SELAKOVIĆ S PREMIJEROM SAO TOME I PRINCIPE: Potpisan Sporazum o ukidanju viza na diplomatske i službene pasoše

Tanjug

06. 07. 2022. u 21:37

MINISTAR spoljnih poslova Nikola Selaković večeras je u susretu s predsednikom Vlade Sao Tome i Principe Žoržom Bom Žesusom i ministarkom spoljnih Editom Ten Žuom konstatovao da su dve zemlje uspostavile bliske i prijateljske odnose još u doba SFRJ, te poručio da je Srbija opredeljena da neguje i jača ukupne odnose sa tom zemljom.

СЕЛАКОВИЋ С ПРЕМИЈЕРОМ САО ТОМЕ И ПРИНЦИПЕ: Потписан Споразум о укидању виза на дипломатске и службене пасоше

Foto Tanjug

Ministar je ukazao da boljoj međusobnoj saradnji i razumevanju svakako doprinose intenziviran politički dijalog i redovni susreti na visokom nivou, ali i da je potrebno uspostaviti praksu održavanja političkih konsultacija između ministarstava spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije je naveo da za dalji razvoj saradnje važan element predstavlja i jačanje ugovorno-pravne osnove, te je u tom smislu izrazio zadovoljstvo što je sa ministarkom Ten Žuom potpisao Sporazum o ukidanju viza na diplomatske i službene pasoše.

Selaković je zahvalio na principijelnoj podršci Sao Tome i Prinsipea suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, ujedno, izrazivši uverenje da će ova prijateljska zemlja zadržati takav stav, ali i očekivanje da će naša zemlja moći da računa na njenu podršku u međunarodnim forumima.

Selaković je kazao da je potrebno raditi i na jačanju ekonomske saradnje, naglasivši da potencijala ima u brojnim oblastima.

Sagovornici su razgovarali i o unapređenju prosvetne i sportske saradnje, a Selaković je naročito govorio o programu stipendiranja stranih studenata „Svet u Srbiji“, poručivši da je povećan broj stipendija za studente iz ove zemlje, koji su dobrodošli da studiraju na univerzitetima u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024