DIJALOG "ZALEDITI" DOK NE BUDE ZSO: Priština nastavlja da progoni Srbe, a Lajčak optimističan o pripremljenim sporazumima

D. M.

12. 07. 2022. u 10:00

VELIKI planovi specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da bi već ove nedelje mogli da se nastave tehnički pregovori, pa čak i parafiraju tri do četiri sporazuma, na klimavim su nogama jer vlada Aljbina Kurtija čini sve da jednostranim potezima ovaj proces blokira i maksimalno podigne tenzije na severu Kosova i Metohije.

ДИЈАЛОГ ЗАЛЕДИТИ ДОК НЕ БУДЕ ЗСО: Приштина наставља да прогони Србе, а Лајчак оптимистичан о припремљеним споразумима

Foto: AP

Priština je najpre odlukom da zabrani srpske lične karte i registarske oznake definitivno dovela pod znak pitanja dijalog i ugrozila ga, dodatno je destabilizovala situaciju u pokrajini upadom do zuba naoružanih specijalaca ROSU u Štrpce prošle nedelje, a tokom vikenda nastavljeni su napadi na Srbe na etničkoj osnovi.

Iako je bilo planova da se glavni pregovarači u tehničkom dijalogu sastanu u Briselu 14. jula, kako saznajemo, još nije stigao poziv za ovaj sastanak. Nakon što je u nedelju na ponedeljak bačena ručna bomba na porodičnu kuću Zorana Jovanovića u opštini Vitina, koja na sreću nije eksplodirala, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je juče da su napadi na Srbe posledica antisrpske retorike Prištine i Kurtijevih jednostranih poteza.

Nastavljajući na "Tviteru" polemiku sa šeficom poslaničke grupe Samoopredeljenja Mimozom Kusari-Ljiljom, koja tvrdi da se dijalog vodi o sporazumu u čijem je fokusu "uzajamno priznavanje", Petković je rekao da se dijalog Beograda i Prištine vodi da bi svi ljudi na KiM mogli normalno da žive.

OPASNA IGRA OKO NESTALIH

PRIŠTINA insistira da se u tekst sporazuma o nestalima, koji je bio praktično potpuno usaglašen, ubaci termin "prinudno nestali", čime bi u pravnom smislu za sve zločine na KiM, uključujući i one koje je počinila teroristička OVK, bila odgovorna država Srbija.

- Ovo je politička manipulacija, teška politička igra koja za cilj ima da se Srbija prevari i podmetnu joj se i zločini OVK - upozorio je Drecun.

I predsednik parlamentarnog Odbora za KiM Milovan Drecun smatra da je vrlo neizvesno da li će doći do nastavka dijaloga u rokovima koje je planirao Lajčak i ne zna na čemu specijalni izaslanik za dijalog gradi toliki optimizam kada kaže da je blizu nekoliko sporazuma.

Lajčak je juče o nastavku dijaloga razgovarao sa Kurtijem u Grčkoj, na marginama Simi simpozijuma. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)