa loše uradili, nismo priznali cepanje delova Ukrajine ni referendume koje su Rusi sproveli. A ne mogu da se setim da su se 1999. godine pretrgli u pomoći i da su prekidali letove od Kijeva do Rima ili drugih zemalja koje su vršile agresiju na Jugoslaviju. Te pridike neka drže nekom drugom. Ja nemam problem sa time, za razliku od onih koji se plaše, zato što su u stanju da budu izrazito arogantni. Naša situacija je toliko čista, formalno i materijalno pravno, ni oni ni bilo ko drugi ne mogu da vrše pritisak na nas niti bilo šta da nam kažu. A ja razumem njihovu poziciju, oni ne mogu da poistovete NATO, Ameriku i Englesku, koji ih brane, sa onima koji su napali njihovu zemlju - kazao je Vučić.

On je rekao da može da se nađe bezbroj tumačenja, ali činjenice ne mogu da se obrišu.

- Tražim da mi se objasni u skladu sa kojim međunarodno pravnim aktom je izvršena agresija na SR Jugoslaviju, u skladu sa kojom odlukom SB UN, i u skladu sa čijom odlukom imate pravo da ne priznajete Rezoluciju 1244, koju mi poštujemo. Kao što poštujemo i Povelju UN, i samim tim teritorijalni integritet Ukrajine - zaključio je predsednik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

NOVI SKANDAL U GRUPI ORLOVA: Ovo se ne pamti na Mundijalu