MEĐU SVOJIMA POSLE 43 MESECA: Porodice Srba sa Kosmeta, za "Novosti", nakon puštanja u kućni pritvor trojice

D. Zečević

05. 06. 2022. u 11:00

NARAVNO da smo srećni, ali se još privikavamo na tu sreću. Jer, previše smo patili prethodne tri i po godine, koliko je Nedeljko proveo u pritvoru, a ni sami ne znamo zbog čega. Kada je neko kriv, on je svestan toga i čeka da bude osuđen, a Nedeljko je bio u pritvoru ne znajući ni zbog čega, niti dokle će tamo biti.

МЕЂУ СВОЈИМА ПОСЛЕ 43 МЕСЕЦА: Породице Срба са Космета, за Новости, након пуштања у кућни притвор тројице

Foto: D.Z.

Ovim rečima Jelena, supruga Nedeljka Spasojevića, jednog od trojice optuženih u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, kojima je u petak mera sudskog zamenjena kućnim pritvorom, komentariše ovu odluku sudskog veća Osnovnog suda u Prištini. I dok ponavlja da je čak i jedan dan neosnovanog boravka u pritvoru mnogo, a ne tri i po godine, ona podseća da je njen suprug propustio različite bitne događaje u porodici.

- Za to vreme koje je proveo u pritvoru, umrli su mu roditelji, ali su i kćerke porasle, jedna se i udala i dobili smo unuka - priča sa suzama radosnicama Jelena, majka tri kćerke.

Radost zbog pomenute odluke suda, ali i ogorčenost zbog neopravdanog boravka u pritvoru, nisu skrivali ni prijatelji i robina Radeta Basare i Marka Rošića čiji je otac bio posebno emotivan. Vest o puštanju iz pritvora za "Novosti" je komentarisao Nebojša Rošić, Markov otac:

- Tri godine i sedam meseci plakao sam od muke, a sada plačem od sreće. Pravda je spora ali dostižna, a određivanje kućnog pritvora trojici od šestoro osumnjičenih za navodno pomaganje u ubistvu Ivanovića samo je jedan, ali važan korak u ovom sudskom procesu. Nadam se i verujem da će pravda u ovom slučaju pobediti, a sudski proces opravdati očekivanja svih, da na videlo izađe prava istina o gnusnom ubistvu.

On dodaje da je od petka po podne, kada su saznali za odluku sudskog veća, njihov stan pun rođaka, prijatelja, ali i Markovih drugara, koji su mu davali podršku sve vreme jer su znali da je u zatvoru na pravdi Boga.

Inače, Nedeljku Spasojeviću, Radetu Basari i Marku Rošiću, osumnjičenim za navodno pomaganje u ubistvu Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative SDP, na prekjučerašnjem ročištu pred Specijalnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini određena je mera kućnog pritvora. Ovu meru kojom je zamenjen sudski pritvor, saopštio je predsednik sudskog veća Valjon Kurtaj. Advokati odbrane ističu da je mera bila očekivana.

- Predavali smo više puta zahteve za određivanje neke druge mere osim pritvora i na prethodnom ročištu je obećano da će na ovom razmotriti taj naš zahtev - izjavio je advokat Mahmut Haljaimi, branilac Marka Rošića.

Haljaimi napominje da je njegov klijent bio u pritvoru 43 meseca, koliko su u ćeliji proveli i Nedeljko Spasojević i Rade Basara.

Branioci optuženih opominju da je trajanje pritvora za njihove klijente neosnovano dugo, ali i dužina sudskog postupka. Po njihovom mišljenju, suđenje se nije pomaklo sa mrtve tačke.

 

BRANE SE SA SLOBODE

OSTALO troje optuženih - Silvana Arsović, Dragiša Marković i Žarko Jovanović - brane se sa slobode od početka suđenja. Inače, suđenje u slučaju ubistva Olivera Ivanovića nastavlja se 21. i 22. jula, a prema nezvaničnim saznanjima, ostalo je da se sasluša još četvoro anonimnih svedoka tužilaštva. Potom se nastavlja sa saslušanjem svedoka odbrane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)