KUBA TRADICIONALNI PRIJATELJ Selaković: Dosledno nas podržavaju u zaštiti naših interesa

Novosti online

05. 08. 2022. u 15:32

MINISTAR spoljnih poslova Nikola Selaković, sumirajući posetu Kubi, izrazio je zadovoljstvo što je latinoameričku i karipsku turneju započeo upravo posetom ovoj zemlji, posebno imajući u vidu da Srbija i Kuba ove godine obeležavaju 120 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa.

КУБА ТРАДИЦИОНАЛНИ ПРИЈАТЕЉ Селаковић: Доследно нас подржавају у заштити наших интересa

Foto: Tanjug/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ BRANKO LAZIC

Selaković je istakao da je delegacija Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije ugošćena na najvišem nivou i da je imao važne i veoma dobre razgovore.

- Razgovarao sam sa potpredsednikom Kube Salvadorom Antonijom Valdesom Mesom, kao i sa ministrom spoljnih poslova Brunom Rodrigesom Pariljom, koji je veliki prijatelj srpskog naroda i koji je to dokazao još u vreme službovanja u UN kada je nad našom zemljom 1999. vršena agresija - kazao je Selaković, dodavši da se, tokom boravka u Havani, sastao i sa predsednikom Narodne skupštine Huanom Estebanom Lasom Ernandesom, ministrom spoljne trgovine i stranih investicija Rodrigom Malmijerkom Dijasom i ministrom kulture Alpidijom Bautistom Alonsom Grauom. Selaković je naveo i da je sa ministrom kulture potpisao sporazum o uspostavljanju direktnih odnosa između Narodne biblioteke Srbije i Nacionalne biblioteke Kube.

Foto: Tanjug/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ BRANKO LAZIC

Šef srpske diplomatije je podvukao da je Kuba naš tradicionalni prijatelj, koji nas verno i dosledno podržava u međunarodnim forumima kada je u pitanju zaštita našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta, ali i da nam pomaže u promociji i zaštiti naših interesa po pitanju KiM u čitavom karipskom i latinoameričkom regionu.

- Trudićemo se da odličnu političku saradnju prenesemo i na neka druga polja, naročito u oblasti ekonomije, a u tom smislu su dogovoreni i neki konkretni poslovi - izjavio je Selaković i na kraju naglasio da je ministar spoljnih poslova Kube Bruno Rodriges iskazao interes da u što skorijem periodu dođe u uzvratnu posetu Beogradu.

Ministar Selaković narednih dana posetiće Kolumbiju, gde će, kao specijalni izaslanik predsednika Srbije, prisustvovati inauguraciji novog predsednika Gustava Fransiska Petra Urege. Ministar će se, tokom boravka u Bogoti, sastati sa ministrom spoljnih poslova Kolumbije Duranom, kao i sa brojnim visokim zvaničnicima država iz ovog dela sveta.

Nakon Kolumbije, tokom naredne nedelje, šef srpske diplomatije boraviće u zvaničnim posetama Kostariki i Venecueli.

BONUS VIDEO:

OBELEŽAVANJE GODIŠNJICE ZLOČINAČKE AKCIJE "OLUJA": Više hiljada ljudi se okupilo u Novom Sadu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

SRPSKO VOZILO U SAMOM VRHU SVETSKE VOJNE ELITE: Lazar 3 ponos namenske industrije - poseduje neverovatne karakteristike