KO ĆE S KIM U STARI DVOR JOŠ NEPOZNATO: Posle izbora izvesno samo da u sastav Gradske skupštine Beograda ulaze predstavnici sedam lista

S. VIDAČKOVIĆ

05. 04. 2022. u 08:00 >> 09:32

TRKA za odbornička mesta u Skupštini grada Beograda uspešno se završila za sedam lista.

КО ЋЕ С КИМ У СТАРИ ДВОР ЈОШ НЕПОЗНАТО: После избора извесно само да у састав Градске скупштине Београда улазе представници седам листа

Foto: Milena Anđela

Glasovi sa 1.170 prestoničkih biračkih mesta brojali su se i juče, ali rezultati koje je sinoć objavila Gradska izborna komisija na osnovu 88,6 odsto obrađenih podataka sa 1.037 beogradskih birališta, nisu bili mnogo drugačiji u odnosu na prve procene tokom izborne noći.Od ukupno 1.393.409 Beograđana, koliko ih ima pravo glasa, svoju izbornu volju u nedelju pokazalo je njih 807.873, odnosno 57,9 odsto. Takođe, GIK je utvrdila da je u Beogradu bilo 16.933 nevažećih listića, što je 2,11 odsto.

Pobedu i 48 mandata u glavnom gradu osvojila je koalicija oko Srpske napredne stranke, odnosno 39,1 odsto (305.610 glasova). Lista Vladete Jankovića "Ujedinjeni za pobedu Beograda" dobila je poverenje 20,1 odsto Beograđana i 26 odborničkih mesta (169.813 glasova), zatim koalicija "Moramo" sa 10,4 odsto i 13 mandata (86.134 glasa). Socijalisti imaju sedam odsto glasova i osam mandata (56.171 glas), dok jedno mesto manje u Gradskoj skupštini dobija koalicija NADA, sa 6,2 odsto (50.316 glasova). Lista "Zavetnici" osvojila je 3,7 odsto glasova, odnosno četiri mandata (28.208 glasova), koliko i koalicija "Dveri - POKS", za koju se odlučilo 3,6 odsto birača (27.247 glasova).

Kako će izgledati sastav nove beogradske skupštine, ko će s kim u koaliciju, da li će se opozicione stranke ujediniti, još je rano da se prognozira. O mogućim kombinacijama za Beograd juče se nije govorilo, već se, izgleda, čeka na objavljivanje finalnih rezultata. Međutim, nema sumnje da će slika novog beogradskog parlamenta biti "šarenija" u odnosu na prethodne godine. Ukoliko naprednjaci budu ponovo u koaliciji sa socijalistima, imaće 56 odbornika od ukupno 110, što je tesna većina. Lider SPS Ivica Dačić je tokom izborne noći rekao da je za koaliciju sa naprednjacima.

- Lista koju vodi Aleksandar Vučić i naša lista, svakako, siguran sam da imaju više od 50 odsto mandata, tako da sam ubeđen da je i u Beogradu ostvarena pobeda - kazao je Dačić.

U euforiji izborne noći, stranka "Ujedinjeni za pobedu Beograda" saopštila je da opozicija ima vlast u Beogradu, odnosno zajedno sa koalicijom "Moramo" i NADA, a za predsedničkog kandidata liste NADA Miloša Jovanovića rekli su da je "odlučujući faktor". Međutim, ove tri liste zajedno broje 46 mandata što je, i kada bi stupile u koaliciju, bilo nedovoljno da preuzmu vlast u prestoničkom parlamentu.

Jovanović je juče rekao da je u kontaktu sa kolegama iz opozicije u vezi sa eventualnim formiranjem vlasti u Beogradu, ali da se ta mogućnosti "danas čini dalje nego juče".

- Deluje da vladajuća koalicija, dakle SNS i SPS ima 56 mandata od 110 odbornika u gradskoj skupštini. Sve i da ima manje, mislim da tu postoje neke liste koje bi rado s njima u koaliciju. Sačekaću konačne rezultate i isključivo ću sesti za sto sa kolegama iz opozicije - istakao je Jovanović i dodao da nije ni otvoren ni zatvoren za koaliciju sa SNS, ali da ne veruje u tu saradnju.

I nosilac beogradske liste "Moramo" Dobrica Veselinović kaže da planovi i razgovori sa koalicionim kolegama tek predstoje i da ih ulazak u parlament neće zaustaviti u nastavku aktivnosti na terenu.

- Zadovoljan sam izbornim rezultatima, dobro je što smo dobili zeleno- levu opciju u parlamentu. U Beogradu smo osvojili 100.000 glasova i tako predstavljamo treću političku snagu u prestonici. Iako smo ušli u Skupštinu, to ne znači da i dalje nećemo imati proteste - zaključuje Veselinović.

Koliko god daleko deluje sklapanje novog mozaika prestoničkog parlamenta, prognoze o novom gradonačelniku još su dalje. Sa početkom izborne tišine, utihnulo je pominjanje Aleksandra Šapića, nosioca beogradske liste okupljene oko naprednjaka, koji su osvojili najviše glasova u prestonici. On se ni u toku izborne noći nije pojavio pred novinarima u štabu SNS niti se oglašavao na društvenim mrežama. To je pokrenulo spekulacije da će loši izborni rezultati bivšeg vaterpolistu i predsednika opštine Novi Beograd koštati kandidature i pozicije glavnog aduta SNS za čelo Beograda.

Pet lista ostalo ispod crte

Od ukupno 12 lista koliko ih je bilo na glasačkom listu za Beograd, sedam je prešlo cenzus od tri odsto, dok je pet stranaka ostalo ispod crte.Nijedan mandag nisu osvojili radikali ( 13.069 glasova - 1,63 odsto), Boris Tadić "Ajmo ljudi" (22.478 - 2,8 odsto), Nemanja Šarović "Za sav normalan svet" (4.564 - 0,57 odsto), Suverenisti (17.079 - 2,13 odsto) i Ruski manjinski savez ( 3.405 - 0,5 odsto).Starom dvoru najbliži je bio Boris Tadić, te su mu otvarali mogućnosti za ulazak u beogradski parlament i prognozirali čak dva odbornička mandata. Međutim, situacija se nije promenila ni sa obrađenih 88,6 odsto glasova, tako da je gotovo izvesno da lista "Ajmo ljudi" neće imati nijednog predstavnika u Beogradu. Stanovnici prestonice koji su u nedelju izašli da glasaju najmanje poverenja imali su u Ruski manjinski savez, koji je bio i poslednji na biračkom listiću.

Izbor gradonačelnika najkasnije za 90 dana od izbora

Konstitutivnu sednicu Skupštine grada Beograda saziva sadašnji predsednik Skupštine, tako što šalje pozivno pismo za njeno održavanje. To zasedanje mora da se održi u roku od 60 dana od dana proglašenja konačnih rezultata. Od trenutka kad prestonički parlament bude konstituisan, odbornici imaju 30 dana da izaberu gradonačelnika.

To znači da će Beograđani, najkasnije do početka jula, saznati ko će upravljati glavnim gradom u naredne četiri godine. Kandidata za prvog čoveka prestonice predlaže predsednik gradske Skupštine, iz redova odbornika na period od četiri godine, tajnim i većinskim glasanjem.

Gradonačelnik ima pomoćnika i zamenika, koji obavljaju njegove funkcije u slučaju dužeg odsustva. Šef prestonice zastupa grad, direktno se brine o obavljanju odluka i drugih pravnih akata Skupštine Beograda, naredbodavac je za izvršenje budžeta, usmerava i usklađuje rad gradske uprave, donosi pojedinačne akte za koje je ovlašćen zakonom, statutom ili odlukom Skupštine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)