KINA NE ZABORAVLJA BOMBARDOVANJE AMBASADE U BEOGRADU: NATO i SAD da se pokaju za zločine 1999.

Srna

06. 05. 2022. u 16:04

KINESKI narod, kao ni srpski, nikada neće zaboraviti NATO bombardovanje kineske Ambasade u Jugoslaviji 1999. godine, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine, koje se nada da će se SAD i NATO pokajati za zločine počinjene u to vreme i prestati da vrše pritisak i prinudu protiv suverenih država.

КИНА НЕ ЗАБОРАВЉА БОМБАРДОВАЊЕ АМБАСАДЕ У БЕОГРАДУ: НАТО и САД да се покају за злочине 1999.

Foto Tanjug/AP

NATO agresija na Saveznu Republiku Jugoslaviju počela je 24. marta 1999. godine, a 7. maja iste godine u bombardovanju je pogođena kineska ambasada u Beogradu.

- Vojska NATO-a na čelu sa SAD pre 23 godine ozbiljno je prekršila relevantne međunarodne konvencije i osnovne norme međunarodnih odnosa, drsko zaobišla Savet bezbednosti UN i 78 dana bombardovala suverenu državu Jugoslaviju, što je dovelo do smrti hiljada nevinih civila, uključujući tri kineska novinara, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova navodi da je NATO bombardovanje kineske Ambasade nanelo ozbiljnu štetu odnosima SAD i Kine.

- Više od 20 godina, NATO, kao proizvod Hladnog rata, ne samo da ga istorija nije sahranila, već nastavlja da podgrejava situaciju kao instrument pojedinačnih zemalja u njihovoj potrazi za hegemonijom, nanoseći ozbiljnu štetu i ugrožavajući svetsku bezbednost i stabilnost, kao i međunarodnu pravdu i nepristrasnost, istakli su iz Ministarstva, prenosi RIA "Novosti".

Peking smatra da "međunarodna zajednica treba da bude krajnje budna i da se tome odlučno suprotstavi".

- Kina se čvrsto suprotstavlja hegemonizmu, politici moći i hladnoratovskom mentalitetu. Peking se uvijek zalaže za zajednički, sveobuhvatan i održiv novi koncept bezbednosti, koji je u skladu sa težnjom za mirom u svetu i razvojem na obostranu korist, naveli su iz kineskog Ministarstva.

Kina, kako ističu, daje doprinos očuvanju mira i razvoja širom sveta, te napominju da "ni kineski narod, ni srpski narod, ni međunarodna zajednica neće zaboraviti varvarski čin agresije NATO-a".

- Sećati se istorije, čuvati mir i ne dozvoliti da se ovaj deo istorije ponovi je najbolji način da se obeleži ovaj dan. Nadamo se da će se SAD i NATO zaista pokajati za zločine koje su počinili u to vreme, potpuno napustiti hladnoratovski mentalitet i prestati da vrše pritisak i prinudu protiv suverenih država, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo izražava nadu da će SAD ozbiljno shvatiti legitimne brige svih država u oblasti bezbednosti, kako bi istinski doprineli miru, dugoročnom redu i stabilnosti u Evropi i širom sveta.

BONUS VIDEO: UOČI KINESKE NOVE GODINE: Korona ubila lavove i zmajeve

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)

PREDSEDNIKA SRBIJE NE ISPUŠTAJU IZ USTA: U Skupštini Crne Gore tema Vučić i ustreptala ministarka