JEDANAESTORO KONKURIŠE ZA JEDAN MANDAT: Srbija sutra bira predsednika, novi saziv Skupštine i vlast u 14 mesta

D. M.

02. 04. 2022. u 09:00

U SRBIJI se sutra održavaju predsednički, vanredni parlamentarni i lokalni izbori u Beogradu i još 13 gradova i opština. Svoje biračko pravo moći će da iskoristi 6.501.689 glasača, na 8.255 biračkih mesta, od kojih je 29 u kazneno-popravnim zavodima.

ЈЕДАНАЕСТОРО КОНКУРИШЕ ЗА ЈЕДАН МАНДАТ: Србија сутра бира председника, нови сазив Скупштине и власт у 14 места

Foto P. Milošević

Za trku za šefa države prijavilo se osam kandidata, koji su na listiću zauzeli sledeći redosled: Miša Vacić ("Srpski patriota"), Biljana Stojković (Koalicija "Moramo"), Branka Stamenković (Koalicija "Suverenisti"), Zadravko Ponoš ("Ujedinjeni za pobedu Srbije"), Milica Đurđević Stamenkovski (Zavetnici), Aleksandar Vučić ("Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve"), Miloš Jovanović (NADA) i Boško Obradović (Dveri).

Za mesta u republičkom parlamentu boriće se 19 lista, na kojima je više od 80 političkih organizacija - partija, pokreta, udruženja građana i platformi. One su ukupno kandidovale 2.912 ljudi, što znači da će se za jedno poslaničko mesto nadmetati 11 kandidata.

Na prvih pet mesta redosled je sledeći: "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", "Ivica Dačić - Premijer Srbije", Savez vojvođanskih Mađara - Ištvan Pastor, Dr Vojislav Šešelj - SRS, Marinika Tepić - "Ujedinjeni za pobedu Srbije" (SSP, NNS, Demokratska stranka DUVM - VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, PSG, Udruženi sindikati Srbije "Sloga", Pokret za preokret, Pokret slobodna Srbija, Vlaška stranka).

Zatim slede liste "Dr Miloš Jovanović - Nada za Srbiju - Srpska koalicija Nada"; Milica Đurđević Stamenkovski (Zavetnici); "Muftijin amanet" - Stranka pravde i pomirenja - Usame Zukorlić; "Moramo - Akcija - Ekološki ustanak - Ćuta - Ne davimo Beograd - Nebojša Zelenović"; "Suverenisti - Saša Radulović (ĐB) - Milan Stamatović (ZS) - Dr Jovana Stojković (ŽZS)"; Boško Obradović - Srpski pokret Dveri - POKS - Miloš Parandilović; Zajedno za Vojvodinu - Vojvođani (Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Zajedno za Vojvodinu); SDA Sandžaka - Dr Sulejman Ugljanin; Boris Tadić - "Ajmo ljudi" - Socijaldemokratska stranka - Nova stranka - 1 od 5 miliona - Tolerancija Srbije - Ujedinjeni pokret zelenih Srbije - Bošnjačka građanska stranka - Stranka Crnogoraca; Alternativa za promene - Albanska demokratska alternativa; Koalicija Albanaca Doline; "Otete bebe Ana Pejić"; Romska partija - Srđan Šajn; Ruski manjinski savez - Milena Pavlović, Pavle Bihali Gavrin (Srpsko-ruski pokret, Srpsko ruska partija "Vukovi", Pokret Grka Srbiza).

Karikatura Toše Borkovića

Sutra se glasa i za vlast u Beogradu i Boru, kao i za odbornike u još 11 opština - Aranđelovcu, Smederevskoj Palanci, Lučanima, Medveđi, Knjaževcu, Bajinoj Bašti, Doljevcu, Kuli, Kladovu, Majdanpeku, Sevojnu i Sečnju.

DIJASPORA SE DANAS IZJAŠNjAVA

NAŠI državljani u Velikoj Britaniji, SAD i Kanadi glasaće danas u ambasadama i konzulatima u ovim državama, dok će srpska dijaspora u ostalim državama svoje biračko pravo moći da ostvari sutra, 3. aprila, kada se otvaraju birališta i u Srbiji.

Ove godine, za glasanje na predsedničkim, vanrednim parlamentarnim i lokalnim izborima u 13 samouprava, diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije u inostranstvu prijavilo se 39.777 naših državljana, što je tri puta više nego na izborima 2020, kada ih je bilo oko 13.000.

Za ove izbore u inostranstvu se otvara 77 biračkih mesta u 34 države. Najveći broj naših ljudi glasaće u Bosni i Hercegovini, njih 11.435, koji će na raspolaganju imati 15 biračkih mesta u Federaciji i Republici Srpskoj. Na drugom mestu je Nemačka, sa 7.947 birača (sedam birališta), a zatim sledi Austrija sa 3.977 prijavljenih glasača (pet birališta).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)