OBIMNI INVESTICIONI RADOVI POČELI U LUCI NOVI SAD: Kompanija „Di-pi Vorld“ ulaže u razvoj 30 miliona evra

Z. GRUMIĆ

13. 05. 2022. u 14:04

RADOVI na potpunoj rekonstrukciji Luke Novi Sad, u čiji će razvoj njen vlasnik Kompanija „Di-pi Vorld“ (DP World) da uloži 30 miliona evra, obeleženi su danas polaganjem vremenske kapsule kojom je simbolično označen početak izgradnje vertikalnog keja, kontejnerskog terminala i silosa za žitarice.

ОБИМНИ ИНВЕСТИЦИОНИ РАДОВИ ПОЧЕЛИ У ЛУЦИ НОВИ САД: Компанија  „Ди-пи Ворлд“ улаже у развој 30 милиона евра

Pres služba Grada


 

RADOVI na potpunoj rekonstrukciji Luke Novi Sad, u čiji će razvoj njen vlasnik Kompanija „Di-pi Vorld“ (DP World) da uloži 30 miliona evra, obeleženi su danas polaganjem vremenske kapsule kojom je simbolično označen početak izgradnje vertikalnog keja, kontejnerskog terminala i silosa za žitarice.

Vremensku kapsulu sa porukama, ugrađenu u betonski element koji će biti sastavni deo vertikalnog keja, položili su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, gradonačelnik Miloš Vučević i generalni direktor „Di-pi Vorlda“ Novi Sad klaudio Negreanu.

- Za dve godine ovde ćemo imati jedan od najvećih kontejnerskih terminala u Evropi. Biće izgrađeno devet silosa kapaciteta 40.000 kubnih metara – istakao je ministar Momirović naglasivši da su ta ulaganja jednog od najvećih ličkih operatera u svetu, od velikog značaja za čitavu srpsku privredu.

Ministar je napomenuo da će time Luka Novi Sad po prvi put imati i mogućnost da ponudi uslugu skladištenja poljoprivrednih proizvoda i istovremeno najavio znatna ulaganja države u izgradnju i obnovu kapaciteta za vodeni transport robe.

- Spremili smo više od pola milijarde evra investicija u rečnu infrastrukturu. Ulagaćemo u luke Bogojevo, Sremsku Mitrovicu, Prahovo i Beograd – dodao je Momirović ocenivši da je ova investicija još jedan dokaz da je Srbija poželjno mesto za ulaganje svetskih kompanija.

Gradonačelnik Vučević je rekao da je ovo velika investicija u infrastrukturi Novog Sada i naše države.

- Ovim će biti značajno poboljšani naši privredni kapciteti i omogućen lakši transport robe iz Novog Sada ka svim destinacijama. Drago mi je što u ovim izazovnim vremenima kompaniji „Di-pi Vorld“ ne opada poslovna aktivnost – istakao je Vučević.

A direktor Negreanu je napomenuo da je „Di-pi Vorld Novi Sad“ jedini lučki operater koji je od nedavno osposobljen da prevozi robu u kontejnerima, tako da će novi terminal ujedno biti i skladište za kontejnere. On je objasnio da će biti omogućeno da se kontejneri pakuju i odmah postavljaju na kamion ili na voz, budući da će posle mnogo godina biti obnovljena pruga koja prolazi kroz Luku.

Nakon kupovine Luke Novi Sad 2019. godine Kompanija „Di-pi Vorld“ iz UAE je nabavila novi kran, novu mehanizaciju za utovar robe, brod „Albatros“ koji je doprineo većoj bezbednosti i brzini uplovljavanja barži u luku i izgradila putnički terminal za Novi Sad. - Dunav je najvažnija reka za transport u Evropi i zato ulažemo sredstva u nove sadržaje u Luci Novi Sad kako bismo je učinili najvažnijim terminalom na Dunavu, što je od velikog značaja za srpsko tržište, ali i za širi region - izjavio je Negreanu.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati