LAŽI ZAGREBA NEĆE SRUŠITI ČVRSTE DOKAZE O ZLOČINIMA: Posle podizanja optužnice protiv oficira, iz Hrvatske neprestani napadi na Srbiju

S. J. MATIĆ/D. STEVANOVIĆ

26. 08. 2022. u 09:00

OD trenutka kada je obelodanjeno da su protiv četvorice pripadnika Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva - Vladimira Mikca (67), Zdenka Radulja (69), Željka Jelenića (69) i Danijela Borovića (64) - podignute optužnice za zlodela tokom akcije "Oluja" i da se sprema krivična prijava protiv još trojice oficira, Hrvatska je otvorila front protiv Srbije, preteći čak i prijavom predsedniku Aleksandru Vučiću.

ЛАЖИ ЗАГРЕБА НЕЋЕ СРУШИТИ ЧВРСТЕ ДОКАЗЕ О ЗЛОЧИНИМА: После подизања оптужнице против официра, из Хрватске непрестани напади на Србију

Foto: Tanjug/Hina

Na čvrste dokaze o zločinima počinjenim na Petrovačkoj cesti i Svodni, kada je naš narod 1995. godine bežao pred jurišnicima Franje Tuđmana, odgovaraju najavama blokade našeg evropskog puta i čistim izmišljotinama.

Posle šefa hrvatskog parlamenta Gordana Jandrokovića, koji je otvoreno poručio Beogradu da sledi podmetanje klipova u postupku evrointegracija, usledio je nastup predsednika države Zorana Milanovića, koji kaže da bi "ruku dao" za dvojicu od četvorice optuženih pilota.

- Hrvatska će optužiti njihovog aktuelnog predsednika ako bude loše volje zato što je divljao na teritoriji Hrvatske 1995. godine, a ne na Petrovačkoj cesti, kao u pesmi Branka Ćopića na kojoj su se navodno dogodila ta dela u kojima su navodno poginula neka deca - poručuje Milanović.

KAKO SU SE "IZVUKLI" FUNKCIONERI

PREMA rečima advokata Dušana Bratića, nije procesuiran čak ni aktuelni potpredsednik Vlade Hrvatske Tomislav Medved, za koga navodi da je odgovoran za zločine u Logoru Rakitje u Zagrebu 1991, za šta se drugima sudi u Beogradu:

- I poslanik Željko Sačić, koji sad priziva rat protiv Srbije, odgovoran je za ubistvo civila u Gruborima, o čemu takođe postoje dokazi u bazi Haškog tribunala. A general Damir Krstičević, sa još dvojicom komandanata, odgovoran je za masakr civila u Bravnici i u Mrkonjić Gradu. I svi ti ljudi su na državnim funkcijama.

Horskom udaru iz Zagreba juče se opet pridružio i premijer Andrej Plenković, koji je naveo da je optužnica Srbije protiv četvorice hrvatskih pilota "politički motivisana", i pozvao Beograd da se suoči sa svojom prošlošću i sa "učincima velikosrpske agresije Miloševićevog režima na Hrvatsku".

Isto poručuje i šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman:

- Optužnice iz Srbije su ispolitizovane, Hag je rekao svoje.

Ovaj najnoviji napad na Srbiju i predsednika Vučića usledio je uprkos tome što on na nedavnoj konferenciji za novinare nije želeo da detaljnije komentariše postupak za koji je zaduženo Tužilaštvo za ratne zločine:

- Nisam tužilac za ratne zločine, ali sam ponosan na činjenicu da je neko imao hrabrosti posle 27 godina da traži odgovornost za ubijenu srpsku decu i starce.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da napadi na predsednika Vučića ne dolaze zato što je Vučić zločinac, već zato što neće da ćuti o hrvatskim zločinima. A ministar odbrane Nebojša Stefanović podseća Milanovića da srpska deca, koje hrvatski predsednik pominje kao "navodno stradalu neku decu", imaju svoje ime i prezime:

- To su Jovica Drča (6), Žarko (9) i Nevenka Rajić (11), Darko Vuković (13). Oni su ubijeni na Petrovačkoj cesti dok su bili u izbegličkoj koloni koju su 1995. godine bezočno bombardovali hrvatski "junaci", koji, takođe, imaju ime i prezime. Suvišno je bilo šta reći o predsedniku jedne zemlje, države članice EU, koji se očigledno diči poznavanjem rada makroa i dama sa torbicama u Bruklinu, Harlemu i Bronksu, dok bez trunke ljudskosti štiti ubice dece. Jednostavno, ma koliko divljao u svojim izjavama i napadao Srbiju, predsednika Vučića i tužilaštvo u Beogradu, pravde za žrtve ovog nečovečnog zločina mora biti.

Nevenka (11) i Žarko Rajić (9) i Darko Vuković (13)/Foto: Privatna arhiva

ŽRTVE

Dušan Bratić, advokat i punomoćnik oštećenih sa Petrovačke ceste i Svodne, kaže za "Novosti" da nijedna institucija, politička partija, ni javna ličnost u Hrvatskoj, osim profesora Žarka Puhovskog, sve ove godine nije osudila zločine u "Oluji".

- Nije ih osudio ni ovaj koji predstavlja otelotvorenje genocidne namere izražene na Brionskoj sednici zapovešću Franje Tuđmana generalima da se Srbi tako udare da praktično nestanu, da im se za izlazak iz Hrvatske ostave i pokažu dva pravca na kojima su nakon okončanja operacije i u dubini teritorije druge države mučki raketirani - kaže Bratić. - Štaviše, to nije učinjeno ni nakon Drugog svetskog rata povodom genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Foto: D. Milovanović

 

Bratić se osvrnuo i na Milanovićeve uvrede na račun predsednika Vučića:

- U Srbiji ne goni, niti sudi predsednik Republike, da bi se njemu neko obraćao. Ovu krivičnu prijavu nije čak podneo ni MUP, već sami oštećeni, nakon 27 godina odbijanja Hrvatske da BiH dostavi podatke o identitetu pilota. Uopšte nije bitno da li se sudi u BiH, gde se događaj desio, ili u Srbiji, gde su sada žrtve. Ako predsednik Hrvatske želi da pilotima i oficirima sude u toj državi, ima priliku da to odmah učini, samo za druge zločine, za koje on ni čuo nije.

Advokat dodaje da je "otkrivanje i procesuiranje zločina protiv čovečnosti međunarodna obaveza Hrvatske i podseća da je ona dužna da tu obavezu izvršava, "ma kako to suočavanje sa vertikalom sopstvenih zločina bolno bilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu