AKO OVO NE PRIHVATITE,BOMBE ĆE PADATI: Madlen Olbrajt je pretila u Rambujeu, a na današnji dan pre 23 godine srpska delegacije je rekla "ne"

Novosti online

23. 02. 2022. u 13:24

PREGOVORI srpskih vlasti i kosovskih Albanaca u Rambujeu kod Pariza, koji su počeli 6. februara, prekinuti su na današnji dan 23. februara 1999. bez potpisivanja sporazuma, posle čega je usledilo NATO agresija na SRJ.

АКО ОВО НЕ ПРИХВАТИТЕ,БОМБЕ ЋЕ ПАДАТИ: Мадлен Олбрајт је претила у Рамбујеу, а на данашњи дан пре 23 године српска делегације је рекла не

Foto: Arhiva V.N.

Pregovore je ainicirala Kontakt grupa, koju su predvodili Kristofer Hil iz SAD, Boris Majorski iz Rusije i Volfgang Petrič iz Evropske unije. Njima su prisustvovali predstavnici tadašnje vlasti SRJ i predstavnici kosovskih Albanaca. Ali, iako su oni nazvani mirovnom konferencijom, ako se u obzir uzme to kako su tekli, teško da bi se zaista mogli nazvati mirovnim.

Krah konferencije, nakon bezuspešnih 17 dana označio je kraj pokušaja da se kosovska kriza reši mirnim putem, dok su svedočenja potvrđuju da su oni pre predstavljali pokušaj buldožer diplomatije i državnog sekretara SAD Madlen Olbrajt da se veštom manipulacijom Srbiji otme Kosovo i Metohija, a da se, ako to ne uspe, da se nađe formalni povod za rat protiv Srbije. 

Ceo proces je imao karakter jednostranosti i predstavljao demonstraciju sile SAD, koja je tada bila jedina supersila. Član delegacije SRJ Nikola Šainović svedočio je da pravih pregovora nije bilo jer se dve delegacije nisu ni sastale, a da posrednička trojka Hil, Petrič i Majorski nije predstavila koncept rešenja koje bi trebalo da sadrži dva glavna pitanja: suverenitet i autonomija. 

Foto: Arhiva V.N.

On je rekao da je od srpske strane zatraženo da ne prizna secesiju, već da potpiše "način na koji će Kosovo, 'u skladu sa voljom naroda', dobiti konačni status na međunarodnoj konferenciji za tri godine". 

U knjizi „Put u Rambuje” dr Predrag Simić naveo je da su sporne odredbe pregovora bile vojno prisustvo NATO u SR Jugoslaviji i održavanje referenduma na Kosovu i Metohiji, posle tri godine. Prema tom dokumentu, NATO je trebalo da na raspolaganje dobije čitavu teritoriju SRJ, vazdušni prostor, teritorijalne vode, luke, aerodrome, elektronski spektar javnih komunikacija. NATO trupe mogle su da nose oružje po sopstvenom naređenju i mogle da liše slobode koje hoće lice i da ga izvedu pred „odgovarajućeg zvaničnika“, pričao je Nikola Šainović.

Henri Kisindžer, čuveni državni sekretar SAD iz sedamdesetih godina 20. veka, ove pregovore je nazvao „provokacijom“ za Srbiju, a sam proces je dobio kolokvijalno ime „alibi diplomatija“, zbog izostanka prave namera da se dođe do rešenja.

Tokom konferencije u Rambujeu, Madlen Olbrajt, tadašnji državni sekretar SAD bila je precizna:”Ako ovo ne prihvatite, bombe će da padaju.” 

Na žalost, to nisu bile prazne pretnje, tako da je ubrzo usledilo je bombardovanje tadašnje SR Jugoslavije koje je srpskom narodu nanelo nesagledive materijalne i ljudske gubitke, dok su trupe KFOR-a ušle na Kosovo i Metohiju. 

BONUS VIDEO: ISTORIJSKO IZVINjENjE ZA BOMBARDOVANjE: Zeman je jedini koji je bio iskren

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)