DIPLOMATSKA OFANZIVA VAŠINGTONA NA REGION: Poseta Karen Donfrid definisaće zahteve SAD prema Srbiji

Tanjug

25. 04. 2022. u 16:20

DOLAZAK Karen Donfrid u Beograd jasno će definisati tri pravca pritisaka na našu zemlju, a to su ruska invazija na Ukrajinu, kosovsko pitanje i pozicija Srbije u regionu, ocenjuje nekadašnji diplomata Zoran Milivojević uoči sutrašnje posete pomoćnice američkog državnog sekretara Beogradu.

ДИПЛОМАТСКА ОФАНЗИВА ВАШИНГТОНА НА РЕГИОН:  Посета Карен Донфрид дефинисаће захтеве САД према Србији

Zoran Milivojević / Foto Tanjug

Donfrid bi, prema najavi Stejt departmenta, tokom posete Beogradu trebalo da od Srbije zatraži unapređenje reformi za evropske integracije i jačanje regionalne stabilnosti i prosperiteta, a Milivojević poručuje da je njena poseta potvrda da je ova američka administracija zainteresovana za naš region i da ima nameru da se ovde aktivno postavi u narednom periodu.

"Ova poseta dolazi posle imenovanja trojice novih ambasadora i to u tri strateška punkta - Priština, Sarajevo i Beograd sa iskusnim diplomatama. Njena poseta treba da bude početak te američke nove diplomatske ofanzive na ovim prostorima, u skladu sa američkom strategijom, a strategija je da se ovaj region uključi u zapadnom smeru interesa i da evroatlantske integracije dobiju novi zamah na ovim prostorima", rekao je Milivojević za Tanjug.

On kaže da će osnovno biti da se kroz tu politiku spreči dalji uticaj Rusije i Kine na ovim prostorima i ističe da se poseta predstavnika američke adiministracije podudara sa pitanjem rusko-ukrajinskog sukoba, pa je tako, kaže, realno očekivati pritisak na Beograd.

"Američka diplomatija i njena spoljna politika je u zamahu, zamah joj daje rusko-ukrajinski sukob. I Evropa dobija na još većem značaju nego što je imala ranije u ovome, homogenizacija na zapadu posebno u ovom evropskom delu je jedan od strateških ciljeva Amerike", kaže Milivojević.

Foto: Printskrin

Pomoćnica državnog sekretara SAD danas je u poseti Prištini, a Milivojević napominje da će ona već tamo jasno dati do znanja da Amerika očekuje da se kosovsko pitanje reši, a dijalog dobije novu dinamiku.

On je podsetio da američka politika podrazumeva Kosovo kao nezavisno, priznato i kao članicu NATO-a u budućnosti, što, kaže, u dobroj meri važi i za BiH.

Napominje da bi za stolom u Beogradu u utorak trebalo da se, pored tema koje je najavio Stejt department, nađu i pitanja nastavka evropskog puta Srbije, za šta ćemo, kaže, sigurno dobiti podršku SAD.

Kaže da će na dnevnom redu biti i druga pitanja, poput bilaterale i interesa Amerike da ta bilaterala dobije na zamahu, ali i da se srpsko-američki odnosi dalje produbljuju u pozitivnom tonu.

Milivojević dodaje da će se sa pomoćnicom državnog sekretara SAD u Beogradu razgovarati o srpskim državnim i nacionalnim interesima, pre svega o pitanju KiM.

"Nezaobilazan stav Amerike biće ponovljen u Beogradu, a to je da se američka strana zalaže za nastavak dijaloga radi krajnjeg cilja - međusobnog priznanja. To će biti zaključak vezan za tu temu", rekao je Milivojević i dodao da će na stolu biti i tema regiona i interes Srbije da "deluje konstruktivno u skladu sa američkim interesima".

Milivojević kaže da nije sporna vojna neutralnost i nezavisnost, ali na liniji američkih interesa.

"U tom smislu biće nezaobilazna tema i naš stav prema ruskom upadu u Ukrajinu. Očekivanja su da se Srbija pridruži sankcijama i da na taj način jasno stavi do znanja na kojoj je strani, odnosno da uvažava zapadne interese i zapadno viđenje tog sukoba", ukazuje Milivojević.

Nekadašnji diplomata objašnjava da je Srbija po pravilu i do sada u praksi američke politike bila u nadležnosti pomoćnika državnog sekretara, te ističe da dolazak Karen Donfrid pokazuje da Amerika ima ambiciju da podigne dinamiku na ovim prostorima i projektuje svoju spoljno- političku strategiju.

"Prema tome treba očekivati nastup koji će biti sa jedne strane konstruktivan, a sa druge strane se odnosi na očekivanja koja se u dobroj meri graniče sa ozbiljnim političkim pritiscima da Srbija dokaže svoju privrženost evropskom putu, ali i evroatlantskom konceptu", kaže Milivojević.

On smatra da će poseta Donfrid jasno definisati tri pravca pritisaka na našu zemlju.

"Prvi pravac da se izjasnimo oko rusko-ukrajinskog sukoba na način koji ne dovodi u pitanje našu poziciju u odnosu na zapadni stav i njihovu spoljno-političku orijentaciju, drugo biće u pravcu rešavanja kosovskog pitanja, na liniji da se očekuje nastavak dijaloga koji bi trebao da dovede do međusobnog priznanja i treće je pozicija Srbije u regionu, da svojom politikom i postupanjem Srbija ne dovodi u pitanje strateške interese Amerike u regionu", navodi Milivojević.

Kaže da se poseta predstavnika američke adiministracije podudara sa pitanjem rusko-ukrajinskog sukoba, pa tako, ističe, odnos prema tome postaje vrlo važan kriterijum za američku politiku u odnosima sa trećim državama.

"To će doći do izražaja i tokom posete regionu, a to naročito treba podvući kada je reč o poseti Beogradu, imajući u vidu stav Beograda i u tom smislu treba očekivati određeni pritisak, jer je ovo sada za američku administraciju, kada je reč o ovim prostorima, noseći argument u spoljnoj politici koji definiše odnose prema drugim zemljama", zaključio je Milivojević.

BONUS VIDEO: Kakve teške reči koriste kandidati u američkoj predsedničkoj kampanji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)