HRVATSKA NE MARI ZA UBIJENU SRPSKU DECU: Zagreb najavio da će sprečiti izdavanje poternice za pilotima smrti

Novosti online

25. 08. 2022. u 15:33

MINISTAR uprave i pravde Hrvatske Ivan Malenica izjavio je danas, uoči sastanka s pilotima optuženim za zločine na Petrovačkoj cesti, da će im Hrvatska pružiti punu pravnu podršku i sprečiti izdavanje međunarodne poternice.

ХРВАТСКА НЕ МАРИ ЗА УБИЈЕНУ СРПСКУ ДЕЦУ: Загреб најавио да ће спречити издавање потернице за пилотима смрти

Foto: printskrin TV AP

Ministar je najavio sutrašnji sastanak s četvoricom optuženih pilota, na kojem će se razraditi dalje aktivnosti u postupku koji je pokrenula Srbija.

Poručio je pilotima da "mogu biti mirni jer će im Republika Hrvatska dati punu pravnu podršku koja im je potrebna u ovom trenutku".

- Hrvatski piloti imaju čistu savest, Domovinski rat bio je odbrambeni rat, što je dokazano na Haškom sudu - izjavio je Malenica, ali nije objasnio kako piloti odgovorni za ubistva dece na Petrovačkoj cesti mogu imati "mirnu savest".

Podsećamo, avion hrvatskog ratnog vazduhoplovstva ispalio je smrtonosne rakete 7. avgusta 1995. godine u selu Janjila kod Bosanskog Petrovca, tada na zapadu Republike Srpske, i tako usmrtio 10 nenaoružanih civila. 

Ubijena je Darinka Drča (68) i njen unuk Jovica koji je imao samo šest godina. Ubijena je Mirjana Dubajić, koja je tada imala 21 godinu. Ubijeni su brat i sestra, Žarko i Nevenka Rajić. Žarko je imao devet godina, a Nevenka 11.

Ubijen je i Krstan Vuković (44) i njegov sin Darko, koji je imao 13 godina. Ubijen je Mirko Stelja (34) i njegov otac Branko, koji je imao 72 godine. Ubijena je i Milka Kovačević, žena od 83 godine... Ranjeno je blizu 50 civila, među kojima takođe veliki broj dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a