NE ŽELIMO PREPRAVKE DOGOVORA OKO ZSO: Beograd s podozrenjem gleda na navodno postojanje novog plana Prištine o asocijaciji opština

M. STANOJKOVIĆ

03. 06. 2022. u 09:00

KAO da nije dovoljno to što albanska strana već devet godina odbija da ispuni obavezu formiranja Zajednice srpskih opština iz Briselskog sporazuma, već njihova proverena lobistkinja Viola fon Kramon pokušava da iznova opravda svoje pulene u Prištini.

НЕ ЖЕЛИМО ПРЕПРАВКЕ ДОГОВОРА ОКО ЗСО: Београд с подозрењем гледа на наводно постојање новог плана Приштине о асоцијацији општина

Foto Tanjug

Tako je Nemica sa zvanjem izvestioca Evropskog parlamenta za takozvano Kosovo kazala da vlada u Prištini navodno ima plan za primenu dogovora o ZSO. Samo nekoliko sati posle njene izjave, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti opovrgao je njene navode istakavši da mu nije poznato da Vlada ima plan o formiranju ZSO sa srpskom većinom, podvlačeći da tzv. Kosovo "ima zajednicu opština i da je to dovoljno".

Tako da sve izgleda kao smišljen manevar Fon Kramonove ne bi li se u zapadnom delu javnosti Albancima pripisala konstruktivnost u dijalogu i spremnost da odstupe od tvrdih pozicija kada je reč o osnivanju pomenute asocijacije. Osim toga, Beograd ne pristaje ni na kakve korekcije onoga što je potpisano u belgijskoj prestonici.

Predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavu Fon Kramonove vidi kao "rekla-kazala" politiku koja se bavi neproverenim glasinama, podsećajući da je mesto gde o tome treba da se razgovara Brisel i to kada se sastanu dve delegacije. On je istakao da niko ne može da nudi nove predloge, već da bi trebalo do kraja sprovesti ono što je prištinska strana prihvatila kao obavezu sa prvim Briselskim sporazumom:

- Za to nema političke volje u Prištini. Sada smo u fazi kada bi trebalo usvojiti statut ZSO i formirati zajednicu. Očigledno je da Priština to ne želi, a ne znam zašto bi se u sve to petljala Fon Kramonova sa najavama nekih mogućih predloga. Kurti je najpre, predlagao ZSO bez izvršnih nadležnosti, a nakon toga je negirao postojanje Briselskog sporazuma, navodeći da Priština neće realizovati ZSO jer je to protivno tzv. ustavu Kosova.

Drecun dodaje i da je time jasno poništio Briselski sporazum, kao i da neće da razgovara o ZSO već želi da preusmeri dijalog u pravcu tzv. međusobnog priznavanja, što za Beograd, kako kaže, nije prihvatljivo.

Politički analitičar Dragomir Anđelković ovu situaciju vidi kao iznalaženje izgovora za albansko sabotiranje već dogovorenog:

- Kad se nešto dogovorite, na vama je da to realizujete, a ne da naknadno smišljate neke nove predloge. EU nije pritisla Prištinu da ispuni dogovoreno, a sada je na neki način amnestira pričama o tome da mogu neki novi predlozi da se traže. Ovo je samo prljava igra kako bi se kupilo vreme i pokazalo da prištinska strana inicira nešto, a zapravo je suprotno, srpska strana je sve ispunila, a albanska i njihovi zastupnici su generatori problema. Moramo što pre jasno da kažemo da znamo o čemu se tu radi - rekao je Anđelković za "Novosti".

SKUPŠTINA I PREDSEDNIK

KAKO je dogovoreno Briselskim sporazumom iz 2013. godine, Zajednica opština sa srpskom većinom će biti uspostavljena na osnovu Statuta, a da do njenog raspuštanja može doći samo na osnovu odluke opština učesnica. Dve godine kasnije, usaglašeni su ključni elementi u 22 tačke, prema kojima su njene nadležnosti: jačanje lokalne demokratije, obavljanje punog nadzora radi razvoja lokalne ekonomije, obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, urbanog i ruralnog planiranja.

Shodno dogovorenom, ZSO bi trebalo da ima Skupštinu, predsednika koji predstavlja zajednicu pred centralnim vlastima i izvan Kosova, potpredsednika, Savet, Odbor, administraciju, Kancelariju za žalbe, dok bi sedište trebalo da bude određeno statutom.

ZNAJU NAŠE CRVENE LINIJE

KOMENTARIŠUĆI govor predsednika Aleksandra Vučića prilikom polaganja zakletve, da će KiM biti ključno političko pitanje za Srbiju i da ćemo morati da tražimo kompromisno rešenje, Drecun ističe da Beograd nudi kompromis i razgovor o tome kako će izgledati budućnost na KiM, ali da se ne primećuje spremnost za kompromis na prištinskoj strani:

- Znamo šta Albanci žele, ali oni nikako neće da shvate šta mi želimo i gde su naše crvene linije, a to je da ni po koju cenu nećemo priznati samoproglašenu državu Kosovo, ali smo spremni da tragamo za rešenjem buduće pozicije Kosova kao sastavnog dela Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest