ŠMIT I DŽAFEROVIĆ HORSKI PROTIV SRPSKE: Banjaluka se našla na udaru tokom sednice Saveta bezbednosti UN posvećene situaciji u BiH

M. STANOJKOVIĆ

12. 05. 2022. u 06:53

PRETNjE ustavnom poretku Bosne i Hercegovine dolaze iz Republike Srpske, ali su opasni i izazovi iz drugih delova zemlje.

ШМИТ И ЏАФЕРОВИЋ ХОРСКИ ПРОТИВ СРПСКЕ: Бањалука се нашла на удару током седнице Савета безбедности УН посвећене ситуацији у БиХ

Foto Printskrin

Fraza prvobitni i originalni "Dejton" ukazuju na nepoštovanje ustava. Promene ustavnog poretka ne mogu se donositi jednostrano, nego samo kroz parlamentarne odluke. Moraju se poštovati odluke Ustavnog suda i dejtonski principi.

To je juče u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija rekao Kristijan Šmit, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, koga ne priznaje Republika Srpska. I za Rusiju i Kinu Šmitov status je sporan, pa su se predstavnici ovih zemalja usprotivili njegovom obraćanju na Ist Riveru, na sednici posvećenoj stanju u BiH.

Kristijan Šmit, Foto AP

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja izjavio je da je za Moskvu mesto visokog predstavnika u BiH i dalje upražnjeno, te da nema osnove za pozivanje Šmita na sednicu SB, jer se time podriva autoritet tog tela UN. Kineski ambasador u UN Geng Šuang podsetio je da imenovanje Šmita nije podržano, te da nije prikladno da se nemački političar obraća kao visoki predstavnik. Presekla je predsedavajuća, Linda Tomas Grinfild iz SAD, pa je Šmit, ipak, došao do mikrofona.

Tokom svog izlaganja, zvaničnik iz Nemačke nije direktno pomenuo srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, ali je zato upro prstom u njegovu partiju i Narodnu skupštinu Republike Srpske, a zbog odluke Banjaluke da prezume nadležnosti koje joj pripadaju po Dejtonskom sporazumu.

- Republika Srpska usvaja zakone koji mogu ugroziti ustavne temelje BiH, a njihovi najavljeni koraci podrivaju suverenitet. Svaki zakon koji podriva ustavnu strukturu neće biti prihvaćen. Ovi pokušaji mogu biti zaustavljeni uz pomoć međunarodne zajednice.

Milorad Dodik, Foto V. Tripić

Vodeća partija u Vladi Srpske poziva na mirno razdruživanje BiH i zakonski definiše RS kao nezavisnu unutar dejtonske BiH - rekao je Šmit, navodeći da je "mirno razdruživanje nemoguće na zapadnom Balkanu".

Predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović, za koga Banjaluka tvrdi da se na sednicu u Njujorku obreo nezakonito i protivustavno, iskoristio je trenutak da se pridruži Šmitovoj hajci na RS. On je njegov izveštaj ocenio kao "objektivni prikaz situacije", tvrdeći da u poslednjih deset meseci postoje pokušaji da se "sruši sve što je Dejtonskim sporazumom urađeno".

- RS unilateralno potkopava sve institucije. Ugrožava se teritorijalni integritet BiH.

Postoji opasnost od secesionističkih aktivnosti kojima se potkopava "Dejton" kao garant mira. Treba poništiti sve neustvavne zakone RS koji su suprotno ovom mirovnom sporazumu.

Od predstavnika Rusije, međutim, stigao je poziv da se uradi konstruktivna procena situacije u BiH, a ne da se stanje sagledava kroz "Šmitove spekulacije". Moskva je pozvala i da se na sednici pročita izveštaj RS o situaciju u BiH.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, uoči sednice u Njujorku, saopštio je da je u pisanoj formi obavestio sve ambasadore zemalja stalnih članica SB UN da je potpuno neistinita politička mantra koja se očekuje u govoru Džaferovića, da je samo Republika Srpska, njene institucije i zvaničnici, uzrok svih problema u BiH.

Šefik Džaferović, Foto AP

Premijer RS Radovan Višković izjavio je da su izveštaji Vlade RS Savetu bezbednosti UN o stanju u BiH promenili stereotip o BiH koji su predstavljali visoki predstavnik i drugi centri moći:

- Voleo bih da se okupe najveći eksperti na svetu i da pročitaju oba izveštaja, pa da kažu šta to više odgovara realnom stanju u BiH.

PO OBIČAJU NAPADI I NA BEOGRAD

PREDSEDAVAJUĆI Predsedništva BiH Šefik Džaferović tokom svog izlaganja nije izdržao da ne pomene našu državu. On je "izrazio zabrinutost zbog ubrzanog naoružavanja Srbije". Takođe, prozvao je našu zemlju i da "pruža podršku osumnjičenima za genocid u Srebrenici".

SPREČILI OBRAĆANjE TEGELTIJE

OD ambasadora SAD pri UN i stalnih članica zatraženo je da se na sednici obrati i predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija. To je odbijeno. Iz kabineta Tegeltije je saopšteno da je glavni razlog otvorena opstrukcija koje je stigla od bošnjačke strane u BiH, Ministarstva inostranih poslova u Savetu ministara i Stalne misije BiH pri UN. S druge strane, ambasador BiH pri UN Sven Alkalaj tokom dana je obaveštavao javnost o naporima da se Šmitu omogući obraćanje na sednici SB UN.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)