VUČIĆ SA PRVIM ČOVEKOM EVROPSKOG SAVETA: Hvala predsedniku Mišelu što je odvojio vreme za Srbiju

Novosti online

19. 05. 2022. u 14:53

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.

ВУЧИЋ СА ПРВИМ ЧОВЕКОМ ЕВРОПСКОГ САВЕТА: Хвала председнику Мишелу што је одвојио време за Србију

Foto: Printskrin

Vučić i Mišel prvo su obišli kompaniju u Naučno-tehnološkom parku.

Tu su i premijerka Ana Brnabić, ministri Jadranka Joksimović i Branko Ružić, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. Trenutno su u toku razgovori sa predstavnicima kompanija u Naučno-tehnološkom parku.

Tokom prezentacije predsednika je zanimalo koliko punjača za eletrične automobile imamo i kako se formira cena punjenja.

Domaćini su objasnili da postoje 44 punjača i da se cena formira prema snazi punjača.

- Svakako je duplo jeftinije nego benzin ili dizel - prokomentarisao je Vučić.

Potpisan sporazum o zajedničkom projektu

U Naučno-tehnološkom parku potpisan je sporazum o zajedničkom projektu, odnosno finansiranju srpske istraživačke i startap zajednice u ukupnom iznosu od 84,5 miliona evra.

Od ukupne vrednosti projekta, EU će donirati 41,5 miliona evra, dok će Svetska banka dati kredit u iznosu od 43 miliona evra.

Projekat će biti realizovan u saradnji sa Fondom za nauku Repulike Srbije i Ministarsrstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Četiri kompanije koje posluje u NTP Beograd biće finansirane ovim sredstvima, a to su: Charge&Go, Anoris tehnology, Pirate Art i Design.

Obraćanje predsednika Aleksandara Vučića:

Vučić je rekao da je Srbija, na početku procesa digitalizacije, pre tri, četiri godine, imala godišnji izvoz u tom sektoru oko 500 miliona evra, dok je taj izvoz sada prevaziđen već u prvom kvartalu.

- To je ogromna i fantastična promena u odnosu na prethodnih tri ili četiri godine - rekao je Vučić.

– Video sam na dva mesta ovde u naučno tehnološkom parku reči nikole tesle koji rekao mislim da nema većeg uzbuđenja nego kada čovek vidi kreaciju svog uma. Želeo bih svim mladim inženjerima da se kreacije njihovog uma ostvare, kao Nikoli Tesli. Ono što je za nas važno je da smo mogli da vidimo koliko smo prožeti. – rekao je Vučić.

Predsednik je naglasio da sada u Naučno-tehnološkom parku ima mnogo više kompanija.

– Kada sam pre pet godina bio ovde bilo je 20 kompanija sada ima stotinu i dvadeset kompanija.

U 16 časova sastanak Vučića i Mišela

Za 16 časova planiran je sastanak Vučića i Mišela u Generalnom sekretarijatu predsednika Republike, a zatim će u 17 sati uslediti izjave za medije dvojice zvaničnika.

Predsednik Vučić je u nedelju rekao da sa Mišelom očekuje dobre razgovore o evropskoj budućnosti Srbije.

- Šarl Mišel je iskreni prijatelj naše zemlje, to stvarno mislim, i pomogao nam je sa derogacijom pravila za treće zemlje, i on i Ursula Fon Der Lajen. Hvala im na tome - kazao je tada Vučić.

Mišel je u sredu predložio formiranje Evropske geopolitičke zajednice koja bi doprinela približavanju i jačanju saradnje evropskih zemalja, uključujući i Zapadni Balkan, na rešavanju zajedničkih izazova, promociji mira, stabilnosti i bezbednosti na zajedničkom kontinentu.

- Zemlje Zapadnog Balkana, zemlje koje se pridružuju iz našeg istočnog partnerstva i druge evropske zemlje sa kojima imamo bliske odnose su prve na koje ovde mislim. Lideri zemalja koje koje bi učestovale u ovom projektu sastajali bi se najmanje dva puta godišnje, a spoljna politika bi bila najvažnija oblast saradnje u okviru te zajednice - poručio je Mišel.

Posetom Srbiji Mišel će otpočeti balkansku turneju, tokom koje će 20. maja iz Beograda otputovati Albaniju, a zatim i u BiH, gde će biti do 21. maja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)