ODGOVOR NA DOMAĆI HLADNI RAT: Vučić pravi srpski blok!

V. N.

31. 08. 2022. u 08:00

PREDSEDNIK Aleksandar Vučić poručio je juče da je Srbiji potreban novi blok pristojne i normalne Srbije - Srpski blok, kome neće biti ni Istok ni Zapad na prvom mestu već interes Srbije, a koji će biti i nacionalni i građanski.

ОДГОВОР НА ДОМАЋИ ХЛАДНИ РАТ: Вучић прави српски блок!

Predsednik Vučić, Foto A. Stanković

On je to kazao komentarišući višednevne tenzije na Kosovu i Metohiji i u vezi sa Paradom ponosa. Šef države je posle sastanka u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Kube Brunom Eduardom Rodriges Pariljom. Predsednik je kazao da u eri socijalnih mreža i sukoba velikih sila "preko naših leđa uvek strada normalna Srbija".

- Jedni će reći ako ne krenemo na Zapad isključivo i ne okrenemo se od Istoka odričemo se modernizma, napretka i ekonomskog blagostanja. Drugi će reći, ako ne vežemo svoj mali čamac uz veliki ruski brod - propala je Srbija i ne može da se odupre satani. Ali, da li tu ima srpskog interesa?

Vučić je poručio da treba da pokušamo da budemo normalni kada je reč o pitanju Parade, "prema tih sedam do 10 odsto ljudi koji su naši građani".

- I o njima moramo da brinemo. To su naši braća i sestre, ali i da i njima kažemo - ne morate baš uvek prst u oko da ubodete svakome da biste dokazivali nešto da jeste.

Vučić je napomenuo da svi imaju svoje političke strane i da je zato važno da se formiraju pokreti u centru, jedni malo desno, drugi malo levo, koji su za Srbiju i koji nemaju gazde u inostranstvu.

- To su oni koji vole ovu zemlju više od svega i neće ljubav prema njoj da dokazuju ljubavlju prema drugoj zemlji. Ne treba da bude uslov da se bude Srbin to da se voli neko drugi bilo da je na Istoku ili Zapadu.

Šef države je kazao da ta borba neće biti laka, zato što se svi ti koji napadaju Srbiju zajedno bore protiv njene nezavisnosti, kao i da razume strance koji imaju tu svoj interes, ali da ne razume domaće političare i stranke koji se direktno bore protiv interesa Srbije.

Vučić je istkakao i da su neki u Srbiji napisali oko situacije na KiM kako bi "Vučić i Kurti trebalo da se skinu sa brvna".

- Kada se postigne kompromis na Kosovu i Metohiji koji ne šteti Srbiji i Srbima već donosi nešto bolje za Srbe, kažu da je to Ahtisarijev plan. To nije tačno pošto Srbija nije prihvatila taj plan koji je podrazumevao nezavisnost Kosova. Kritikuju vas očekujući da će doći do sukoba, a kada ne dođe - što si čuvao mir i stabilnost... Jedino postoji njihov sporazum iz 2011. u pisanom obliku, mi nemamo nikakav pisani sporazum već usmeni dogovor.

Foto AP

ORDEN ZA PARILjU

SRBIJA je na strani međunarodnog prava u svim slučajevima međunarodnih sporenja, jer naša jedina politika može biti poštovanje UN i Povelje UN. Kuba je uvek na strani pravde i za nas je važno da imamo dobro razumevanje sa Havanom.

To je poručio Vučić posle sastanka sa ministrom Pariljom kome je uručio Orden srpske zastave prvog stepena.

- Ministar Pariljo je jedan od najuglednijih i poštovanijih diplomata u karipskom i latinoameričkom savezu. Pošto je njihova flota aviona u teškom stanju, jer su uglavnom ruske letelice koje su zaustavljene sankcijama, putovao je iz Havane do Madrida, iz Madrida do Rima i Rima do Beograda samo da bi razgovarao sa srpskim vlastima - kazao je Vučić.

Foto P. Milošević

Dejan Vuk Stanković

KRIZNO VREME TRAŽI JEDINSTVO

IZJAVA da je Srbiji potreban srpski blok, stigla je u krizno vreme, u trenutku u kome je i te kako potrebna nacionalna samodisciplina i nacionalno jedinstvo. Ako ciljevi tog bloka budu jasno definisani i bude pokazana spremnost da se o njima otvoreno i trezveno razgovara, okupljanje srpskih stranaka je i moralna obaveza svakog patriotski orijentisanog i državotvorno odgovornog političkog aktera. Ovde vidim stranke vladajuće koalicije, a u zavisnosti od određenosti ciljeva i usaglašavanja politike, i možda neke opozicione stranke.

Bojan Klačar

KONSENZUS OKO VAŽNIH PITANjA

OVA izjava je u saglasju sa najavom ukrupnjavanja na političkom centru, odnosno, očekuje se da dođe do ukrupnjavanja na političkom mejnstrimu. Postoje tri razloga za to, prvi da se napravi bazična politička stabilnost, da se za bazične odluke obezbedi većina kako se ne bi išlo ka levim ili desnim ekstremima. Drugo, da vlast može da računa na eventualno neke od tih stranaka za formiranje većine, da se izađe iz okvira tradicionalnih koalicionih partnera ili, kao treća mogućnost, da se izbegne nestabilnost i da se obezbedi da oko važnih pitanja postoji konsenzus.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (121)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove