JEDANAESTORO KONKURIŠE ZA JEDAN MANDAT: Srbija sutra bira predsednika, novi saziv Skupštine i vlast u 14 mesta

D. M.

02. 04. 2022. u 09:00

U SRBIJI se sutra održavaju predsednički, vanredni parlamentarni i lokalni izbori u Beogradu i još 13 gradova i opština. Svoje biračko pravo moći će da iskoristi 6.501.689 glasača, na 8.255 biračkih mesta, od kojih je 29 u kazneno-popravnim zavodima.

ЈЕДАНАЕСТОРО КОНКУРИШЕ ЗА ЈЕДАН МАНДАТ: Србија сутра бира председника, нови сазив Скупштине и власт у 14 места

Foto P. Milošević

Za trku za šefa države prijavilo se osam kandidata, koji su na listiću zauzeli sledeći redosled: Miša Vacić ("Srpski patriota"), Biljana Stojković (Koalicija "Moramo"), Branka Stamenković (Koalicija "Suverenisti"), Zadravko Ponoš ("Ujedinjeni za pobedu Srbije"), Milica Đurđević Stamenkovski (Zavetnici), Aleksandar Vučić ("Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve"), Miloš Jovanović (NADA) i Boško Obradović (Dveri).

Za mesta u republičkom parlamentu boriće se 19 lista, na kojima je više od 80 političkih organizacija - partija, pokreta, udruženja građana i platformi. One su ukupno kandidovale 2.912 ljudi, što znači da će se za jedno poslaničko mesto nadmetati 11 kandidata.

Na prvih pet mesta redosled je sledeći: "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", "Ivica Dačić - Premijer Srbije", Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor, Dr Vojislav Šešelj - SRS, Marinika Tepić - "Ujedinjeni za pobedu Srbije" (SSP, NNS, Demokratska stranka DUVM - VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, PSG, Udruženi sindikati Srbije "Sloga", Pokret za preokret, Pokret slobodna Srbija, Vlaška stranka).

Zatim slede liste "Dr Miloš Jovanović - Nada za Srbiju - Srpska koalicija Nada"; Milica Đurđević Stamenkovski (Zavetnici); "Muftijin amanet" - Stranka pravde i pomirenja - Usame Zukorlić; "Moramo - Akcija - Ekološki ustanak - Ćuta - Ne davimo Beograd - Nebojša Zelenović"; "Suverenisti - Saša Radulović (ĐB) - Milan Stamatović (ZS) - Dr Jovana Stojković (ŽZS)"; Boško Obradović - Srpski pokret Dveri - POKS - Miloš Parandilović; Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani (Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Zajedno za Vojvodinu); SDA Sandžaka - Dr Sulejman Ugljanin; Boris Tadić - "Ajmo ljudi" - Socijaldemokratska stranka - Nova stranka - 1 od 5 miliona - Tolerancija Srbije - Ujedinjeni pokret zelenih Srbije - Bošnjačka građanska stranka - Stranka Crnogoraca; Alternativa za promene - Albanska demokratska alternativa; Koalicija Albanaca Doline; "Otete bebe Ana Pejić"; Romska partija - Srđan Šajn; Ruski manjinski savez - Milena Pavlović, Pavle Bihali Gavrin (Srpsko-ruski pokret, Srpsko ruska partija "Vukovi", Pokret Grka Srbiza).

Karikatura Toše Borkovića

Sutra se glasa i za vlast u Beogradu i Boru, kao i za odbornike u još 11 opština - Aranđelovcu, Smederevskoj Palanci, Lučanima, Medveđi, Knjaževcu, Bajinoj Bašti, Doljevcu, Kuli, Kladovu, Majdanpeku, Sevojnu i Sečnju.

DIJASPORA SE DANAS IZJAŠNjAVA

NAŠI državljani u Velikoj Britaniji, SAD i Kanadi glasaće danas u ambasadama i konzulatima u ovim državama, dok će srpska dijaspora u ostalim državama svoje biračko pravo moći da ostvari sutra, 3. aprila, kada se otvaraju birališta i u Srbiji.

Ove godine, za glasanje na predsedničkim, vanrednim parlamentarnim i lokalnim izborima u 13 samouprava, diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije u inostranstvu prijavilo se 39.777 naših državljana, što je tri puta više nego na izborima 2020, kada ih je bilo oko 13.000.

Za ove izbore u inostranstvu se otvara 77 biračkih mesta u 34 države. Najveći broj naših ljudi glasaće u Bosni i Hercegovini, njih 11.435, koji će na raspolaganju imati 15 biračkih mesta u Federaciji i Republici Srpskoj. Na drugom mestu je Nemačka, sa 7.947 birača (sedam birališta), a zatim sledi Austrija sa 3.977 prijavljenih glasača (pet birališta).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)