NOVE PROVOKACIJE KURTIJA I SAN PRED ODLAZAK U BRISEL: "Spremni smo i nepokolebljivi za međusobno priznanje"

Tanjug

12. 08. 2022. u 13:22

PREMIJER privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ponovio je danas, pred odlazak u Brisel 18 avgusta, da dijalog treba da vodi "pravno obavezujućem sporazumu za punu normalizaciju uz obostrano priznanje".

НОВЕ ПРОВОКАЦИЈЕ КУРТИЈА И САН ПРЕД ОДЛАЗАК У БРИСЕЛ: Спремни смо и непоколебљиви за међусобно признање

Kurti neće da čuje ni za ZSO, Foto AP

Kurti tvrdi da dogovor zavisi od Beograda, jer je prištinska strana, prema njegovim rečima, "spremna i nepokolebljiva za međusobno priznanje".

- Voljan sam i zainteresovan da dijalog u Briselu, tamošnji razgovori, osim što su istovremeno principijelni i sadržajni, ne budu dijalog radi dijaloga već dijalog za pravno obavezujući sporazum, za punu normalizaciju uz međusobno priznanje, rekao je Kurti.

Tvrdi i da je reciprocitet "zdrava i normalna akcija dobrosusedskih odnosa".

VUČIĆ: Nećemo se odreći svog prava i sporazuma

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić komentarisao je Kurtijeve zapaljive izjave i najavio da će 17. i 18. avgusta boraviti u Briselu, gde će ragovarati sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i učetvovati u dijalogu sa Prištinom, te poručio Kvinti i privremenim prištinskim vlastima da ne treba da sanjaju niti pokušavaju da Srbiju nateraju da se odreknemo svojih prava, da radi na uništavanju sporazuma koji su potpisani.

- Dovoljno je kada pročitate Kurtijeve izjave i izjave njegovih saradnika da vidite da ne žele kompromis. Sve što su rekli „mi ćemo da namećemo volju, važno je samo da nas Kvinta podrži“, baš ih briga šta će da kaže srpski narod na KiM, a još manje šta će da o tome govori Beograd. Čemu uopšte dijalog- konstatovao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

ZA BOLJE SUTRA: Svetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine