KAREN DONFRID 26. APRILA U SRBIJI: Visoka američka zvaničnica u poseti Zapadnom Balkanu

Tanjug

22. 04. 2022. u 13:54

POMOĆNICA državnog sekretara SAD iz Biroa za evropske i evroazijske poslove, Karen Donfrid, posetiće Zapadni Balkan od 25. do 29. aprila, a u Prištini i Beogradu će boraviti 25. i 26. aprila, saopštila je danas američka ambasada u Srbiji.

КАРЕН ДОНФРИД 26. АПРИЛА У СРБИЈИ: Висока америчка званичница у посети Западном Балкану

Foto: Printskrin

Prvog dana posete, 25. aprila, Danfrid će se u Prištini zahvaliti na tome što je tzv. Kosovo pružilo utočište izbeglim Avganistancima i Ukrajincima i podstaći rad na reformama za demokratsku konsolidaciju i integraciju u evropske i evroatlantske institucije, saopštili su iz ambasade SAD.

Kako navode, poseta Donfrid biće iskorišćena da se razmotre izgledi za napredak u dijalogu sa Srbijom koji SAD podržava, uz podršku EU, "ka sporazumu o normalizovanim odnosima usredsređenim na međusobno priznavanje".

U Beogradu će boraviti dan kasnije, 26. aprila, kako bi, kaže se u saopštenju, pozvala Srbiju da unapredi reforme vezane za evropske integracije i unapredi regionalnu stabilnost i prosperitet, kao i da razgovara o mogućnostima dalje energetske diversifikacije.

Cilj posete je i da se prodube bilateralne bezbednosne i ekonomske veze SAD i Srbije, saopšteno je iz američke ambasade.

Donfrid će ponoviti potrebu da se Srbija i tzv. Kosovo ponovo uključe u dijalog koji vodi EU.

Tokom turneje po Zapadnom Balkanu, pomoćnica državnog sekretara SAD, iz Biroa za evropske i evroazijske poslove, razgovaraće i sa zvaničcnicima Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije, saopšteno je iz američke ambasade u Beogradu.

Kako se navodi, Donfrid će 27. aprila u Bosni i Hercegovini ohrabriti zvaničnike da nastave učešće u institucijama na svim nivoima vlasti, kako bi unapredili funkcionalnost i reforme u cilju većeg prosperiteta i kako bi BiH dobila status kandidata za članstvo u EU.

Zvaničnica Stejt departmenta pozvaće BiH da na vreme, na jesen, održi izbore i ostvari napredak u borbi protiv endemske korupcije.

U Severnoj Makedoniji će se 28. aprila sastati sa zvaničnicima Vlade kako bi signalizirala snažnu podršku SAD pregovorima Severne Makedonije o pristupanju EU i zahvalila im na njihovoj kontinuiranoj pomoći Ukrajini.

Poseta će biti prilika da Donfrid pozove najnoviju članicu NATO da nastavi blisku saradnju na nizu regionalnih, bezbednosnih i odbrambenih pitanja u cilju promovisanja demokratije i regionalne stabilnosti.

Poseta Tirani zakazana za 28. april, navodi se u saopštenju, biće prilika da se zajednički obeleži 100 godina američko-albanskih diplomatskih odnosa i da se zahvaliti Albaniji na partnerstvu u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i na posvećenosti Tirane suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine pred ruskom agresijom.

Ona će podvući i snažnu podršku Vašingtona pristupanju Albanije EU i regionalnoj ekonomskoj integraciji, i naglasiti potrebu da se u potpunosti sprovede reforma pravosuđa i bori se protiv korupcije.

Na kraju posete zemljama Zapadnog Balkana, Donfrid će stići u Podgoricu, gde će 29. aprila istaći podršku SAD i potrebu za ubrzavanjem rada na evroatlantskom putu Crne Gore i pristupanju EU, jačanju članstva u NATO i podrške zajedničkim vrednostima, uključujući borbu protiv korupcije.

Poseta će biti prilika da se zahvali i Crnoj Gori što se pridružila sankcijama EU Rusiji u znak podrške Ukrajini, pružanju humanitarne i bezbednosne pomoći, kao i što je zatvorila vazdušni prostor za ruske letelice, kaže se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu