DANAS POČINJU PREGOVORI O FORMIRANJU VLADE: Vučić narednih sedam dana razgovara sa predstavnicima stranaka

V. N.

08. 08. 2022. u 09:00

PREGOVORI o formiranju Vlade počinju danas i trajaće narednih sedam dana, pa je sasvim realno da Srbija dobije novu izvršnu vlast najkasnije u četvrtoj nedelji avgusta, saznaju nezvanično "Novosti".

ДАНАС ПОЧИЊУ ПРЕГОВОРИ О ФОРМИРАЊУ ВЛАДЕ: Вучић наредних седам дана разговара са представницима странака

Foto: D. Balšić

Prema našim informacijama, šef države i lider naprednjaka Aleksandar Vučić trebalo bi da se sastane sa čelnim ljudima stranaka za koje se veruje da će biti deo vladajuće većine, a koja se praktično nazrela prilikom nedavnog glasanja za prvog čoveka Narodne skupštine, kako bi u neposrednom razgovoru utvrdili temeljne principe budućeg kabineta.

To znači da bi na pregovore sa šefom SNS i njihovom delegacijom, trebalo da dođu socijalisti sa JS, SVM, PUPS i SDPS, koji su sa ukupno 154 glasa, zajedno sa naprednjacima, i glasali za izbor Vladimira Orlića. U tom foto-finišu i direktnim razgovorima će se osim strateških državnih pravaca, utvrditi i kadrovska struktura ministarskog tima. Plan je da se po završetku pregovora, početkom ili krajem naredne sedmice, održi i sednica predsedništva naprednjaka na kojoj bi se potvrdio spisak članova Vlade, kao i ime mandatara, nakon čega bi se okupio i Glavni odbor najjače stranke u Srbiji koji bi verifikovao dogovor. Potom bi se i formalno stekli uslovi za promociju novih "stanara" u Nemanjinoj 11.

Predsednik Vučić u narednih sedam dana razgovaraće sa timovima SPS, SVM, PUPS, SDPS , Foto M. Anđela

Oko premijerske fotelje trenutno kruže dva najozbiljnija kandidata - aktuelna predsednica Vlade Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali. Mada, nije isključeno da se u poslednji čas pojavi i neko treće ime. Ukoliko ne bude premijer, Mali svakako ostaje u vladi, a zacementirano mesto osim njega ima i sadašnji potpredsednik i šef resora poljoprivrede Branislav Nedimović. Još desetak ministara koji su u dosadašnjem mandatu ostvarili značajne rezultate, mogli bi da ostanu u Nemanjinoj, ali je moguće da među njima dođe do rotiranja.

Foto M. Anđela

Spekuliše se i da bi aktuelni ambasador Srbije u SAD Marko Đurić mogao da bude deo nove ministarske garniture, i da će zameniti šefa diplomatije Nikolu Selakovića, koji će, svakako, ostati jedan od najbližih saradnika predsednika Vučića, samo se još ne zna na kojoj funkciji.

Kako je sada već definitivan nastavak učešća u vlasti SPS, otvara se i pitanje ko će od njihovih kadrova sesti u ministarske fotelje. Njihov lider Ivica Dačić pominjao se kao kandidat za prvog čoveka odbrane, a navodno bi bilo mesta i za Branka Ružića i u ovom mešanju karata.

Očekuje se da i u budućem sazivu bude mesta za koalicione partnere naprednjaka - SDPS, PUPS, Pokret socijalista... Iako su ga prozapadne političke kuhinje u Srbiji praktično otpisale, nije isključeno da Nenad Popović ostane član novog kabineta.

Ministre u Vladi neće dati Savez vojvođanskih Mađara, jer je posle prvih konsultacija na Andrićevom vencu dogovoren nastavak saradnje, ali uz zadržavanje pozicije državnih sekretara.

Foto D. Milovanović

PO MERI NARODA, A NE AMBASADA

DA će nova vlada biti skrojena po meri naroda, odnosno, onako kako su građani birali, poručio je i nedavno, predsednik Vučić. On je tada istakao da nije tu da ispunjava nečije želje, misleći na ambasadore, i naveo da građani biraju, a da su oni izabrali da Srbija ima srpsku vladu, koja će da vodi računa o našim interesima. Vučić je najavio i da bi nova vlada mogla da bude manjinski inkluzivna, da u njoj budu i Mađari i Hrvati i Romi i Bošnjaci.

PRVI KRUG KONSULTACIJA

PRVI krug konsultacija predstavnika izbornih lista koje su ušle u parlament, za sastav nove vlade, sa predsednikom Vučićem, završen je u periodu od 14. do 18. jula. Pozivu su se tada odazvali gotovo svi, sem lidera SDA Sandžaka, koalicije "Moramo" i Narodne i Demokratske stranke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN ŽENA I DEVOJAKA U NAUCI: Prilika za promovisanje i priznavanje njihove uloge i značaja