САМО У СЛУЧАЈУ СРБИЈЕ НЕМА ПОМЕНА РЕЗОЛУЦИЈЕ СБ: Премијерка о лицемерју чланица Г7

Новости онлајн

17. 05. 2022. у 12:58

ПРЕМИЈЕРКА Србије Ана Брнабић на свом Твитер профилу коментарисала је недоследност чланица Групе Г7 у поштовању резолуција Савета безбедности Уједињених нација.

САМО У СЛУЧАЈУ СРБИЈЕ НЕМА ПОМЕНА РЕЗОЛУЦИЈЕ СБ: Премијерка о лицемерју чланица Г7

Фото: Принтсцреен/РТС

Премијерка је подсетила на то да чланице групе Г7 селективно поштују резолуције Савета безбедности. У случају Србије, поштовања резолуција нема. 

- Тривиа: У документу (Полицy Папер) са састанка Г7, као решење за сваки проблем/кризу на свету подсећа се на поштовање резолуција СБ УН. У случају Либије, тражи се пуно поштовање резолуција УНСБ 2629, 2571, 2570 и 2292; у случају Сирије 2254 и 2118; у случају Ирана 2231, итд.  

- Само у случају Србије нема помена о УНСБР 1244. Зато што су је сви из Г7 прекршили. Ово показује комплексност ситуације и тежину положаја СРБ која поштује међународно право и УН, укључујући и основне принципе неповредивости територијалног интегритета међународно признатих држава - написала је премијерка на Твитеру. 

"То је врхунац цинизма" 

Подсетимо, Ана Брнабиће је јутрос, гостујући на телевизији Пинк, коментарисала то што је такозвано Косово поднело захтев за чланство у Савету Европе у години када је Приштина ускратила једно од основних права Србима у јужној покрајини, а то је изјашњавање на референдуму 16. јануара и изборима одржаним 3. априла.

- То је врхунац цинизма, није то кршење споразума, на шта смо навикли и што се подразумева - рекли су јасно да не планирају да имплементирају Бриселски споразум - али сада се уз помоћ пријатеља пријављују у Савет Европе који је заштитник људских права и то они који су поништили сва права Срба на КиМ - казала је Брнабићева.

Она је рекла да очекује од земаља Квинте и Г7 да не подрже чланство тзв. Косова у Савету Европе и додала да ако буде другачије, "онда је оштро саопштење Квинте на недозвољавање гласања Србима мртво слово на папиру и парадирање папирима који немају тежину и не значе ништа".

- Очекујем од тих земаља, као и од земаља Г7 да не подрже захтев тзв. Косова за чланство у СЕ јер они говоре да Косово крши основна људска права, основне постулате демократије и утолико их више не занима владавина права - указала је премијерка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)