MINISTARSTVO: Navodi iz izveštaja CRTE nisu izneti na osnovu tačnih i istinitih tvrdnji

Novosti online

31. 03. 2022. u 14:53

MINISTARSTVO državne uprave i lokalne samouprave obaveštava građane da navodi iz Izveštaja Posmatračke misije CRTA, pod nazivom „Izbori 2022. godine – od raspisivanja izbora do izbornog dana“, nisu izneti na osnovu tačnih i istinitih tvrdnji.

МИНИСТАРСТВО: Наводи из извештаја ЦРТЕ нису изнети на основу тачних и истинитих тврдњи

Foto Ž. Knežević

Resorno ministarstvo ukazuje da je Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku propisano, između ostalog, da se u birački spisak upisuju lica koja imaju biračko pravo, a prema mestu njihovog prebivališta.

Evidenciju o prebivalištu građana, u skladu sa zakonom, vodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, dok se Jedinstveni birački spisak, kao evidencija o biračima, na osnovu iste ažurira. Ovo ministarstvo vršilo je provere podataka o prebivalištu građana u Jedinstvenom biračkom spisku i utvrdilo da se navedena lica nalaze u evidenciji prebivališta na adresi gde je i dostavljeno obaveštenje.

S tim u vezi, vlasnici nepokretnosti mogu odlaskom u policijsku stanicu zatražiti proveru, odnosno podatke o osobama prijavljenim na njihovoj adresi, imajući u vidu da se prijava ili odjava prebivališta može izvršiti, pre svega, uz njihovu saglasnost.

Povodom navoda da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nije dovoljno informisalo građane, ističe se da je Ministarstvo pružalo informacije građanima telefonskim putem, razmenom elektronske pošte, putem društvenih mreža, dok je ministarka državne uprave i lokalne samouprave gostovala na mnogim televizijama sa ciljem informisanja javnosti, ne samo po pitanju poziva za glasanje, već po pitanju celokupnog postupka u vezi sa evidencijama i promenama u biračkom spisku, kao i o načinima ostvarivanja biračkog prava prema mestu boravišta u inostranstvu ili zemlji.

Posebno ukazujemo na to da se građanin koji se prijavi za glasanje prema mestu boravišta, kako u zemlji, tako i u inostranstvu, ne može naći na dva mesta u biračkom spisku u isto vreme, te ne postoji nikakva mogućnost da dva puta glasa. U tom smislu, resorno ministarstvo još jednom ističe da navodi iz Izveštaja nisu izneti na osnovu tačnih i istinitih tvrdnji.

Takođe, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, u okviru rada Radne grupe za eksternu kontrolu biračkog spiska, u kojoj učestvuju i predstavnici opozicionih stranaka, jednom mesečno dostavlja sve statističke izveštaje o promenama u biračkom spisku svim članovima Radne grupe.

Pored toga, na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave svaki građanin ove zemlje može pogledati spisak lica po biračkim mestima i na taj način ostvariti direktan uvid u Jedinstveni birački spisak.

Građanima je na sajtu omogućen i slikoviti prikaz načina ažuriranja biračkog spiska (http://mduls.gov.rs/wp-content/uploads/Hodogram-JBS-2019-upis-1024x776.jpg), kao i to kako da provere svoje podatke u Jedinstvenom biračkom spisku (http://mduls.gov.rs/wp-content/uploads/HodogramJBS-novi-1024x776.jpg).

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave još jednom upućuje poziv građanima da pristupe zvaničnom sajtu Ministarstva, na kom u svakom momentu mogu proveriti da li su upisani u birački spisak i na kom biračkom mestu glasaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost