NEBOJŠA STEFANOVIĆ: Ponosan sam na našu vojsku, želimo da zadržimo vojni primat u regionu

Tanjug

16. 04. 2022. u 19:01

MINISTAR odbrane Nebojša Stefanović izjavio je da su Vojnotehnički institut (VTI), domaće kompanije iz namenske industrije i druge kompanije iz Srbije stvorili mogućnost da Vojska Srbije danas može da ratuje kako ratuju najsavremenije države sveta, kao i da je cilj Srbije da zadrži vojni primat u regionu narednih 10 godina.

НЕБОЈША СТЕФАНОВИЋ: Поносан сам на нашу војску, желимо да задржимо војни примат у региону

Foto: Ministarstvo odbrane

''Veoma sam ponosan na našu vojsku, retko ko u regionu može to da uradi", rekao je Stefanović gostujući u specijalnoj emisiji RTS posvećenoj vežbi "Vatreni štit 2022" koja je izvedena prošlog vikenda.

Stefanović je kazao da je država fokusirana na to da obezbedi da Vojska Srbije u narednih 10 godina zadrži primat u regionu ne da bi, kako je istakao, bilo koga ugrozila, već da bude dovoljno sposobna da odbrani zemlju od svakog ko misli da može da je ugrozi.

Ministar je rekao da je, osim u vežbi ''''Vatreni štit 2022'''', prethodnih meseci Vojska Srbije pokazivala šta je usvojila od novih stvari u naoružanju, bazirajući se pre svega na domaćem znanju i stručnosti.

On je naveo da su tokom izvođenja vežbe bili jako složeni meteorološki uslovi, ali da su svi koji su dejstvovali pokazali umešnost pri jakom vetru, kiši i niskoj oblačnosti.

''Možemo da vidimo protivnika, da uspešno zahvatimo cilj, da delujemo i ''kornetom'' vrlo efikasno, čak i u složenim uslovima'', rekao je Stefanović.

On je dodao da je cilj da se Vojska Srbije bazira na novom konceptu.

"Gledamo da što više modernizujemo vojsku da bude sposobnija da obavi svaki zadatak u odbrani zemlje, a to podrazumeva bespilotne letelice, robote, informatiku i veštačku inteligenciju, uređaje za elektronska dejstva i nastavak modernizacije sredstava koja su već u upotrebi", poručio je Stefanović.

Ministar kaže da se na vežbi mogao videti digitalizovan "oganj", da je srpska vojska danas sposobna da ispali rakete na 40 kilometara sa uspešnošću 5 od 5 da će pasti u obeleženo područje sa raketama od 128 milimetara.

"Sve je to proizvedeno u Srbiji. Očekujemo u narednim mesecima i nova oružja. Tenk M84 nije isti onaj koji ste mogli da vidite pre 15 godina, kao što ni BOV nije isti", poručio je Stefanović.

On je rekao da je na vežbi prikazano dejstvo "korneta" na 4,5 kilometara, a da je njegovo maksimalno dejstvo na osam kilometara i da probija 1200-1300 milimetara homogenog oklopa, i da je to vrlo ozbiljno protivtenkovsko oružje.

Stefanović je takođe rekao da na vežbi nisu mogle biti prikazane ni prave mogućnosti "pancira" zbog skučenosti poligona i bezbednosnih razloga, jer on deluje i na 25 kilometara.

On je pozvao građane da 30. aprila dođu na aerodrom u Batajnici, gde će biti prikazano sve ono što RV i PVO ima.

"Građani će biti prijatno iznenađeni. Moći će da vide koliko smo napredovali i tada će svima biti jasno koliko je naša vojska napredovala, i koliko smo povećali njenu sposobnost u vreme koje za nas nije bilo lako. Srbija je mnogo uložila u zaštitu svoje države i u vojsku i danas se sa respektom gleda na Republiku Srbiju i njen uspeh", rekao je Stefanović.

Na pitanje da li se u avionima koji su doleteli iz Kine nalazile i kineske naoružane bespilotne letelice, Stefanović je odgovorio da srpska vojska ima bespilotne letelice Ć92 koje su veoma ozbiljne i kojima su piloti VS u potpunosti ovladali.

"Razmišljamo o drugim bespilotnim letelicama jer to je budućnost. Vidimo to iz iskustva drugih ratova. Razmišljamo o raznim proizvođačima. Treba nam bespilotna letelica koja može da ostane u vazduhu 12-24 sata, koja može da nosi ubojni teret od 150-300 kilograma, koja može da izvrše elektronska dejstva na protivnika, da izvrši osmatranje danju i noću i naravno da ostvari raketne napade po ciljevima na zemlji", precizirao je Stefanović.

On je podsetio da je predsednik Aleksandar Vučić razgovarao sa predsednikom Turske Redžipom Tajipom Erdoganom o nabavci Barjaktara TB2, ali da se pregovara i sa drugima.

Ministar je kazao i da se sa više država pregovara o nabavci novih aviona i da su VS potrebne tri vrste aviona - sa lovačko-bombarderskim sposobnostima kao što je MIG 29, zatim lovac bombarder kao što je srpski ''''orao'''' i trenažna avijacija koja, kako je objasnio, može da bude naoružana i da ima i druge uloge, od zaštite vazdušnog prostora do delovanja poput Supergaleba.

'''Nama treba avijacija koja može da se modernizuje u narednih 10-20 godina i da postiže efekat koji je potreban našem vazduhoplovstvu'', kazao je Stefanović.

Dodao je da se razgovara sa Francuskom o nabavci ''''rafala'''', a sa Velikom Britanijom o kupovini ''''tajfuna''''.

''Sa svima razgovaramo i o novim i o polovnim avionima jer želimo da dobijemo najbolju ponudu. Ako nam, na primer, Velika Britanija uz avion sličnih karaketristika kao "rafal" nudi raketu duplo većeg dometa, to je ogromna prednost za ratno vazduhoplovstvo'''', kazao je Stefanović. 

BONUS VIDEO:  ONI NAS ČUVAJU: Srpski vojnik ima najsavremeniju borbenu opremu za sve izazove






 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)