PO POTREBI ZABORAVLJAJU NA REZOLUCIJU 1244: Nepovredivost granica izgleda važi za sve države, sem Srbije

Snežana ROVČANIN TOMKOVIĆ

19. 05. 2022. u 12:00

REZOLUCIJA 1244, poslednja granica odbrane Kosova i Metohije, koja južnu srpsku pokrajinu nedvosmisleno tretira kao deo naše zemlje, doneta je pre skoro 23 godine.

ПО ПОТРЕБИ ЗАБОРАВЉАЈУ НА РЕЗОЛУЦИЈУ 1244: Неповредивост граница изгледа важи за све државе, сем Србије

Novosti

O njoj se, za to vreme, na sednicama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i drugim sastancima pod svodovima "svetske kuće", do sada zvanično govorilo više od 130 puta. I kako se onda dešava da ovaj međunarodno priznat dokument ne može da se makne iz arhivskog registratora na Ist Riveru?

Zašto je na nedavnom samitu država G7, koje su prethodno i usvojile Rezoluciju SB UN 1244 (doduše tada se zvala G8 ili G7 plus sa Rusijom) ovaj dokument izostavljen? Ukazujući na bitnost uvažavanja dokumenata UN, a u kontekstu krize u Ukrajini i drugih globalnih problema, navedeno je da moraju da se poštuju rezolucije SB UN 2629, 2571, 2570 i 2292 u slučaju Libije, 2254 i 2118 koje se odnose na Siriju, 2231 koja se bavi Iranom...

Nepovredivost granica, tako ispada, važi za sve svetske države, osim za našu. Istovremeno, na Beograd, koji je osudio udare Moskve na teritorijalni integritet Ukrajine, vrši se pritisak da uvede i sankcije Rusiji i tako dokaže poštovanje međunarodnog prava. Istog onog koji za nas ne važi.

I kako onda da se ne postavi pitanje: "Gde je tu pravda?" Bez obzira na to što je sila, odakle god da dolazi, sa istoka ili sa zapada, odavno nadjačala fer pravila igre. I što iskakanje voza samo jednom iz šina, što se dogodilo u slučaju KiM, nikada ne može da ga vrati na trasu prava. Ili, verovatnije, mnogi neće da ga usmere na kolosek prava i istih pravila za sve.

Da je tako, ne bi bilo stradanja Srba, Albanaca, Sirijaca, Libijaca, Avganistanaca, Ukrajinaca... Ali, poteze povlači G7, a topovi za "male" su u njihovim rukama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)