RASIPA SE VEĆINA KOJU NISU IMALI: Opozicija ima različite ideje oko vlasti u Beogradu, potres izazvao i najavljeni susret Vučića i Đilasa

M. Stanojković

09. 04. 2022. u 08:00

NADVLAČENjE konopca za osvajanje prestoničke skupštine, posle izbora, između aktuelne vlasti s jedne i opozicije s druge strane, po svemu sudeći neće uskoro da se završi i da prevagne na jednu stranu. Čak i da u slučaju ponovljenih izbora na pojedinim biračkim mestima lista "Ajmo ljudi" uđe u parlamement i dobije tri mandata, male su, gotovo nikakve šanse, da opozicija preuzme Beograd, jer je taj tabor u međuvremenu počeo da se rasipa.

РАСИПА СЕ ВЕЋИНА КОЈУ НИСУ ИМАЛИ: Опозиција има  различите идеје око власти у Београду, потрес изазвао  и најављени сусрет Вучића и Ђиласа

Foto Tanjug

Uz to, najavljeni razgovor lidera naprednjaka Aleksandra Vučića i Dragana Đilasa dodatno je uzdrmao opozicione prvake koji ne žele da Đilas "drži monopol" i pregovara u njihovo ime. Vučić je najavio da je spreman da se od nedelje sastane sa Đilasom, navodeći da je njegova obaveza da razgovara sa svakim ko je osvojio više od 10 odsto podrške. Iako, kako je rekao, lista oko SNS sa socijalistima, može da formira skupštinsku većinu, kaže da ostaje da lebdi pitanje legitimiteta, i tvrdi da je ulazak Tadićeve liste u gradski parlament na nivou naučne fantastike.

Prema trenutnom preseku, jedan od scenarija je da naprednjaci i socijalisti preuzmu beogradsku vlast uz tesnu većinu - 56 od ukupno 110 odbornika. Po drugom scenariju, koji je malo izgledan, ako lista koju je u Beogradu predvodio Duško Vujošević, "Ajmo ljudi" uspe da pređe cenzus i time dobije tri mandata (dva nauštrb naprednjaka i jedan na račun "Ujedinjenih za pobedu Beograda") time bi prevagnuo opozicioni tas. Među idejama je i formiranje privremenog organa i ponavaljanje izbora u celom Begradu kroz šest meseci, kao da se i vlast u prestonici oroči na dve godine.

Ipak, na četiri biračka mesta na kojima se odlukom Gradske izborne komisije ponavlja glasanje ukupno je prijavljeno 5.804 birača, a 3. aprila je glasalo njih 3.050. Budući da je na ovim biralištima lista koju je predvodio Duško Vujošević zadobila poverenje 80 glasača, a za prelazak cenzusa nedostaje im između 1.500 do 2.000 glasova, šanse su minimalne da preskoče prag parlamenta. Jer, na tim biračkim mestima su opozicione liste "Ujedinjeni za pobedu Beograda", "Moramo", NADA i Dveri dobile zajedno oko 1.275 glasova.

Lista "Moramo", međutim, smatra da bi reprizu izbora trebalo organizovati na oko 20 biračkih mesta, pa bi u tom slučaju bile izvesnije šanse da lista "Ajmo ljudi" pređe cenzus i promeni odnos snaga u Skupštini grada u korist opozicije. Kako je u petak rekao jedan od lidera koalicije "Moramo" Radomir Lazović, cela opozicija podnela je prigovore na 200 biračkih mesta, od čega njihova lista na 12. Kada je reč o celokupnom ponavljanju izbora, smatra da bi to moglo samo da koristi, ali da se ne sme "olako pristupiti prekrajanju izborne volje građana koji su glasali 3. aprila".

Planovi opozicije za "osvajanje Beograda", ipak, počeli su da se urušavaju već u prvim postizbornim danima. Budući odbornik sa liste NADA Vuk Stanić, u petak je najavio da ne može da glasa za kandidate za gradonačelnika koje podržavaju Dragan Đilas, Marinika Tepić i Vuk Jeremić.

- Samostalno ću odlučiti koga ću podržati za gradonačelnika bez obzira na izjave političkih lidera i eventualne njihove dogovore - rekao je Stanić.

Ubrzo je stiglo upozorenje iz dela POKS, koji je u koaliciji sa DSS i drugim pokretima, da još jednom razmisli o svojoj odluci da bude samostalni odbornik ili će, ako o ključnim pitanjima bude glasao suprotno stavu organa stranke, odmah biti isključen. Zaprećeno je i pokretanjem svih raspoloživih mehanizama za oduzimanje odborničkog mandata.

Da levo i desno krilo opozicije ne može zajednički da funkcioniše na duže staze čak i ako obezbede dovoljan broj glasova, saglasna je većina u ovom taboru. Ipak, kao najmanji zajednički imenitelj navode - smenu aktuelne vlasti.

- Među organizacijama postoje one desnog spektra, sa kojima mi ne možemo da zamislimo neku dugotrajnu saradnju, ali možemo da zamislimo smenu ovog režima i na tome treba insistirati - rekao je u petak Lazović, iz liste "Moramo" - U razgovoru među opozicijom treba pronaći modalitet kako da se to uradi. Privremena vlast ili tehnička saradnja, a onda potom, raspisivanje fer izbora.

Sličnog stava je i lider Dveri Boško Obradović, koji kaže da je u stalnom kontaktu sa liderima opozicije, posebno sa Zavetnicima i DSS, ističući da je prošlo vreme dvopartizma i dueta Vučić - Đilas.

- Dosadašnja vlast SNS i SPS je izgubila podršku većine Beograđana - kaže za "Novosti" Obradović. - Opozicija treba da formira prelaznu gradsku vlast, oročenu na dve godine do opštih lokalnih izbora u Srbiji 2024. godine, koja bi se posvetila rešavanju gorućih problema u prestonici. Ne znam koliko je realno da lista "Ajmo ljudi" pređe cenzus, ali znam da je Duško Vujošević to zaslužio. Ipak, priča o ponavljanju izbora predstavlja krajnje nedemokratski čin, jer izbori još nisu završeni, a biće ponovljeni na velikom broju mesta. Postoje zakonski rokovi i tek ako ne može da se formira vladajuća većina, možemo da razgovaramo o novim izborima.

Lider Dveri susret Đilasa i Vučića vidi kao privatni sastanak:

- To vidim kao možda buduću koaliciju za uvođenje sankcija Rusiji. Đilas nema mandat opozicije da bilo šta pregovara.

Da politički dogovor Đilasa i Vučića ne može biti iznad zakona, koji propisuje da se formira privremeni organ, a da se ako nema većine izbori raspisuju posle šest meseci, stava je generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović. Kako je on naveo, "nema razloga da se ide kod Vučića na kanabe" i navodi da građani nisu glasali za opozicione partije da bi se one posle izbora dogovarale sa Vučićem.

Nezadovoljstvo zbog istupanja Đilasa u ime cele opozicije ne krije ni predsednica Zavetnika Milica Đurđević Stamenkovski, ističući da dvojica lidera ne treba da odlučuju o ponavljanju izbora, ali ne isključuje mogućnost da se tako nešto dogodi.

- Najavom susreta nisam iznenađena - kaže Đurđević Stamenkovski za naš list. - Oni su ideološki slični i to sam isticala i pre izbora. Možda ideološka kompatibilnost među njima donese nešto više od razgovora, na primer oblik saradnje ili koalicije. Zanimljivo je da najavu njihovog sastanka nijedna od te dve strane ne tretira kao izdaju, dok prave svojevrsnu histeriju na samu pomisao da neko iz opozicije razgovara sa liderom SNS ili SSP. Sve je to u redu, razgovaraju i ratni neprijatelji, ali mogli su da nas poštede propagande sa obe strane.

Da je od svega najavljivanog najrealnija opcija da se u Beogradu formira vlast SNS i SPS, smatra politički analitičar Dejan Vuk Stanković, ističući da je u tom slučaju pozicija SPS nešto bolja.

- Teorijski je moguće da "Ajmo ljudi" osvoji 60 ili 70 odsto na četiri mesta gde se ponavljaju izbori, ali su šanse male jer neće svi glasati za tu listu - kaže Stanković za "Novosti". - Uz to, tu su i stavovi Dveri i Zavetnika da Đilas hoće da uspostavi monopol. Sastanak Vučića i Đilasa s druge strane, vidim kao uspeh, kao korak iz sfere kampanje ka političkoj komunikaciji. Ne očekuje se neki senzacionalni zaključak. U Beogradu je teško upravljati bez jake većine, ako ne bude postignut dogovor ponoviće se izbori za šest meseci. A ako se formira vlast SNS sa socijalistima, vidim veći uticaj SPS, u smislu broja njihovih kadrova.

poruka predsednika

ĆUTA PRETI IZLASKOM NA ULICE

PREDSTAVNIK Ekološkog ustanka, iz koalicije "Moramo", Aleksandar Jovanović Ćuta najavio je da će ukoliko Gradska izborna komisija ne usvoji njihove primedbe, kojih ima više od 200, pozvati građane na ulicu.

- Aleksandar Vučić nije taj koji će pregovarati sa bilo kim oko izborne volje građana, kao ni Dragan Đilas. To treba da odlučuje GIK i mi ih pozivamo da rade svoj posao - rekao je Jovanović.

U BEOGRADU REPRIZA IZBORA NA BIRALIŠTIMA NA PALILULI, ČUKARICI I U STAROM GRADU

NA ČETIRI BIRAČKA MESTA - 5.804 GLASAČA

IZBORI će biti ponovljeni na četiri biračka mesta, od čega su dva na Paliluli, po jedno na Čukarici i Starom gradu. Tu je 3. aprila izašlo ukupno 3.050 birača, od upisanih 5.804.

Najviše birača ima biralište 31 na Paliluli, OŠ Filip Višnjić sa 2.087 upisanih, od čega je na beogradskim izborima za listu "Ajmo ljudi" glasao svega 31 birač. Ukoliko bi svih 1.023 birača koliko je izašlo na prošlim izborima na ovom mestu, glasalo i ovaj put, i to svi za "Ajmo ljudi", iz korpusa glasača Zavetnika, "Ujedinjenih za pobedu Beograda", NADA i "Moramo", ta lista bi mogla da računa na još 520 glasova na ovom mestu.

Kada je reč o Domu zdravlja "Velika Moštanica", tamo je situacija 3. aprila bila ovakva: izašlo je 894 birača, od 1.390 upisanih. Lista koji je u Beogradu predvodio Duško Vujošević, osvojila je 15 glasova, a ostatak opozicije ukupno - 289.

Izbori će se ponoviti i u MZ Terazije na Starom gradu, a na ovom biračkom mestu upisana su 643 birača, od kojih je izašlo 321. "Ajmo ljudi" zaokružilo je 15 birača, dok su Zavetnici, "Ujedinjeni", NADA i "Moramo" imali 200.

Glasanje će biti ponovo održano i u OŠ "Ivan Milutinović" na Paliluli koja ima 1.684 birača, dok je svoju građansku dužnost obavilo 812 glasača. Tadićevu listu na beogradskim izborima na ovom mestu zaokružilo je 19 birača, a ostatak opozicije, koja je prešla cenzus imao je - 274.

"REPRIZA" ZA PARLAMENT NA 11 MESTA

IZBORI za narodne poslanike biće ponovljeni 16. aprila na 11, a predsednički istog dana na 14 biračkih mesta. RIK je usvojio odluku o ponovnom održavanju glasanja na biralištima gde je opštinska izborna komisija poništila glasanje, jer je utvrdila da je broj listića u kutiji veći od broja izašlih birača. Biće odštampan 32.181 glasački listić za izbor narodnih poslanika na roze papiru, a imena kandidata za predsednika biće na 28.687 tirkiznih listića. (M. S.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)