ZDRAVICA ZA ODSUTNU DRUGARICU BROZ: Ono što se dešava u Beogradu miriše na aferu kineske "bande četvorice"

Piše Ivan Miladinović

11. 06. 2022. u 17:14

ZBUNjENE SU I DIPLOMATE mnogih država. Žiskar d`Esten, francuski predsednik, preko beogradske ambasade traži da mu se odgovori da li će Jovanka biti u delegaciji prilikom predstojeće Titove posete Parizu.

ЗДРАВИЦА ЗА ОДСУТНУ ДРУГАРИЦУ БРОЗ: Оно што се дешава у Београду мирише на аферу кинеске банде четворице

Objavljeno u istorijskom dodatku 06.06.2022.

Zanimalo ga je da li je prva dama Jugoslavije bolesna, ili je pala u političku nemilost. Francuzi su preko Olafa Inhlaua, operativca CIA, došli do saznanja da grupa srpskih političara ubeđuje Jovanku da posle Titove smrti preuzme ulogu čuvara njegovog nasleđa. I da ono što se dešava u Beogradu miriše na aferu kineske "bande četvorice". Žiskar je dobio odgovor - Jovanka neće biti sa maršalom - razlog protokol nije naveo.

U arhivu Ministarstva spoljnih poslova nalazi se još jedan zanimljiv dokument iz tog perioda. Dok je Broz bio u poseti Francuskoj, ambasador iz Lisabona šalje 14. oktobra 1977. depešu našoj delegaciji u Pariz: "Portugalski ambasador u Beogradu, A. Gera, preneo mi sinoć, nakon razgovora koji je imao s Antoniom Ramaljom Janešom, portugalskim predsednikom, da se predsednik pita kako da formuliše kraj zdravice, tj. da li da u nazdravljanju uključi i drugaricu Jovanku Broz.

Objavljeno u istorijskom dodatku 06.06.2022.

Jovanka i Indira Gandi

Odgovorio mu da mislim da je to sasvim prirodno, bez obzira na to što druga predsednika u ovoj poseti supruta ne prati. I naš predsednik će nazdraviti supruzi pr. Janeta, koja takođe neće biti prisutna na večeri. Gera je prihvatio i dodao da i sami razmišljaju u tom smislu. Molimo mišljenje."

I VODEĆI svetski listovi pišu poput švajcarskih. Naslovi su: "Tito naredio istragu nad sopstvenom suprugom", "Titova žena zadržana radi ispitivanja", "Ispitajte moju suprugu, naređuje Tito", "Rascep u kuhinjskom kabinetu", "Tito izlazi sa jednom pudlicom, drugu je uzela Jovanka"...

Aferu je lansirala pariska redakcija "Herald tribjuna", koji je u glavnom gradu Francuske izlazio kao zajedničko evropsko izdanje "Njujork tajmsa" i "Vašington posta", a odmah su je preuzele desetine zapadnih medija. Najviše se spekulisalo time što je ona bila Srpkinja, a Tito se izjašnjavao kao Hrvat. Na toj matrici pravljene su najraznovrsnije pretpostavke o tome kako je Jovanka nameravala da naruši srpsko-hrvatsku ravnotežu u jugoslovenskoj federaciji, da na visoke položaje dovede neke Srbe, a da je jedan od njenih najvećih miljenika bio zamenik saveznog sekretara za narodnu odbranu, njen ratni komandant general Đoko Jovanić. Jedni su je proglašavali "razotkrivenim agentom CIA", drugi da je u nemilosti zbog "proruske konspiracije".

Prvi kanal nemačke televizije postavljao je pitanje "da li je to kraj romantične priče u kojoj se siromašna devojka sa sela pojavljuje na dvoru na kome kralj vlada kao poslednji Habzburg", a japanski novinari su u čitavoj stvari videli neki dublji smisao. Izveštavali su kako su ovom aferom Vašington i Moskva odmeravali snage "za posttitovski period" koga su i jedna i druga strana već uveliko nazivale "Danom D".
U tom pokeru Amerikanci su uvek bili prvi na potezu, a Sovjeti zatečeni, prenoseći samo zvanične jugoslovenske reakcije, a čitava ujdurma je okončana naprasnim penzionisanjem generala Jovanića.

Nagađanja o njenom hapšenju utihnula su tek kad je jedan indijski list napisao da Tito izlazi u šetnju "samo sa jednom pudlicom":

- To u najmanju ruku dokazuje da je bezbijednost gospođe Broz obezbijeđena, jer joj je Tito vratio njenu pudlicu.

Većina fotografija u ovom „Istorijskom dodatku“  objavljuje se ljubaznošću autora knjige „ Tito i Jovanka - Od idile do pakla“  i njegovih kolega foto-reportera i njihovih porodica. Foto-reporteri: Stevan Kragujević, Matija Koković , Ivo Eterović, Jacik Kihlinger, Erik Koh, Milorad Mustapić, Nenad Stojanović. Arhive: Arhiv Josipa Broza Tita, Muzej istorije Jugoslavije, Nacionalni arhiv Holandije, Foto - zbirka Bele kuće Vašington, Arhiva autora i  „Novosti“ i „Borbe“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)