VUČELIĆ: "U jako teškim, složenim okolnostima, Vučić se kreće izvanredno"

Novosti online

15. 06. 2022. u 09:02 >> 09:54

GLAVNI i odgovorni urednik "Večernjih novosti" Milorad Vučelić bio je gost Jutarnjeg programa na Hepi televiziji.

ВУЧЕЛИЋ: У јако тешким, сложеним околностима, Вучић се креће изванредно

Foto: Printskrin

Vučelić je govorio o aktuelnim temama.

Na početku razgovora, Vučelić je, na pitanje voditelja da li će kao svedok važnih istorijskih događaja napisati memoare, odgovorio:

- Najviše me obavezuje što mi je u nekoliko navrata naš najveći istoričar Milorad Ekmečić govorio da sam dužan da govorim o važnim međunarodnim dešavanjima. Istorija je učiteljica života. Bio sam Miloševićev svedok u Haškom tužilaštvu, bio sam pod istragom tužilaštva i onda sam dosta toga rekonstruisao, pa sam dosta truda uložio da skupim te detalje, beleške.

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (EP) je sa 50 glasova „za” i pet glasova „protiv” juče usvojio tekst izveštaja o Srbiji kojim se izražava podrška EP „budućem članstvu Srbije u EU”, ali uz dva uslova: priznanje nezavisnosti Kosova i uvođenje sankcija Rusiji. Komentarišući ovu situaciju, Vučelić smatra da onom ko vodi državu nije nimalo prijatno slušati ultimatume, za koje smatra da nisu utemeljeljeni ni na čemu:

- Pogledajte sad situaciju, rat je usred Evrope, koji su Evropljani izazvali, i Evropski parlament zasada da donese neke zaključke o nečemu što inače ne stoji ni na čemu osim na njihovoj fantazmagoriji, nastavku njihovih stereotipa, fraza... Mi ako bismo se uključili u sankcije Rusiji, ode ruska vojska, Rusija... Ispada da od nas sve zavisi, onda to pothranjuje i naš značaj. Meni se to pomalo i sviđa... Najmanje se, naravno, sviđa onom ko vodi državu. Nije prijatno slušati ultimatume - kaže Vučelić.

- Imamo drugi problem kada je istorija u pitanju, što Evropu vode inferiorni ljudi, mali političari - dodaje glavni urednik "Večernjih novosti".

- Većina analitičara koji se pojavljuju u medijima ne mogu da preskoče bombe, bombardovanje, a o sankcijama malo ko govori, koje su razorile, kriminalizovale društvo. Imali smo tržišnu privredu, bili smo ozbiljna država, ozbiljni poslovni ljudi, ali nakog toga to nije bilo moguće - ističe Vučelić.

- Najveći udar posle sankcija napravili su žuti na vlasti, oni su onda dokusurili to. Sada kada Srbija ima značajan napredak u poslednjih 10 godina i kada je vratila neku vrstu samopoštovanja sebi, stvorila jedan potencijal, došli smo do toga da evropske zemlje koje su direktno odgovorne za rat na svojoj teritoriji nešto zahtevaju...  

- Srpska javnost je iznenađena tim, a taj rat tamo već traje osam godina - kazao je Vučelić, govoreći o ratu u Ukrajini.

- Ukrajina je jedna nemaština, jedna propast, raširena prostitucija... Vrlo tužno deluje. Imamo prozapadne režime i siromašan način života - dodaje Vučelić.

Foto: Printskrin / Pink

"Nijedna stvar koja dolazi iz Hrvatske niti me iznenađuje, niti uzbuđuje"

Komentarišući uslove Hrvatske akademije znanosti i umetnosti postavljene pred Srbe zbog "evrointegracija", Vučelić kaže:

- Nijedna stvar koja dolazi iz Hrvatske niti me iznenađuje, niti uzbuđuje. Sve što kažu ja to očekujem. U njihovom nacionalnom identitetu fali nešto ako nije antisrpsko. Njihov identite se ljulja ako nema mržnje prema Srbima - govori Vučelić.

O Otvorenom Balkanu

- Aljbin Kurti je čovek na granici normalnosti, tu je njegova svest o Velikoj Albaniji kao san. Makedonci se malo bunili, jedino Crnogorci su mirni, kao da raspolažu prostranstvom Sovjetskog Saveza - kaže Vučelić i dodaje da je sa uživanjem gledao dešavanja u Ohridu, njihove konferencije, obilaske manastira.

- Imponovalo mi je što je to naša inicijativa, demonstrirali smo jednu širinu - kazao je Vučelić.

- Uvek kada je teško, tu je majka Srbija. Uvek kada je teško - dodaje glavni urednik "Novosti" i ističe da je "Otvoreni Balkan nešto što je dragoceno".

"Srbi su uvek odbijali ultimatume"

- Srbi su odbijali ultimatume koliko hoćeš, nije to način na koji se može razgovarati sa Srbima - kaže Vučelić.

- Izuzimajući Miloševića koji se kretao na sasvim ograničenom prostoru, Vučić ima tešku okolnost, državu koju uspostavlja i jača, i ima rat - kaže Vučelić, dodajući da jedino "u Srbiji danas možeš da zagovaraš ukrajinsku stvar, rusku stvar, NATO stvar"

- U jako teškim, složenim okolnostima, Vučić se kreće izvanredno. Na direktne Šolcove poruke odgovorio je "Otpiši mu kako znaš, vladiko, i čuvaj mu obraz ka' on tebi" - istakao je Vučelić.

- Kada se istorija dešava, mi hoćemo da budemo subjekt. Ovakav narod ne možeš promeniti u nešto drugo. Mi smo uspeli u procesima kroz vekove, da smo očuvali Vojvodinu, stvorili prekodrinsku državu - dodaje.

Komentarišući navode da su ruski oligarsi finansirali referendum za nezavisnost Crne Gore, Vučelić kaže:

- Ruski tajkuni bacili su tamo milione, učestvovali su u tome. Ogroman broj oligarha je antiputinovski - ističe Vučelić.

"O pritiscima na Srbiju u narednom periodu"

Govoreći o narednom periodu, na pitanje da li će se nastaviti "uslovljavanje, pritisci na Srbiju", kao i direktni zahtevi da Srbija prizna Kosovo, Vučelić kaže:

- Zaoštrava se situacija, ali će se malo i promeniti, kako se ishod operacije bude menjao. Kada je počela kriza, sećam se da smo pričali, da niko ne priča o danu posle. Ja mislim da će biti teška godina, ali da ćemo izaći iz toga. Vučić bi trebalo, da bi njima udovoljio, da pogazi Ustav svoje zemlje, da ne poštuje Vašingtonski sporazum, da ne poštuje Briselski sporazum, da ne poštuje Dejtonski sporazum, da ne poštuje Rezoluciju 1244 i da radi protiv 80 posto volje svog naroda - zaključuje Vučelić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere