NEVAŽEĆI LISTIĆI JAČI OD DVOJE KANDIDATA: Koliko je glasova završilo u korpi zbog slučajnih ili namernih grešaka prilikom zaokruživanja

M. STANOJKOVIĆ

08. 04. 2022. u 09:24

ČAK četiri liste na održanim parlamentarnim izborima, ne računajući manjinske, dobile su manje glasova nego što je bilo nevažećih listića. A listići koji nisu bili validni "pobedili" su dvoje predsedničkih kandidata - Branku Stamenković i Mišu Vacića.

НЕВАЖЕЋИ ЛИСТИЋИ ЈАЧИ ОД ДВОЈЕ КАНДИДАТА: Колико је гласова завршило у корпи због случајних или намерних грешака приликом заокруживања

Branka Stamenković i Miša Vacić / Foto Tanjug

Prema poslednjim objavljenim podacima Republičke izborne komisije, u trenutku kada je bilo obrađeno 8.030 biračkih mesta, nevažećih listića na predsedničkim izborima bilo je 87.445, od 3.681.531 birača koji je glasao. Na biralištima mnogo više "neregularnih" listića zabeleženo je pri glasanju na parlamentarnim - 109.294.

Pretendent na mesto šefa države na izborima 3. aprila, Miša Vacić pridobio je poverenje najmanje izašlih birača - 32.819, triput manje nego što ima nevažećih listića. Iako sa nešto više, 76.943 glasa, kandidatkinja "Suverenista" Branka Stamenković za desetak hiljada je ispod broja "plavih" listića koji su nepropisno zaokruženi, ili nisu uopšte.

Kad se uzmu pojedinačni primeri, Vacić je na biračkom mestu OŠ "Jovan Dučić" na Novom Beogradu dobio jedan glas, dok je nevažećih listića bilo šest. U jednoj mesnoj zajednici u Kragujevcu kandidatu Srpske desnice svoj glas dalo je troje birača, dok je neregularnih "papira" bilo 11. Na jednom biralištu na Vračaru Vacićevi glasači potpuno su podbacili, pa ovde za njega nije glasao nijedan izašli birač, dok je nevažećih listića bilo čak šest.

Kada je reč o izborima za narodne poslanike, "Suverenisti" su, kao i njihov predsednički kandidat, zabeležili 86.297 ili 2,28 odsto glasova, što je za oko 20.000 glasova manje od nevažećih. Zatim slede radikali, sa podrškom 81.964 birača.

Ispod njih, ne uzimajući u obzir manjine, našla se lista "Ajmo ljudi" koja sa 63.347 ili 1,67 odsto podrške nije uspela da parira nevažećim listićima. Sličnog glasačkog tela na parlamentarnim, poput Miše Vacića na predsedničkim, jeste lista "Otete bebe - Ana Pejić" sa 31.144 ili 0,82 odsto glasova, takođe, daleko ispod broja nepriznatih listića.

Novosti

Kada se uporedi stanje sa parlamentarnim izborima 2020. godine, tada je čak 17 lista imalo manje glasova nego što je bio broj nevažećih - 118.155 ili 3,67 odsto. Trku sa "nepriznatim" listićima tada su izgubile liste "Za Kraljevinu Srbiju", "Suverenisti", Pokret slobodnih građana, Čedomir Jovanović i drugi. Najmanje nevažećih listića, od 2000. godine, zabeleženo je 2003. kada ih je bilo svega 1,30 odsto, u glasovima 49.755, dok je najviše prebrojano 2012. godine - 170.995 glasova ili 4,37 odsto.

U predsedničkoj trci 2017. godine RIK je proglasio 60.378 nevažećih listića ili 1,65 odsto, što je najmanje na ovom nivou izbora u prethodne dve decenije. Manje glasova od nevažećih tada je imalo čak pet kandidata, Saša Radulović, Milan Stamatović, Nenad Čanak, Aleksandar Popović i Miroslav Parović. Najveći broj nepravilno zaokruženih ili praznih listića prebrojan je kao i za parlamentrane, na glasanju 2012. - 174.660 ili 4,47 odsto.

ZAVETNICI OD 0,86 DO 3,75 ODSTO

ZAVETNICI su na izborima za narodne poslanike 2016. godine dobili tri puta manje glasova od nevažećih listića (0,73 odsto glasova). Za šest godina, lista Milice Đurđević Stamenkovski uspela je da zadobije veću podršku građana i na ovim izborima ostvari 3,72 odsto glasova i uđe u parlament.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)